Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Licznik kręci się do tyłu

gsmteam 14 Jul 2009 14:24 13574 23
    gsmteam
    Level 11  
    Koparka jakiś czas temu kopiąc obok sklepu znajomego uszkodziła przewód zasilający sklep. Przyjechała ekipa naprawiła i ok. Po kilku tygodniach zauważyliśmy iż kiedy zamykam sklep i wyłączam wszystkie odbiorniki licznik kręsi się do tyłu. Wszystkie Bezpieczniki są wyłączone i mimo to kręsi sie do tyłu.
    Nie wiem czy ta awaria zwiazana z koparką ma cos wspólnego z tym stanem ? może to sprawa wilgoci po ostatnich ulewach miał trochę wody w piwnicy.
    Licznik jest trójfazowy,
    Pomocy kolega nie chce mieć nieprzyjemności przy najbliższej kontroli.
    Nie używał żadnych magnesów i innych tego typu sposobów.

Zdjęcie licznika
    Licznik kręci się do tyłu
    Stary1952
    Level 32  
    Witam .
    Raczej będzie to wada licznika , dla własnego dobra lepiej to zgłosić do ZE . Zakładałem raz podlicznik i miałem takie właśnie objawy , po wymianie na inny egzemplarz wszystko było ok. :D
    Pozdrawiam .
    AMON86
    Level 22  
    Lepiej to od razu zgłoś do energetyki bo jeszcze powiedzą, że ty coś majstrowałeś i dowala ci karę. ;)
    gsmteam
    Level 11  
    Własnie czeka mnie wymiana tego licznika i dlatego mam pewne obawy czy nie naliczą mi jakiś dodatkowych KWh
    Hucul
    Level 39  
    Czy licznik kręci się wiele obrotów do tyłu , czy może tylko pół obrotu i następnie zatrzymuje się ?
    Drugi przypadek jest normalnym zachowaniem licznika .
    gsmteam
    Level 11  
    Cały czas powoli się kręci do tyłu odejmując około 1 kWh na dobę, pod warunkiem że wszystko jest wyłączone, jeśli załącze np alarm (zasilanie alarmu i ład akumulatora) to jeszcze wolniej ale się cofie. Gdy normalnie użytkuje sklep oświetlenie , komputer itp kręci sie do przodu.
    Stary1952
    Level 32  
    Nie czekaj tylko szybko zgłaszaj do ZE .
    gsmteam
    Level 11  
    OK zgłoszę to ale pytam czy jest możliwość np przez wilgoć czy inne ażeby tak sie zachowywał ten licznik ? czy na pewno jest uszkodzony i nie bedę obarczony kosztami ?
    Darrieus
    Level 38  
    Jak szybko zgłosisz to nic się nie stanie, ZE zorientuje się po rachunkach że nie kombinujesz.
    =Grzegorz=
    Level 23  
    Podaj z którego roku masz plomby legalizacyjne na liczniku?
    gsmteam
    Level 11  
    Nie jestem teraz w tym sklepie, ale z tego co pamiętam nad licznikiem jest stara plomba (klasyczna ołowiana) a pod licznikiem przy pokrywie (chyba tam są podłączenia do licznika) jest nowa plomba którą zalożono około 2 lata temu podczas kontroli, taka w oslonie szklanej lub plastiku.
    wola
    Level 26  
    lubamet wrote:
    Jak szybko zgłosisz to nic się nie stanie, ZE zorientuje się po rachunkach że nie kombinujesz.

Witam.Na pewno bedzie to poprawne moralne. Ale dlaczego miałoby się "coś stać". Czy to oznacza ,że musze patrzeć jak zachowuje się mój licznik? Chętnie zapoznam się z tymi powodami

Przecież jeśli ZE STWIERDZI ,że było majstrowane przy liczniku ,to i tak będzie chciało dowalić karę, za "kombinowanie" .Autor twierdzi ,że nic nie kombinował przy liczniku.

Magnes najczęściej " rozstraja" obroty i system nalicza więcej .
    Darrieus
    Level 38  
    A od kiedy ZE postępuje moralnie, na zimne trzeba dmuchać.
    Za mało przypadków widziałeś jak sypały się kary - za nic.
    Pawel1812
    Level 26  
    A ja bym do ZE właśnie nie zgłaszał - niech sami wymieniają. Nikt nie ma obowiązku przyglądać się licznikowi. Jeśli zgłosisz i ZE licznik zdejmie, a następnie zamknie w samoplombującej folii i wyśle do laboratorium, to moga coś znaleźć, tak jak to ma miejsce w przypadku magnesów neodymowych. Jeśli natomiast sami zdejmą i tego nie zrobią, to nawet jak u siebie go zbadają, to nie mogą dać ŻADNEJ kary, ponieważ strona nie może być bezstronna.
    Jednym słowem ZE nie może otworzyć podejrzanego licznika w swoim laboratorium, musi go komisyjnie w obecności domownika zamknać w wspomnianym samoplombującym worku i do niezależnego laboratorium przesłać, tak właśnie zwykle robią, a przynajmniej powinni jak ktoś zgłosi że licznik kręci się za szybko. Jeśli tak nie zrobią - przegrają sprawę w każdym sądzie jeśli oczywiście ktoś się ich nie przestraszy i o tym wie. Cóż , w sprawach cywilnych strona musi znać prawo.
    Sytuacja jest dokładnie taka sama jak przy magnesach neodymowych. Kiedyś w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu lokatorzy użyli magnesu, a licznik był wewnątrz. Dość długo się zastanawiałem i googlowałem net w poszukiwaniu rozwiązania, aż znalazłem Ponieważ nie zapowiadała się legalizacyjna wymiana a nikt nie chciał płacić za zwiększone zużycie energii - zażądałem wymiany na licznik przedpłatowy. Pracownicy przyjechali i rutynowo, czyli bez sprawdzania, a więc i bez komisyjnego zamknięcia w worku samoplombującym zabrali mi problem z mieszkania i tak się sprawa zakończyła. Polecam tę metodę wszystkim poszkodowanym przez nieumyślne użycie ww. magnesów.
    Darrieus
    Level 38  
    Jak to stało się nie dawno to ostatnie rachunki za prąd będą dowodem na korzyść zgłaszającego a jak będzie czekał to właśnie mu wcisną kit o neodymie (bo rachunki się nie będą pokrywać) i płac pan 5000zł.
    wola
    Level 26  
    lubamet wrote:
    A od kiedy ZE postępuje moralnie, na zimne trzeba dmuchać.
    Za mało przypadków widziałeś jak sypały się kary - za nic.

Witam.Masz trochę racji .Tylko czy to oznacza ,że należy ich się bać?
    To ,że tak sie zachowują to jest bardziej wina prawa i prawników.

Quote:
    Jeśli natomiast sami zdejmą i tego nie zrobią, to nawet jak u siebie go zbadają, to nie mogą dać ŻADNEJ kary, ponieważ strona nie może być bezstronna.

Przy wymianie sprawdzają parametry(ilość obrotów tarczy w czasie).Tak było u mnie (ENION)
    Aleksander_01
    Level 42  
    A ciekawe czy któryś z odpowiadających sprawdza np licznik gazowy.
    Jeżeli pytający jest czysty to nie ma się czego bać, licznik jest własnością ZE i niech dbają o bubel.
    U kolegi licznik się zaciął (tarcza stanęła w miejscu), ruszał go dopiero piecyk (około 3 kW). Po dwóch miesiącach zgłosił taki stan do ZE - panowie z ZE przyszli i stwierdzili........ że wszystko jest w porządku.
    Licznik zostal wymieniony gdy przyszedł na niego czas. Kolega mial problem ponieważ codziennie musiał "dobijać" mu jednostek tym piecykiem. Od tamtej pory minęło 2 lata i wszystko jest OK.
    Także nie straszcie tym ZE. Jeżeli montują takie stare buble to mają takie efekty.
    Anonymous
    Anonymous  
    Stary1952
    Level 32  
    Quote:
    Zamień fazy miejscami na zasilaniu licznika (np zab. główne) i problem zniknie.

Szanowny kolego uchyl rąbka tajemnicy i zdradź nam w jaki sposób można by takie coś zrobić , a plomby to co , pościągasz ? :?:
    ekomont
    Level 16  
    Odpowiedź jest prosta. Owszem stare liczniki mogły cofać się gdy miały odwrotnie podpięte fazy : 1,3,2...najprawdopodobniej koparka która tam pracowała trafiła kabel i panowie z pogotowia energetycznego zrobili łączówkę, ale zamienili fazy i już...niestety samemu zrobić się nie da bo są plomby na zabezpieczeniach głownych i przyłaczu licznika, ale w tej sytuacji ja bym się nie przejmował tylko korzystał :D...za cześć instalacji do licznika odpowiada wyłacznie dostawca energii i tym samym sami sobie są winni.
    Darrieus
    Level 38  
    To jeszcze trzeba było dodać że nowe liczniki mają blokadę biegu wstecznego.
    =Grzegorz=
    Level 23  
    Nie nowe tylko z oznaczeniem d jak C52d A52d...
    Anonymous
    Anonymous  
    gsmteam
    Level 11  
    Właśnie był pracownik ZE i wymienił licznik na nowy - jakiś fiński, nie zdążyłem nic zgłosić ale i tak go mieli wymienić bo stary był.
    Prawdopodobnie cofał się poprzez zamianę faz po uszkodzeniu kabla, a licznik był starego typu.
    Swoją drogą dziwne to że można połączyć inaczej fazy niż były wcześniej przez ekipę pog. energet...

Wszystko jasne- winna była zła kolejność faz zasilających- to się zdarza... Zamykam.
    [Akrzy]