Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASRock k7s8xe odczytuje a-xp 2800+ jako 2200+

marti_944 16 Jul 2009 19:43 5998 49
  • #31
    marti_944
    Level 28  
    Jak mówiłem NIGDY nie lutowałem. Co to polaryzacja niestety też nie wiem, choć coś mi się kojarzy... Ale ogólnie dziękuję za rady
  • Helpful post
    #32
    Radysh
    Level 27  
    marti_944 wrote:
    Jak mówiłem NIGDY nie lutowałem. Co to polaryzacja niestety też nie wiem, choć coś mi się kojarzy... Ale ogólnie dziękuję za rady


    Polaryzacja, Plus do plusa minus do minusa. ;) Ogólnie chodzi o to, żeby nie wlutować kondensatorów odwrotnie, przez przypadek, bo to może spowodować duże bum! ;)
  • Helpful post
    #33
    Lzep
    Level 39  
    marti_944 wrote:
    Jak mówiłem NIGDY nie lutowałem. Co to polaryzacja niestety też nie wiem, choć coś mi się kojarzy...
    W takim razie pozostaje serwis - chyba w Kielcach coś się znajdzie ? U mnie to kosztuje ok. 30-40 zł (kondensatory+robota).
  • Helpful post
    #34
    Radysh
    Level 27  
    Za taką kwotę jeszcze się opłaca ją reanimować.
    Ta płyta ma całkiem przyzwoitą wydajność. Na opisanej przeze mnie konfiguracji bez problemu działa np. Call of Duty 4.
    Moim zdaniem warto ją reanimować, bo te 30 czy 40zł to w sumie żaden wydatek.
  • #35
    marti_944
    Level 28  
    No to popytam w serwisach. Też myślę że to niezła płyta, wydajność rzeczywiście dość wysoka. Potem zmiana BIOS-u, grafika jakaś lepsza i będzie ok:-) ale pomyśle czy samemu się nie pobawić z (z zachowaniem ostrożności) tym. A tak przy okazji może da się w ten sam sposób ratować kartę graficzną ? Tzn. Medion 9800XL. Zaczęła pokazywać artefakty - pionowe pasy. Czytałem że w tych kartach padają właśnie kondensatory podające napięcie na pamięć. Czy po wymianie ich karta mogła by "ożyć" czy jeśli podały złe napięcie to już po ptakach ?;-)
  • Helpful post
    #36
    DollarMan
    Level 26  
    Najpierw zobacz czy kondensatory na tej karcie są wylane bądź uszkodzone.
  • Helpful post
    #37
    mat_ed
    Level 43  
    Wszyscy gadu gadu, a przecież w dziale FAQ jest dokładny opis, przedstawiający sposób wymiany kondensatorów. Proponuję tam od czasu do czasu zaglądać.
  • #38
    marti_944
    Level 28  
    Co do wymiany to czytałem, w ogóle fajny dział;-). Kondensatory wizualnie są ok oprócz jednego który mnie niepokoi lekkim wgnieceniem. Postaram się jak najszybciej fotke dać

    Dodano po 12 [minuty]:

    ASRock k7s8xe odczytuje a-xp 2800+ jako 2200+

    Dodano po 24 [sekundy]:

    I jeszcze to...

    Dodano po 1 [minuty]:

    I jeszcze to... ASRock k7s8xe odczytuje a-xp 2800+ jako 2200+

    Dodano po 54 [sekundy]:

    Wygląda on tak odkąd rozpakowałem kartę
  • #39
    marti_944
    Level 28  
    Dobra, sorry rzeczywiście dałem nie na temat. Tak czy inaczej dzięki wielkie za rady;-) jak coś mi się uda zrobić to napisze :)
  • Helpful post
    #40
    Takaszi
    Level 14  
    Radysh wrote:
    marti_944 wrote:
    Czyli ogólnie rzecz biorąc kolega sądzi że procesor jest źle wykrywany przez uszkodzone Kondensatory ? A odnośnie wymiany to może być problem ponieważ nigdy nie lutowałem ;-)


    Jesli lutował kolega kiedykolwiek to nie będzie problemu.

    Do wymiany niech kolega wyciągnie wszystko z płyty, łącznie z baterią podtrzymującą bios, wylutuje uszkodzone kondensatory i wlutuje nowe, pamiętając o właściwej polaryzacji.


    Kolega ma rację, kondensatory do wymiany. Jeżeli nigdy nie lutowałeś to przeczytaj wątek, jest o tym. Jeżeli cię to nie przekona to lepiej idź do jakiegoś ZAUFANEGO guru. Płytę można stosunkowo łatwo zepsuć. One są wielowarstwowe.
    Powodzenia i pozdrawiam.
  • #41
    marti_944
    Level 28  
    Dziękuję:) rady bardzo mi się przydały. Gdy uda mi się coś zmajstrować dam znać:) dlatego tematu nie zamykam.
  • #42
    marti_944
    Level 28  
    Witam!

    Odgrzebuje ponieważ doszukałem się malutkiego ukruszenia rdzenie.
    Takie malutkie w rogu, niewidoczne praktycznie-dopiero przez lupę.

    Mniemam iż to może być powodem tego błędnego odczytu.
    Kondensatory nadal nie są wymienione ;)

    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    #43
    MoniTOX
    Level 26  
    Co do kondensatorów też miałem taką sytuację, że spuchły w Asrocku.
    Na początku chodziło wszystko OK do czasu kiedy najpierw poszedł zasilacz, potem ginął obraz na monitorze, tak jakby się sam odłączał.
  • #44
    marti_944
    Level 28  
    Właśnie zamówiłem lutownice na Aledrogo...
    Solomon jakiś 40W do tego cyna i kalafonia ;)

    No i najpierw wymienie kondensator na Medionie, a potem na płycie...
    będe przynajmniej próbował, choć jak znam szczęście uwale płytę :D

    Ponieważ niektóre kondensatory są umieszczone w dziwnych miejscach (np między slotami PCI) nie bardzo wiem jakby się ich pozbyć... ;)

    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    #45
    mat_ed
    Level 43  
    :arrow: marti_944, jedno jest pewne. Jeśli nigdy nie wymieniałeś kondensatorów, najlepszym wyjściem będzie oddanie płyty do elektronika, chyba, że na płycie Ci nie zależy, wtedy możesz poeksperymentować. Wymiana kondensatorów lutownicą transformatorową - bez wprawy - to raczej na pewno uszkodzone ścieżki na płycie głównej. Przeczytaj sobie w dziale FAQ, artykuł dotyczący wymiany kondensatorów. A i nie zapomnij, że wymienić należy wszystkie kondensatory w gałęzi, nie tylko ten uszkodzony.
  • #46
    marti_944
    Level 28  
    No tak. Ale po pierwsze jest to lutownica oporowa ;)
    Co do wprawy to owszem brak mi jej.

    Płyty szkoda no bo nowa taka około 130-150zł, a tyle nie będe w mojego złoma inwestował (od czasu założenia tematu zmieniło się tylko to że dorzuciłem 512MB Ram Kingston i wyciszyłem całość) , bo to po prostu nie ma sensu.

    Jak już pisałem ukazało się małe ukruszenie rdzenia (nie mam jak dać foto), przez które prawdopodobnie są te problemy.
    Mam zamiar kupić sobie za 15-20 zł DURONA 1.3GHz albo mocniejszego ale do 20zł i zmodować na A-XP po czym podkręcić na jakieś 2.0GHz jak to zrobił kolega Radysh ;)

    Pzdr. !

    Dodano po 1 [minuty]:

    Artykuł na temat wymiany czytałem z 8 razy.
    Czytałem też kilka innych i każdy mówi co innego...
  • #47
    marti_944
    Level 28  
    Witam!

    Mam pewne pytanko, małe, głupie, szkoda zakładać na nie nowy temat bo to tylko spamowanie ;)


    ASRock k7s8xe odczytuje a-xp 2800+ jako 2200+


    Czy te piny przy lutowaniu kondensatora mogą się zewrzeć ?
    Są tak blisko siebie, że ciężko będzie ich nie zewrzeć ;)

    Pozdrawiam! \m/
    PS dzięki za odpowiedzi :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zdjęcie pożyczone z tematu kolegi LeniVietz
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1243027.html
    :D
  • Helpful post
    #48
    Lzep
    Level 39  
    Quote:
    Czy te piny przy lutowaniu kondensatora mogą się zewrzeć ?
    Są tak blisko siebie, że ciężko będzie ich nie zewrzeć
    Jeśli są to luty do tego samego obszaru płytki, to tak - nic to przecież nie zmienia. Ze zdjęcia trudno to określić tak na 100% ? Najprościej przed lutowaniem sprawdzić omomierzem, czy te luty mają zwarcie !
  • #49
    marti_944
    Level 28  
    Piny są na jednym... kawałku ścieżki, na takim grubym :)

    Też tak myślałem, ale nie chce czegoś uwalić :)

    Dzięki, Pozdrawiam! \m/
  • #50
    marti_944
    Level 28  
    Witam serdecznie, po 6 latach niemalże. Od razu proszę o wybaczenie - podbijanie tego tematu ma na celu ostateczne jego wyjaśnienie i zamknięcie.

    Piszę tę oto, ostatnią w temacie wiadomość, ponieważ po tylu latach płyta znów wraca do gry w nieco innej konfiguracji (1,5 GB RAM i GeForce 2 MX200). Po tych wszystkich latach w końcu rozwiązałem ostatecznie problem błędnego "odczytywania", jak to wtedy ująłem, procesora przez płytę.

    Zakupiłem dni temu kilka takiego właśnie Athlona XP 2800+ (tym razem zielona obudowa, nie zaś brązowa, choć ten sam kod ma nadrukowany), ponieważ z tym "oryginalnym" płyta już nie ruszała w ogóle (podobnie jak z Duronem 1,6 GHz). Sprawiło to, że przez dłuższy czas sądziłem, iż to bezpowrotne uszkodzenie płyty (w międzyczasie wymieniłem kondensatory), ale trafił mi się jakiś stary Duron 800 MHz i z nim płyta ruszyła. Dziś kurier dostarczył procesor i RAM (oba nabyte bardzo korzystnie, nawiasem mówiąc - procesor z coolerem za 17 zł, a ram - 2,50 zł za kostę 512 MB 400 MHz) wszystko zainstalowałem i... komputer ruszył. Procesor działa z pełną częstotliwością, na szynie 166 MHz. Najwyraźniej ów procesor był faktycznie uszkodzony fizycznie.

    W związku z tym dziękuję wszystkim za rady i pomoc - napisałem tę wiadomość dla ewentualnych potomnych, bo sądzę, że komuś może się nadal przydać taki temat. To nadal całkiem użyteczna platforma.

    Tu nachodzi mnie taka smutna końcowa myśl - koledzy Radysh i Lzep przestali się już dawno udzielać się na elektrodzie, a to duża strata dla tego działu. Podobnie jak strata kolegi mat_ed. Niemniej dziękuję Wam, jako i Wam wszystkim, którzy tu pomagaliście, jeśli to kiedykolwiek przeczytacie, bo ten temat, wbrew pozorom, mnie samego sporo nauczył. Elektroda była, jest i pozostanie nieprzebraną skarbnicą wiedzy.

    Pozdrawiam, niech moc będzie z Wami! Niniejszym zamykam! :) \m/