Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Astra - na benzynie nie jeżdzi a na gazie tak

karol-90 15 Jul 2009 00:27 2042 5
Relpol
    karol-90
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem z moją astrą (1.8 90KM). Mianowicie nie da się jeździć na benzynie. Na gazie wszystko ok. Wchodzę rano do garażu i już nastawiam się na długie grzanie silnika bo wiem, że na benzynie nie wyjadę nawet z garażu. Od rana wiadomo silnik zimny odpalam ... kręci, kręci aż złapie, wtedy wchodzi na 500-600 obrotów i po 2 sekundach gaśnie. Normą już jest, że najwcześniej nie zgaśnie przy 3-4 próbie odpalenia. Jak już chodzi to bardzo nierówno. Na przykład trzyma (powinna trzymać koło 1000 obrotów) jakieś 700-750 obrotów przegazuje mu wtedy jest przez chwile normalnie, a po chwili przydusi sie i znów wejdzie na te 700 obr. Co jakiś czas polepsza mu się i złapie nawet 1200-1300 obr. I tak faluje sobie przez jakieś 10 minut aż silnik sie nagrzeje do koło 70-80 stopni. Wtedy da się przynajmniej wyjechać w miarę normalnie z garażu chociaż podczas jazdy też czuć takie przerywanie (dławienie przy przyspieszaniu). Zauważyłem jeszcze taką rzecz, że jak silnik jest jeszcze zimny, gdy wcisnę pedał gazu silnik wchodzi na jakieś 2 tys. obr. po czym (gdy pedał jest cały czas wciśnięty) zaczyna spadać z obrotów i nawet może zgasnąć jeśli nie puszczę pedału.
    Zaczęło się to od czasu gdy byłem bardzo ubogi w benzynę i zaraz po odpaleniu przełączałem na gaz wtedy silnik praktycznie cały czas chodził tylko na gazie i od tamtej pory mam takie problemy.

Jeśli ktoś ma jakieś propozycje co może być powodem takiego zachowania samochodu to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Karol.
  • Relpol
    emeryt2
    Level 42  
    Co sam sprawdziłeś obok manewrowaniem pedałem gazu i obserwowanie obrotomierza?
    Sprawdź przynajmniej czujnik temperatury dla ECU.
  • Relpol
    Homeruss
    Level 14  
    Czy po przełączeniu na gaz masz wyłącznik pompy paliwa? Może zbyt długo chodziła na sucho?
    Krick1987
    Level 24  
    Pierwsza sprawa zrób reseta Ecu i rozgrzej dobrze silnik na benzynie. Może to pomoże.
    Jak nie, to bym obstawiał pompę paliwa...
    karol-90
    Level 10  
    Czujnik temperatury (ten sterujący dawką) wymieniłem jakoś pod koniec czerwca bo też to podejrzewałem, ale dalej dzieje sie tak samo.
    dokładnie nie wiem czy pompa ma przekaźnik, może ktoś wie gdzie ten przekaźnik powinien być to zobaczyłbym czy on jest czy go nie ma.
    I jeszcze pytanie, czy reset robi się odłączając akumulator na chwilę ??
    Krick1987
    Level 24  
    Ta chwila musi trwać ok 15-20 min.