Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Passat B5 FL 2005 2.0 TDI DPF 100KW - Abgas Werkstatt

Nussi 15 Jul 2009 02:08 65167 21
    Nussi
    Level 15  
    Samochód do końca jechał ok. Podczas ponownego odpalania po postoju pojawił się napis "ABGAS WERKSTATT" i zaświeciła się kontrolka engine. Auto jedzie normalnie. Utraty mocy raczej nie stwierdziłem. Co może być powodem ?
    Nussi
    Level 15  
    Przed chwilą wziąłem laptopa z VAG-iem i co znalazłem:
    16855 Czujnik ciśnienia gazów wydechowych zakres/możliwości
    nie autoryzowane - BŁĄD SPORADYCZNY
    Sprawdziłem też poziom płynu "adblue" (czy jak się on nazywa) dla DPF-a pod kołem zapasowym i na patyczku wyszedł poziom ok. 6,5 - 7 cm. Nie wiem ile to płynu, ale w każdym razie go nie brakuje. Auto ma przejechane 153 tkm, a ja zrobiłem nim dopiero ok. 600km. Jest sprowadzone z niemiec i jakiś czas tam stało. Co może być przyczyną takiego błędu ?
    Nussi
    Level 15  
    Przedmuchałem owy czujnik gazów oraz przewody powietrzem i jeżdżę drugi dzień i jest ok. Oczywiście wykasowałem też błąd w sterowniku. Zobaczymy co będzie dalej :-)
    mercedesik
    Level 26  
    Kolego trzeba sprawdzic zapełnienie filtra czastek stałych bo to oznaka że jest juz ful , z tego co wiem to jak płynu jest mało to też bedzie sie czepiał. I te czujniki też padaja gdy filtr sie zapcha cisnienie jest za duże i ot po czujniku.
    Nussi
    Level 15  
    W sobotę byłem w serwisie VW i po nr VIN sprawdziłem porównując z książką serwisową historię auta. Teraz ma 154tkm. Przy 120tkm miał wymieniony filtr cząstek stałych. Narazie jeżdę i jest ok. W niemczech auta jeździło po autostradach na firmie. Ja obstawiam, że świruje czujnik. Jak wtedy skasowałem błąd to od razu wyskoczył ponownie. I tak 2 razy. Jak przeczyściłem czujnik to od tamtej pory jeżdżę i jest ok. Dodam, że tylko ustnie go i przewody przedmuchiwałem :-)
    mercedesik
    Level 26  
    Pracuje w serwisie i filtra sie nie zmienia , bardzo ciekawe
    Nussi
    Level 15  
    Z tego co się dowiedziałem to w tym silniku co ja mam zmienia się ten filtr właśnie co 120tkm i uzupełnia płyn, którego litr starcza właśnie na ok. 30tkm, a jest go w sumie 4 litry.
    mercedesik
    Level 26  
    jutro ide do roboty to wieczorem odpowiem co i jak ale jak długo pracuje to nikomu nie zmienilismy filtra dpf
    Nussi
    Level 15  
    Ok. Dodam jeszcze, że przy 100tkm zmienili turbinę i przepływomierz. Zmieniono też świece żarowe (akcja serwisowa). Albo serwis naciągał tą firmę, albo jeżdżący tym autem był wymagający he he :-)
    mercedesik
    Level 26  
    Właśnie dziś trafił mi sie taki przypadek czujnik spalin do wymiany update sterownika i wypalanie filtra.
    Czujnik był klienta za 210 zł i za robote 240
    m-koprowski
    Level 10  
    Mam takie pyutanie.
    Byłem na warsztacie żeby sprawdzili mi o co chodzi z tym komunikatem (ABGAS WERKSTATT) i na warsztacie mi jeden powiedział już po podpięciu kompa, że to muszę wymienic świecę żarową a co lepsze to powiedział mi, że to będzie kosztować 500zł od sztuki i to już mnie tyroszke zdiwiło powiedzcie co to jest i jak na zawsze to naprawić.
    POZDRAWIAM I Z GÓRY DZIĘKI
    Nussi
    Level 15  
    Komunikat "Abgas Werkstatt" może być z czego kolwiek, np. uwalony czujnik temp. płynu chłodniczego. Ja w moim pasacie miałem jako akcja serwisowa wymieniane wszystkie świece żarowe. Może one były w jakimś roczniku felerne ? O to trzeba spytać kolegę z serwisu. A apropo mojego problemu, to po skasowaniu tego błędu i przejechaniu się w trasie nad morze problem zniknął.
    mercedesik
    Level 26  
    Była akcja na swiece ale to z powodu że sterownik widział ciągle przerwe w swiecy mimo że ona była sprawna.
    AUTO-MAR
    Level 20  
    mercedesik możesz rozwinąć o tych świecach bo mam pierwszego b 6 2005r 2,0 tdi i troche mnie już denerwuje wymieniłem już świece a mam błąd dalej na 4 cylindrze
    mercedesik
    Level 26  
    W serwisie jeszcze robią aktualizacje sterownika w sprawie tych świec. Z tego co rozumiem to nowe ceramiczne świece potrafią miec przerwe i sterownik ich nie widzi ale jeśli poda sie prąd to ona normalnie grzeje ale błąd wywala sporadyczny ale jest.
    Natomiast jak masz stały to może świeca padła one sa bardzo delikatne 7v i jak upadnie to już nie działa z reguły albo jak za mocno sie przykreci.
    AUTO-MAR
    Level 20  
    Autko podjechało dziś ponownie i patrząc na jej opór to jest identyczny jak w pozostałych więc mercedesik chyba masz rację że aktualizacja sterownika by się przydała tylko dziwi mnie jedno dlaczego tylko na tym cylindrze ecu widzi błąd i zaświeca check engine

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam że okablowanie i napięcie zasilania sprawdzone
    mercedesik
    Level 26  
    Z mojego doświadczenia to była zawsze 3 lub 4 świeca i po wymianie nic nie dawało.
    Aktualizacja to akcja serwisowa i powinni to zrobic za darmo, teraz tego nie sprawdze bo już nie pracuje w serwisie :-)
    AUTO-MAR
    Level 20  
    Zrobili aktualizację i wszystko gra dzięki mercedesik za pomoc

Dodano po 3 [minuty]:

A no i gratis nie wiem jak w innych ASO ale tu potraktowali to jako akcja serwisowa
    bullrider
    Level 1  
    Proszę o pomoc mam passata kombi z 2003 130 ps podczas jazdy wyświetlił mi się problem adbgass werkstat i motor sporr.... nie wiem dokładnie i autko straciło moc po oględzinach zauważyłem że dwa wężę jeden zaraz od turbiny i drugi u góry taki krótki 90 stopni też zmieniłem je już nic nie syczy moc jest a ten komunikat się dalej włącza czasem gaśnie ale żadko proszę pomocy
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Nussi wrote:
    15 Lip 2009 02:08

Pozwolę sobie zamknąć wątek. Jeśli autor zechciałby coś dopisać - proszę o kontakt (PW, SW).