Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka AEG FAVORIT 64450M nie grzeje

15 Lip 2009 09:22 15315 14
  • Poziom 10  
    Jak w temacie. Mam problem z zmywarką. Nie grzeje wody nie suszy. Sterownik EDW 110 NC PNC 911796038 /02 na pierwszy rzut oka wygląda normalnie, nic nie upalone na przekaźniku. Proszę forumowiczów o jakieś sugestie.
    Pozdrawiam
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 13  
    a co z grzałką -sprawdziłeś?
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 10  
    Dzięki za sugestię. Ale to na wstępie sprawdziłem. Ma około 32 om. Dodam jedno, zapuściłem ją (zmywarkę) na program 30 min. i o dziwo zaczęła grzać . Powtórzyłem to 2 następne razy, bez "środków do mycia" i działa. Ponowiłem na programie "70" - także bez "środków" do mycia i bez obsady koszy i działa działa. Nic innego nie zrobiłem. Jedynie wyciągnąłem zmywarkę z zabudowy. Nie przechylałem jej. Co można zauważyć poszła kilka razy bez obsady i bez środków jedynie na soli i na nabłyszczaczu, no poza wymontowaniem i wmontowaniem sterownika.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Mam duże obawy co do usunięcia usterki, wydaje mi się że to zbieg okoliczności a nie faktyczny problem. Proszę o jakieś sugestie.
    Pozdro
  • Poziom 13  
    narazie nic bym nie robił, włożyłbym ją spowrotem i używał jak problem by powrócił ponownie wykonał bym tą czynność co zrobiłeś -mając na uwadze styki i przewody może gdzieś się obluzowały.
    ale narazie złóż i ją używaj
  • Poziom 15  
    Mogą być zimne luty na przekaźniku grzałki. Możesz spróbować go przelutować.
  • Poziom 10  
    Witam
    Dziękuję kczarny i ten za zainteresowanie. Złożyłem to wszystko i "zabudowałem". Następny dzień działa tak jak należy. Niedosyt pozostaje. Sam jestem ciekaw. Jedynie co się zmieniło to podczas każdego mycia 'ogarnęło" mnie sprawdzanie czy grzeje :) . Ten- sprawdziłem te styki przekaźnika (odnośnie zasilania samego przekaźnika jak i połączenia zwierne) wszystko było OK i nie mówię tu o sprawdzeniu "naocznym". Wszystko było ok. Jedynie co zrobiłem to - o czym nie pisałem wcześniej samą wsuwkę z dwoma konektorami ściąłem i założyłem nowe konektory wraz z osłoną.
    Pozdro

    Ps. Tematu nie zamykam - bo sam jestem ciekaw co się stało i co się może jeszcze wydarzyć.
  • Poziom 13  
    sam jestem ciekaw jaki będzie rezultat,bo takie zagadkowe sytuacje są najbardziej wciągające i ciekawe, chociaż szkoda że tak czasochłonne.
  • Poziom 11  
    Witam mam ten sam przypadek z AEG Favorit 6407IM sterownik PNC 911 235 125 01

    nagle przestaje grzać wodę zdemontowałem zmywarkę wymontowałem nawet grzałkę i grzałka jest OK.

    Zamontowałem ponownie i chodziła jakiś czas ale problem się powtarza końcu trafiłem na "zimne mycie" i znowu zdemontowałem

    Podczas pracy zauważalnym, że po prostu nie ma napięcia na grzałce,

    Co jest przyczyną? Na razie nie wiem? Styki są OK więc przekaźnik Czy programator.

    Diagnozuję dalej
    :|
  • Poziom 10  
    DamisK - zacznij od oględzin sterownika , bo to dosyć istotne. Sterownik znajdziesz po odkręceniu 4 -5 śrub na górnej części drzwi - tam gdzie masz przyciski. Zwróć uwagę na przekaźnik , jego zasilanie i miejsca lutowania jego styków zwiernych ( Czy czasami nic nie jest nadpalone). Sprawdź też złączkę ( tą wpiętą w dla tego przekaźnika) odnośnie sterowania grzałki. W moim przypadku te czynności wystarczyły ( jak na razie :). Zmywarka działa od czasu założenia tego postu do dnia dzisiejszego - tak jak powinna działać.
    Pozdro
  • Poziom 11  
    Sterownik jest inny niż Twój ale dzięki za poradę jutro zobaczę i dam znać
  • Poziom 10  
    Zmodyfikowałem swoją odpowiedź. Przeczytaj jeszcze raz ten wątek.
  • Poziom 11  
    Dziękuje za pomoc. Dostałem się do sterownika poprawiłem zimny lut, przetestowałem zmywarkę i skręciłem obudowę.
    Życie lubi płatać figle. :cry:

    Niestety pod dwu dniach znowu przestała grzać.
    Nie podaje się jednak. :D
    Chyba teraz sprawdzę przekaźnik. :D

    a dla zainteresowanych problemem wklejam zdjęcia.

    Tu jest sterownik

    Zmywarka AEG FAVORIT 64450M nie grzeje
    zimny lut
    Zmywarka AEG FAVORIT 64450M nie grzeje

    ze zdjęć przypadek wygląda modelowo szkoda, że nie pomogło.
  • Poziom 11  
    rozebrałem maszynę po raz trzeci i z woltomierzem na zaciskach A1A2 (zasilanie grzałki) obserwowałem napięcie w trakcie cyklu.

    Zmywarka AEG FAVORIT 64450M nie grzeje

    Wygląda to tak po minucie sterownik załącza przekaźnik i mam 230 V które się niestety po ok dwu minutach rozłącza się.

    Czy ktoś maj jakąś sugestię jak zmierzyć bez rozkręcania obudowy sterownika czy napięcie 12 V jest podawane na przekaźnik.

    A może to awaria logiki i sterownik jest do wymiany?

    Zmywarka AEG FAVORIT 64450M nie grzeje

    Ma ktoś jakiś pomysł:?:

    spróbuję jeszcze przylutować cały przekaźnik zobaczymy.
  • Poziom 10  
    DamisK - sprawdź na początku sam przekaźnik najlepiej demontując go i sprawdzeniu na warsztacie- jest zasilany 12V . Jeżeli wyjdzie że wszystko z nim OK zrób sobie sondę ( podlutuj w miejscu zasilania "sterowania " przekaźnika i sprawdź jak to się ma do jego zestyku na grzałce. Myślę że eksperyment pomoże Tobie ocenić co jest nie tak. Jeżeli sygnał wysterowania będzie się tak samo zachowywał jak zestyk przekaźnika szukaj wcześniej tzn. w kierunku procesora sterownika.

    Pozdrawiam
    Ps. Według mnie możesz mieć problemy z tymi 12 V a nie z sterowaniem samego przekaźnika.
  • Poziom 11  
    Udało mi się uruchomić zmywarkę. Rzeczywiście należało sprawdzić dokładnie przekaźnik i przylutować wszystkie styki. Maszyna działa i grzeje. :D
    Dziękuję za pomoc i ma nadzieje, że opis problemu i moje zdjęcia pomogą innym w kłopotach.

    Podziękowania dla slowslaw-a za porady.

    Taki sterownik występuje w zmywarkach AEG/ elektrlux Zanussi.