Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kuchnia gazowo-elektryczna Amica typ EGH3.33.ZpTeRL

dazy2 15 Jul 2009 10:16 6807 13
Wago
    dazy2
    Level 10  
    Problem z pokretlem wyboru programu pieczenia bez wzgledu na to jaki program wybiore włacza sie wszedzie termoobieg nawet tylko przy funkcji oswietlenia piekarnika kuchnia jest nowa wiec pewnie nic sie nie popsuło tylko kwestia złego podłaczenia kabelków w srodku.Niestety nie wiem jak sie za to zabrac na pewno bedzie potrzebny schemat elektryczny

Proszę poprawić zawartość tematu, podając model/typ urządzenia.
    Bez tego temat poleci do KOSZA.
    <skryn>
  • Wago
    dazy2
    Level 10  
    kuchnia nowa tzn nie uzywana kupiłam kilka lat temu ale plany pokrzyzowały remont i kuchnia stojac nie uzywana utraciła gwarancje tak wiec wole sama naprawic nie płacac kokoosy za naprawe
    zetfa
    Level 20  
    Jeśli nie była naprawiana,to małe prawdopodobieństwo pomylenia kabelków.Musisz odkręcić "plecy"- blachę z tyłu kuchenki.Jeśli tam wzrokowo nie widać zwarć lub uszkodzeń, będzie trzeba zdjąć górną pokrywę, odsłaniając dostęp do przełącznika.Tu już da się wszystko ustalić przyrządem nawet bez schematu,przełączając kolejne pozycje i sprawdzając dojście na grzałce termoobiegu(tylko omomierzem - beznapięciowo!). Podziwiam Twoją damską determinację i trzymam kciuki.Odezwij się jak Ci poszło.
  • Wago
    dazy2
    Level 10  
    dzieki za pomoc mam nadzieje ze uda mi sie naprawic jak zreszta to sie udało przy naprawie pralki,zmywarki i kuchenki u rodziców

Dodano po 10 [minuty]:

jednak zastanawia mnie skad zwarcie lub uszkodzenie jesli kuchnia była nieuzywana
    zetfa
    Level 20  
    W stojących od lat urządzeniach zdarzają się nietypowe rzeczy.Bywają zawilgocenia,pająki, a nawet myszy, które po włączeniu zasilania mogą zrobić zwarcie. Moje uznanie za determinację.Pozdrawiam.
    dazy2
    Level 10  
    a czy wielki to byłby problem jakbym poprosiła o schemat elektryczny kuchni podaje typ EGH3.33 ZpTeRL jesli chodzi o znajomosc schematów to ma ją moj tata problem tez w tym ze kuchnia jest w innym lokalu niz dostep do neta i w razie kłopotów z lokalizacja podanej usterki na pewno pomoze nam schemat

Dodano po 5 [godziny] 38 [minuty]:

odłaczyłam jeden z kabelków od pokretła rodzaju pracy piekarnika pozostałe funcje zaczeły działac prawidłowo nie działa tylko podswietlenie piekarnika.Czy mozliwe jest zwarcie termoobieg a swiatło czy tez kabelek ten nalezy podłaczyc w inne miejsce.Jesli zwarcie to gdzie przy oswietleniu czy przy grzałce termoobiegu.Nie wiem które styki sprawdzac bo jest ich 20 i nie do wszystkich podłaczone sa kabelki nie miałam siły sama wyciagnac piekarnika widze ze bez schematu sie chyba nie obejdzie zreszta wiedziałabym jakie napiecie ma byc na poszczegolnych stykach
    dazy2
    Level 10  
    kabelek który odłaczyłam jest biały i ewidentnie prowadzi do żarówki wszystkie funkcje działaja procz oswietlenia piekarnika ale do zarówki jest podłaczony jeszcze niebieski kabelek który z jednej strony wychodzi z pokretła a nastepnie idzie do tyłu piekkarnika pytanie do czego jest z tyłu podłaczony.Gdzie jest zwarcie na żarówce czy jednak na grzałce .Nie wiem co dalej sprawdzać a wolałabym uniknac wysuwania piekarnika.
    zetfa
    Level 20  
    Nie mam schematu tej kuchni.Biały kabelek to prawdopodobnie przewód neutralny(t.zw.zero) do żarówki i tu chyba "obiegiem"do wentylatorka nadmuchu.Gdyby zwarcie było w żarówce,to by nie świeciła w żadnej pozycji.Bez wysunięcia się nie obejdzie.Mając odkryty tył i górę wszystko da się zobaczyć i sprawdzić omomierzem - bez schematu( I bez napięcia!).Ale jeśli wszystko działa i termoobieg grzeje(co jest tu dość dziwne), to żarówkę można podpiąć w innym obwodzie na przełączniku i o.k.
    dazy2
    Level 10  
    sprawdziłam u rodziców podpiecie tego białego kabelka jest w tym samym miejscu co w mojej kuchni aha po wyjeciu tego białego kabelka wszystkie funkcje działaja ale w zadnej z nich nie swieci sie zarówka jesli podpiac pod inny styk ok tylko pytanie pod który nie pozostaje nic jak badac omomierzem ale to juz zrobi moj mąz bo ja sie kompletnie na tym nie znam tzn na razie doszłam do tego na zasadzie wyłaczania poszczególnych kabelków i spprawdzani działania kuchni
  • Helpful post
    zetfa
    Level 20  
    Jednak bym sprawdził co widać i słychać z tyłu, gdzie jest "centrala zasilania" wszystkich podzespołów.Te objawy są dziwne i mogą doprowadzić do większego uszkodzenia, jeśli jest jakieś zwarcie. To wymaga tylko odkręcenia i odpięcia t.zw. "śrubunku" na rurze gazowej i łatwo się wysunie, lub jeśli jest na wężyku to jeszcze łatwiej.Chyba że jest w zabudowie to więcej pracy,bo może być przykręcona do zabudowy.I tak dużo już zrobiłaś dzielna dziewczyno, a resztę zleć mężowi.Pozdrawiam.
    dazy2
    Level 10  
    kuchnia jest w zabudowie naszczescie jest na wezyku wiec nie bedzie problemu z jej wyjęciem ale tym juz zajmą sie mąz i tata bardziej sie na tym znają.Dzieki za pdotychczasowa pomoc
    ajcjarek
    Level 11  
    Witam ja mam podobny problem z tym że coś działało to znaczy wyświetlacz świecił i można było działać na gazie -była iskra, ale po włączeniu pieczenia wywaliło bezpieczniki a po rozkręceniu i stwierdzeniu że żadne przewody nie są przegrzane skręciłem i to koniec, wybija bezpiecznik zaraz po włożeniu wtyczki do gniazdka. Dziwi mnie jedna rzecz to znaczy blacha która swobodnie jakby luzem sobie leżała na dnie pod grzałką (chyba to jest grzałka). Czy ktoś ma jakieś sugestie co to może być lub jak rozpocząć diagnostykę ??
    zetfa
    Level 20  
    Jakaś nieścisłość.Jeśli wybija zaraz po włożeniu wtyczki to jak działa iskrownik? Jeśli jednak dzieje się to po wybraniu rodzaju pieczenia,najprościej sprawdzić przy którym - czyli które grzałki są wybrane gdy następuje zwarcie.Najczęściej pierwsza pada dolna grzałka,rzadziej także ta od termoobiegu.Chyba że rozkręcając przygniotłeś któryś z przewodów zasilania i zwarcie jest teraz od razu po włączeniu.Dużo rzadziej możliwe jest także wytopienie styków na wybieraku i ew.zwarcie na nim.Pozdrawiam.