Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napęd bramy FAAC 748D - problemy przy uruchomieniu

jacek_81 15 Lip 2009 11:04 5877 3
  • #1 15 Lip 2009 11:04
    jacek_81
    Poziom 2  

    Witam serdecznie forumowiczów.

    Zakupiłem zestaw do bramy przesuwnej FAAC 748D i mam mały problem.

    OBJAW: po podłączeniu fotokomórki na zamykaniu zgodnie ze schematem zamieszczonym w instrukcji ze strony producenta (schemat poniżej, rys. 1) po podaniu sygnału z przełącznika wpiętego między styki 1 i 7 nie ma żadnej reakcji ze strony napędu (ani nie otwiera, ani nie zamyka) natomiast po wykonaniu połączeń zgodnie z rys. 2 (bez zabezpieczeń przy otw/zam) przy próbie wysterowania napędu przepalił się bezpiecznik na płycie centrali 5A.

    Link do instrukcji: http://faac.pl/dokumentacja/DTRcentrala748D.pdf

    Rys. 1
    Napęd bramy FAAC 748D - problemy przy uruchomieniu

    Rys. 2
    Napęd bramy FAAC 748D - problemy przy uruchomieniu

    0 3
  • #2 15 Lip 2009 15:59
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  

    WITAM

    na płycie bezpiecznik f1 główny sie upalił to niemozliwe
    masz jakas większą usterkę i to raczej po wysokiej stronie .

    0
  • #3 15 Lip 2009 23:35
    jacek_81
    Poziom 2  

    No właśnie też się troszkę zdziwiłem ale to właśnie F1 poszedł.

    Czy masz pomysł co by to mogło być? Co prawda to nowy zestaw, także pewnie jakaś wada fabryczna. Nadmienię, że silnik wygląda na sprawny (rezystancja uzwojeń około 60 Ohm obydwa) ale nie podłączałem go bezpośrednio. Ciężko mi powiedzieć jak się sprawuje centralka, w każdym bądź razie diody: sygnalizujące stan krańcówki, sygnalizująca pracę fotokomórki i sygnalizujące podanie impulsu całkowitego otwarcia lub częściowego otwarcia pracowały wg mnie prawidłowo. Przynajmniej diodki mrugały jak podłączyłem fotokomórkę, ale centralka nie puszczała napięcia na silnik. A bezpiecznik poszedł z dymem jak podłączyłem tylko odpowiednie zwory dla pracy bez żadnych zabezpieczeń podczas otwierania bądź zamykania (wg schematu z instrukcji).
    Ale co by nie było to i tak chyba nie ma co kombinować tylko oddać na gwarancję. A pytam z czystej zawodowej ciekawości ;)

    0
  • #4 16 Lip 2009 08:23
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  

    witam

    szukać zwarcia, ewentualnie nieprawidłowego podłączenia silnika

    jest gwarancja nie ma co za bardzo kombinować.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo