Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Whirlpool AWM 6071-nie podgrzewa wody

utas1 15 Jul 2009 14:33 3987 8
    utas1
    Level 13  
    Witam.
    Mój problem polega na tym, że pralka nie podgrzewa wody. Problem pojawił się po tym jak został uszkodzony kołnierz i woda wylała się na grzałkę. W wyniku tego spaliła się grzałka (która została wymieniona na nową) oraz przepaliły się ścieżki przy programatorze (też już naprawione). Niestety po uruchomieniu słychać jakby załączała się grzałka i szybko wyłączała. Podejrzewam, że może być uszkodzony czujnik temperatury. Moje pytanie jaką powinien mieć on rezystancję? Czy jest o wartość ok. 15kOhm? Czy ktoś posiada instrukcję obsługi tej pralki lub jakieś schematy elektryczne? Co powinienem jeszcze sprawdzić. Z góry dziękuję za pomoc.
    kczarny
    Level 13  
    15 kohm to jest dobrze,sprawdz jak długo grzała się załancza na danym programi przy danej temp.,bo jak piszesz na chwile to nic to nie mówi.
    spróbuj uwiesić czujnik w powietrzu żeby nie miał kontaktu z wodą i wtedy porównaj czy grzałka będzie dłużej grzała.
    a jak to nic nie pomoże to trzeba zajżeć w elektronike.
    utas1
    Level 13  
    [quote="kczarny"]15 kohm to jest dobrze,sprawdz jak długo grzała się załancza na danym programi przy danej temp.,bo jak piszesz na chwile to nic to nie mówi.

Chwilkę tzn. ok 2-3 sekund. Dziś postaram się sprawdzić dokładnie aby być pewnym. Sprawdzę jeszcze czujnik temp.
    utas1
    Level 13  
    Witam.
    Wczoraj sprawdziłem grzałkę i jest ok nie ma przebicia do masy, natomiast czujnik temp. w temp pokojowej podaje wartość ok. 6 kOhm. Rozebrałem programator i w miejscu gdzie "siedzi" układ scalony K1X329 jest widoczne przypalenie. Moje pytanie jest następujące - do czego służy ten układ scalony i czy on może mieć wpływ na grzanie wody. Nie mogę nigdzie znaleść opisy tego układu. Może ktoś wie jaką pełni on rolę i jak można go sprawdzić. Z góry dziękuję za pomoc.
    kczarny
    Level 13  
    czujnik 6 kohm to za mało
    utas1
    Level 13  
    Witam.
    Czy jest ktoś w posiadaniu schematu programatora do tej pralki?? Bardzo proszę o pomoc. A może ktoś wie za co odpowiada scalak K1X329. Jeszcze raz z góry dziękuję za pomoc.
    utas1
    Level 13  
    Już wiem że ten scalak to coś w rodzaju zasilacza (wipex 20A), ale teraz mam jeszcze inne pytanie, czy ta pralka jest może zabezpieczona w taki sposób aby nie działała jeśli nie jest podłączona pod kran (tzn. jeśli nie ma ciśnienia wody to nie da się uruchomić)?????
    elektro-dom
    Level 23  
    Jeśli nie pobierze wody to:
    - wyskoczy na panelu błąd
    -nie przełączy hydrostat i nie włączy się na pranie
    A odnośnie twojego problemu z grzaniem to dokładnie obejrzyj wtyczkę i wejście do czujnika temperatury, czy styki łączące
    nie skorodowały lub nie wypaliły się -po zalaniu wodą!
    Pozdrawiam
    utas1
    Level 13  
    elektro-dom wrote:
    Jeśli nie pobierze wody to:
    - wyskoczy na panelu błąd
    -nie przełączy hydrostat i nie włączy się na pranie
    A odnośnie twojego problemu z grzaniem to dokładnie obejrzyj wtyczkę i wejście do czujnika temperatury, czy styki łączące
    nie skorodowały lub nie wypaliły się -po zalaniu wodą!
    Pozdrawiam

Wielkie dzięki za podpowiedz.