Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przetwornica do zasilania TDA7294 w mostku

maniana18 15 Jul 2009 16:33 6949 37
Computer Controls
    maniana18
    Level 12  
    Witam. Mam w planach kupno samochodu. Jestem zamiłowanym audiofilem więc proszę o pomoc w zaprojektowaniu przetwornicy do zasilania końcówki mocy (która jest już zbudowana i gra:). Myślałem nad kostką tl494 jednak posiadam mało wiedzy w dziedzinie przetwornic. Projektowanie płytek pcb również nie jest moją najmocniejszą stroną. Jeżeli ktoś robił już coś podobnego, i ma jakiś wzór płytki (potrzeba będzie około 400 wat, zapas zawsze gdzieś się wykorzysta:) za pomoc dziękuje z góry.
  • Computer Controls
    Anonymous
    Anonymous  
    maniana18
    Level 12  
    Żeby dobrze zagrać samym basem w bagażniku nie potrzeba specjalnie wysokiej jakości wzmacniacza- większą role gra moc. Dlatego TDA7294 w mostku w zupełności wystarczy mi do basu. Do tego przetwornica, filtr lp i można się cieszyć z prawdziwej potęgi niskich częstotliwości. Tranzystory? Może kiedyś, jednak na razie wybieram te kostki, ponieważ nie wymagają zbyt wielkiego wysiłku w złożeniu.
    Anonymous
    Anonymous  
    maniana18
    Level 12  
    Serdecznie dziękuje za link od "Kłosioł". Świetna sprawa, tylko szkoda że autor nie "wyprodukował" płytki:)

Dodano po 7 [minuty]:

pisząc filtr miałem na myśli aktywny filtr, który już dawno skonstruowałem w celach badawczych.

Dodano po 3 [minuty]:

A końcówka TDA7294 nie jest moim zdaniem taka zła, ponieważ korzystam z niej aktualnie jako wzmacniacz "do komputera", i jestem z niej bardzo zadowolony.
  • Computer Controls
    Kłosiol
    Level 29  
    Siema, mdcs robi wszystko na pająkach ..... ja mam plytki ale do wzmaków na TDA 7294 ... do przetworki nie mam ...
    maniana18
    Level 12  
    Kłosioł :arrow:

Zbudowałeś kiedykolwiek jakąś przetwornice? przydałby się ktoś kto ma doświadczenie w tej dziedzinie:arrow:
    Kłosiol
    Level 29  
    Chciałem budować przetwornice ale potem zrezygnowałem .... nie miałem trafa i płytki :D
    maniana18
    Level 12  
    Więc spróbuje narazie złożyć ją w pająka, a potem spróbuje zaprojektować ją w eagle. Po robocie pochwale sie efektem.
    Kłosiol
    Level 29  
    Przydała by sie jakaś płytka z przetwornicy.... TDA 7293 można łaczyć kaskadowo i moc sie sumuje ... to ciekawa propozycja. Łaczac 2-3 kostki można uzyskac moc rzedu 200-300 wat.

Wyczytałem to na stronie MDCS-a
    artis666
    Level 26  
    Kłosiol wrote:
    TDA 7293 można łaczyć kaskadowo i moc sie sumuje.

A mówimy chyba o TDA7294. A po drugie kaskadowe łączenie wzmacniaczy ?? Chyba miałeś na myśli mostek złożony z parzystej liczby TDA... ale na pewno nie kaskadowo. Zastanów się co Ty piszesz..
    Kłosiol
    Level 29  
    artis666 wrote:
    Kłosiol wrote:
    TDA 7293 można łaczyć kaskadowo i moc sie sumuje.

A mówimy chyba o TDA7294. A po drugie kaskadowe łączenie wzmacniaczy ?? Chyba miałeś na myśli mostek złożony z parzystej liczby TDA... ale na pewno nie kaskadowo. Zastanów się co Ty piszesz..

Wiem, że mówimy o TDA 7294 :!: Podałem przykład co można osiągnąć na kostkach TDA 7293 i przetwornicy.

Poczytaj sobie na stronce MDCS-a i też sie zastanów :D:

Quote:

....Wzmacniacz mocy na dwóch TDA7293 pracujących w kaskadzie/modular (nie mylić z mostkiem).
    TDA7294S i 7293 przystosowane są do pracy równoległej (modular). Posiadają odpowiednie piny sprzęgające pozwalające "zrównoleglić" stopnie mocy dwóch lub nawet więcej kostek! Moc jaką oddaje tda7293 na 4 omowym obciążeniu ograniczona jest maksymalnym prądem drenu tranzystora końcowego. Wynosi on 7.5A. Dlatego maksymalne napięcie przy jakim może TDA7293 (i 7294) pracować z 4 omowym głośnikiem wynosi +/-30V. Połączone równolegle kostki mają obciązalność 15A. Jest to możliwe dzięki temu, że stopnień końcowy kostek wykonano w technologii MOS!. Pozwala to zasilić je przy 4 omach maksymalnym dopuszczalnym napięciem (2x50V), bez obawy o przekroczenie dopuszczalnego prądu. Maksymalny prąd szczytowy wyniesie wtedy 12.5A, więc mieści się on w granicach możliwości kostek (6,25A na jedną). Amplituda sygnału wyniesie około +/-48V. Uzyskamy przy tym 250W prawdziwej mocy RMS. Także bilans mocy potwierdza możliwość pracy w takich warunkach. Proste i genialne:) ...

Pozdro
    maniana18
    Level 12  
    To łączenie kaskadowe kostek to świetna sprawa, sam się zdziwiłem czytając artykuł mcds-a. Także kolego artis666-warto najpierw przeczytać, potem oceniać... apropo kostek, to zauważyłem że wszyscy strasznie narzekają. Słyszałem słabiej grające rzeczy które ludzie bardzo sobie chwalą...
    artis666
    Level 26  
    Kłosiol wrote:

Quote:

TDA7294S i 7293 przystosowane są do pracy równoległej (modular). Posiadają odpowiednie piny sprzęgające pozwalające "zrównoleglić" stopnie mocy dwóch lub nawet więcej kostek! Moc jaką oddaje tda7293 na 4 omowym obciążeniu ograniczona jest maksymalnym prądem drenu tranzystora końcowego. Wynosi on 7.5A. Dlatego maksymalne napięcie przy jakim może TDA7293 (i 7294) pracować z 4 omowym głośnikiem wynosi +/-30V. Połączone równolegle kostki mają obciązalność 15A.

Przeczytałem. I co ?
    maniana18
    Level 12  
    mostek a połączenie równoległe kostek to nie jest to samo...
    artis666
    Level 26  
    A połączenie równoległe, to nie to samo co kaskadowe.
    maniana18
    Level 12  
    masz racje kolego artis666, pod warunkiem że ci którzy czytają temat wiedzą co to znaczy kaskadowe połączenie:) poł. kaskadowe jest wykorzystywane przy przerzutnikach, a my w temacie potraktowaliśmy to jako "kaskada" tak dla jajec. Cieszyłbym się gdyby na elektrodzie cwaniacy nie łapali nikogo za słówka......... właściwie to "poł. kaskadowe kostek" ma sens... jeżeli nie wierzysz to próbuj tak po prostu połączyć kostki równolegle na legalu. ŻYCZĘ POWODZENIA..... (popatrz schematy połączeń np. na mcds)
    _ige_
    Level 20  
    Przetwornice mdcs to badziewie.

Projektowanie przetwornicy impulsowej z taka wiedza (wnioskuje po pytaniach) sobie mozesz darowac bo to nie jest prosty temat.

Na elektrodzie jest pare spradzwonych sterownikow np irka testowany przez wiele osob,poczatkowy projektowany wlasnie z mysla o zasilaniu tda7294 i poczatkujacym polecam zainteresowac sie ta konstrukcja i poglebic swoja wiedze na ten temat albo chociaz miec jakies podstawy tego jak dziala przetwornica impulsowa bo to troche inna zabawa niz wlutowanie 5 elementow do 7294.

Do tego dochodzi koniecznosc prawidlowego nawiniecia transformatora na odpowiednim rdzeniu.

Generalnie wybrales zly dzial na swoje pytanie,poczytaj,poszukaj w ukladach zasilania bo jest takm sporo wiedzy na ten temat.Jest tam bardzo ciekawy chyba 40-50strony topic o tym i o tamtym - milej lektury.

A lacznie rownolegle scalakow tda nie sumuje zadnej mocy tylko zwieksza wydajnosc pradowa ukladu za sprawa czego mamy mozliwosc zejscia z minimalna impedancja obciazenia.Takowy uklad mozna dodatkowo klasycznie zmostkowac tylko czy ma to wiekszy sens praktyczny i finansowy?To samo mozemy osiaganac w klasycznym wzmacniaczu na elementach dyskretnych na 2parach dobrych tranzystorow koncowych.

ps.tda i audiofil hehe niezle...
    maniana18
    Level 12  
    Zwiększając wydajność prądową możemy automatycznie wyskoczyć z wyższym napięciem zasilania przy rezystancji 4Ω. Na tym polega cały problem. Nie martwcie się, 7294 wybrałem w poście tylko i wyłącznie dla tego że mam już złożoną końcówke w mostku. Na końcówkę z tranzystorów nie mam aktualnie czasu, praca nie pozwala, pobawie sie w rok szkolny. A teraz bardziej mi zależy na samej przetworce, przy której wykorzystam wiedzą którą zdążyłem już zassać, a jeżeli sobie nie poradzę, to poproszę o pomoc kolegów z elektrody, nauczycieli w szkole. A jeżeli ktoś nie chce pomóc, tylko pocwaniakować swoją wiedzą czy oceniać czyjąś wiedze to niech lepiej usunie swoje konto a nie wpier....la sie w temat. Dziękuje tym którzy podrzucają linki do schematów, a nie tym co boli ich wzmacniacz na tda7294 i bardzo chcą się tym pochwalić na forum.
    _ige_
    Level 20  
    Zamiast biadolic wez sie za szukanie napisalem ci garsc cennych informacji.

1.Szukaj przetwornicy irka2,jest sprawdzona,nadaje sie do twojego projektu,sterownik jest sprawdzony(na tl494).Jest cala masa informacji o tej przetwornicy,sterowniku,modyfikacjach na tym portalu.Ba mozna nawet kupic gotowe pcb z avt.
    2.Szukaj jak sie nawija trafa impulsowe bo to wazne zeby wogole tak przetwornice uruchomic - tez jest cala masa informacji na ten temat na tym portalu.
    3.Przenies sie z poszukiwaniami z tego dzialu do dzialu Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy oraz Zasilanie układów elektronicznych.

Nikt tu nie cfaniakuje swoja wiedza tylko osobiscie nie toleruje lenistwa,gwarantuje ci ze gdybys naprawde poszukal to bys tego tematu nawet nie zalozyl a jesli juz to nie tu.
    A twojej widzy nie mam zamiaru oceniac i nie sprawia mi to przyjemnosci poprostu czytajac twoje wypowiedzi mozna dosc do pewnych wnioskow,chcialem cie tylko uswiadomic ze zaprojektowanie(bo o tym jest mowa w pierwszym poscie) DZIALAJACEJ dobrze przetwornicy impulsowej to nie jest prosta sprawa dla amatora w sposob szybki,tani.Potrzeba wiedzy i to duzej w tym temacie oraz zaplecza technicznego.Pisalem to tylko po to zeby cie nakierowac odrazu na odpowiedni tor czyli skorzystanie z sprawdzonych projektow ktore sa sprawdzone i dobrze opisane dla amatora.
    Zreszta jak poszukasz to co ci napisalem wyzej to sam sie przekonasz.

ps.Nie mowie ci zebys budowal wzmcniacz na tranzystorach...to byla ogolna odpowiedz co do laczenia rownoleglego tych kosci i moje przemyslenia na ten temat...kazdy sobie zrobi jak uwaza.Tobie majac tda7294 w mostku na gotowym pcb i tak nic z laczenia rownoleglego.Pozatym pamietaj ze do rownoleglej pracy nie nadaja sie wszystkie wersje tda7294 z tego co pamietam.
    Kłosiol
    Level 29  
    _ige_ wrote:
    Pozatym pamietaj ze do rownoleglej pracy nie nadaja sie wszystkie wersje tda7294 z tego co pamietam.

TDA7294S i 7293 przystosowane są do pracy równoległej (modular).
    maniana18
    Level 12  
    Rzeczywiście, tak jak już w początkowych postach pisałem, nie mam doświadczenia w dziedzinie przetwornic. Jedynie ewentualnie grzebałem troszq przy przetw. w telewizorach. Wiedzy jużt roche o tym zebrałem. A chce stworzyć przetwornice tylko i wyłącznie do caraudio, więc nie zależy mi na kitach. Wracając do mojej już zbudowanej końcówki, to jest ona w mostku, a nie równoległa dlatego że nie wiedziałem wcześniej o takiej opcji. A powstała ona dlatego że dostałem takie zlecenie, a kiedy już miałem elementy i wytrawioną płytke
    to koleś się rozmyślił. Elementy były jego, ale za kare ich nie odzyskał.
    _ige_
    Level 20  
    Przetwornica oraz sterownik o ktorym mowie jest zaprojektowany wlasnie do caraudio o czym juz pisalem wyzej.
    maniana18
    Level 12  
    Słuchaj _ige_, nie chce kitu, ponieważ przetworke chce zespolić razem z końcówką na jednej płytce, gdyby nie zależało mi na tym to poskładałbym ją w pająka... a takie rozwiązanie nie satysfakcjonuje mnie zupełnie.
    rozales
    Level 24  
    Budowanie przetwornicy w pająku to trudna sztuka (jeśli nie masz żadnego doświadczenia to tym bardziej). Radzę skorzystać z gotowej płytki,bo każdy element jest tam na swoim miejscu i każda ścieżka biegnie tam gdzie powinna.
    _ige_
    Level 20  
    maniana18 a kto ci karze korzystac z gotowych kitow chodzi o sprawdzone schematy...jak umiesz sobie zaprojektowac odpowiednie pcb do tego to ja nie widze problemu.
    maniana18
    Level 12  
    Czy ktoś wie, ile mocy mogę wydobyć z rdzenia w trafie przetwornicy z telewizora (sanyo '21)?? i jak nawinąć uzwojenia żeby to dobrze chodziło??
    _ige_
    Level 20  
    Nie nadaje sie taki rdzen.
    Jak nawijac uzwojenia i z jaka przekladnia to ci juz pisalem gdzie szukac.