Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornik A/C mega 32 Bascom

konstruktor_123456 15 Jul 2009 19:28 1043 6
    konstruktor_123456
    Level 14  
    Cześć mam taki problem z pomiarem temperatury przy użyciu procesora Mega 32 przetwornika A/C i LM35.
    Mój układ mierzy temperaturę w 2 miejscach i zapamiętuję minimalną i maksymalną aż do chwili skasowania przez użytkownika. Wszystko działa prawidłowo ale problem jest przy włączaniu urządzenia do zasilania. Raz na 10 , 15 razy układ przy włączeniu dokonuje błędnego pomiaru temperatury zawyżając ją znacząco. Jako maksymalna temperatura zapisuje mi się w pamięci np. 95 stopni i potem układ już na bieżąco na pewno działa prawidłowo. Bo gdy skasuje w menu temperatury max i min następne pomiary są już realne nie ma przekłamań. Sytuacja ewidentnie dzieje się przy załączaniu układu.
    Na początku mierzyłem temperaturę odczytując wartość z przetwornika A/C z małą zwłoką po załączeniu napięcia. Uznałem że to może być ta przyczyna dałem mu 20 s na uruchomienie i dopiero potem odczytuje temperaturę ale znowu jest czasami fałszywy wynik pomiaru więc to nie to.
    Zrobiłem tak że raz odczytuje temp i czekam te 20s i ponownie odczytuje temperaturę i dopiero potem skacze do podprogramu zapisu wartości max i min ale problem nadal występuje.
    Jako napięcie odniesienia przetwornika jest 5 V zasilające również procesor.
    Ma ktoś może jakieś pomysły co może być?

Mam dodać kawałek programu do wgladu?
    wader_669
    Level 28  
    Nie wiem po co sie pytasz. Nikt tu nie jest wrozka, powinienes dac schemat i kod odrazu.
    Anonymous
    Level 1  
    ZbeeGin
    Level 39  
    Nowsze też dalej robią podwójne podejście.
    wader_669
    Level 28  
    konstruktor_123456 wrote:
    Zrobiłem tak że raz odczytuje temp i czekam te 20s i ponownie odczytuje temperaturę i dopiero potem skacze do podprogramu zapisu wartości max i min ale problem nadal występuje.

Wiec chyba nie tylko w tym problem, ze avr wykonuje pierwszy bledny pomiar.
    Anonymous
    Level 1