Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy to dobry wybór :zamiast TP - Netia?

cyrkan 15 Jul 2009 20:26 9858 24
    cyrkan
    Level 10  
    Witam.
    Pytanie do tych osób co przesiedli się z TP na Netię.
    Czy jest jakieś "przeciw" bo "za" mają ogromne.
    Za miesiąc kończy mi się umowa z TP no i stąd moje pytanie jak w temacie.
    Nie chciałbym aby znowu sprawdziło się powiedzenie że mądry polak po szkodzie.
    scotch
    Level 28  
    Trochę jaśniej to primo . Mam Tele2 - obecnie Netia 0d 2 lat i nie narzekam .Net idzie po łączach TP SA jak również po ich urządzeniach . Zaleta jedna - dzwonisz że jest uszkodzenie brak tel lub brak netu , z tepsy na drugi dzień są , usunięte uszkodzenie , ale telefon do ciebie z Tele2 czy usługa została wykonana ( czyli usunięto uszkodzenie )
    crash2k
    Level 12  
    cyrkan wrote:
    Witam.
    Pytanie do tych osób co przesiedli się z TP na Netię.
    Czy jest jakieś "przeciw" bo "za" mają ogromne.
    Za miesiąc kończy mi się umowa z TP no i stąd moje pytanie jak w temacie.
    Nie chciałbym aby znowu sprawdziło się powiedzenie że mądry polak po szkodzie.

Ja sie przesiadlem jakies pol roku temu i jestem zadowolony. Net bez problemow dziala (4mb) drazni mnie troche telefon bo jest po IP wiec wlasnego routera nie podepniesz jesli bedzie bez VOIP. Ale generalnie dziala dobrze wiec to takie czepianie na wyrost ;)
    cyrkan
    Level 10  
    Jaśniej nie wiem jak opisać,ot po prostu chcę zmienić dostawcę.
    Jedynie co zapomniałem dodać to to że u mnie Netia ma własną sieć,czy też okablowanie,jak zwał tak zwał.
    Crash2k o co chodzi z tym routerem i IP.Ja mam LINKSYS wag200.Czy to jakiś poważny problem?
    scotch
    Level 28  
    cyrkan pogadaj z Netią , jak masz modem i jeszcze byś chciał tel stacjonarny to się dogadasz . Jak masz swó modem to im mówisz , dostajesz zniżkę . Tyko zmiana konfig w modemie . Może jestem stronniczy (chyba tak )lecz obsługa klijenta TP sa a Netia to niebo i ziemia
    cyrkan
    Level 10  
    I tak zrobię :) Chyba że ktoś mnie na tym forum wystraszy co do Neti :)
    scotch
    Level 28  
    Twój staw twoje ryby . Nie chcę być stronniczy bo za to nie biorę kasy aby zachęcać lub odradzać . Może ktoś inny ma odmienne zdanie po to jest forum
    arnoldk_20
    Level 35  
    Ja mam złe doświadczenie z netią o czym pisałem w którymśtam poście (poszukaj jak chcesz nie będę się powtarzał) i do tego dochodzi od jakiegoś czasu problemy z brakiem przydzielania adresu ip od netii i brakiem z tego powodu internetu mimo, że router ma synchronizację ADSL.
    A zgłaszanie usterki przypomina odbijanie piłeczki między netią a tpsa i kontrolowanie monterów tpsa
    scotch
    Level 28  
    arnoldk_20 sory lecz IP jest od Neti i do nich pretensja . IP Neti jest dynamiczne jak w Neostradzie .Mają swoje serwery i krótka piłka .
    arnoldk_20
    Level 35  
    scotch wrote:
    arnoldk_20 sory lecz IP jest od Neti i do nich pretensja . IP Neti jest dynamiczne jak w Neostradzie .Mają swoje serwery i krótka piłka .

Tak to jest błąd netii, tylko podczas reklamacji przysyłają serwisantów a tpsa.
    scotch
    Level 28  
    Zgoda lecz jeśli modem "świeci " ale się nie łączy wina dostawcy czyli np. Netia Dialog itp i do nich z gępą .IP przyznaje dostawca neta
    cyrkan
    Level 10  
    No i w końcu zmieniłem dostawcę internetu.
    Panom instalatorom z Neti potrzebne było około 15min.Mi zmiana konfiguracji routera z pomocą konsultanta z BOK jakieś 20 min.
    Ogólne wrażenie póki co super (ocena po 2 dniach) ale jak nie ma być dobrze skoro prędkość teoretycznie wzrosła ośmiokrotnie 512 kb - 4mb.(w testach max 3.5Mb)
    beyond148
    Level 11  
    a dlaczego max 3,5 ? skoro ma byc 4 ?
    cyrkan
    Level 10  
    Dlaczego nie wiem.
    Gdzieś wyczytałem że powodem może być przepustowość routera.
    Może ktoś się wypowie kto ma wiedzę na ten temat.
    mdm150
    Level 27  
    Mam pytanie, jak wygląda sprawa z pingami po przejściu z tp do netii? Mój wuj zmienił neostrade(tp) 1Mb na orange freedom o takiej samej przepustowości i pingi nieco poszły w górę.
    cyrkan
    Level 10  
    W moim przypadku jest odwrotnie.Nie wiem ile było na neo,ale teraz mam na Onecie 20ms,WP 16ms.
    PeteSh
    Level 30  
    Prosiłbym o informację od osób posiadających dostęp do Internetu w Netii. Czy Netia udostępnia login i hasło logowania do sieci (tak jak ma to miejsce w przypadku Neostrady), czy też daje użytkownikowi skonfigurowany modem i informacje o loginie i haśle nie są podawane (tak jak to robi TPSA w przypadku usługi DSL). Inaczej mówiąc, czy można podłączyć własny router ADSL zamiast ich modemu/routera? Sprawę VOIP pomijam.
    terrade
    Level 36  
    Zależy do jakiej Netii. Np. na kablach TP:
    -w BSA dostajesz login i hasło Link
    -w LLU nie dostajesz, ale da się je wydobyć korzystając z google, ja nie mogę wydobyć haseł do VoIP więc z innego routera mogę sobie skorzystać w środku nocy (bo w dzień telefon jest mi niezbędny).
    drzewko82
    Level 12  
    witam, zależy też pewnie jaką szybkość weźmiesz, jak w gre wchodzi 1Mb to problemów nie powinno być, u mnie problemy zaczęły się jak wziąłem 6Mb, w końcu wypowiedziałem umowe...

Dobrą opcją jest też orange freedom, sąsiadowi pomogłem założyć i bardzo jest zadowolony, ale też szybkość 1Mb ;)
    PeteSh
    Level 30  
    Z tego co się dowiedziałem po dłuższej rozmowie z kimś tam w Netii (gość dość swobodnie operował fachowymi terminami :D), to login i hasło do zalogowania usługi ADSL użytkownik dostaje zawsze, niezależnie od tego czy Netia korzysta z LLU TPSA czy nie. Natomiast jest kwestia możliwości uruchomienia 4Mbps lub 6Mbps no i ta nieszczęsna telefonia (na LLU wyłącznie VOIP - rzekomo obsługiwany w całości przez Netię). Jest też kwestia świadczenia usługi DSL na linii ISDN (Annex B), ale to już wyłącznie na liniach należących do Netii, bo TP SA z uporem osła takich usług od kilku już lat uruchomić nie chce.

terrade wrote:
    w LLU nie dostajesz, ale da się je wydobyć korzystając z google, ja nie mogę wydobyć haseł do VoIP

Możesz sprecyzować co rozumiesz przez "da się je wydobyć korzystając z google"? :D
    Remeknapr
    Level 33  
    scotch wrote:
    obsługa klijenta TP sa a Netia to niebo i ziemia

Na czyją korzyśc?

Do tematu. Zmiana z TPSA na Netię, póki łącza są w rękach Tepsy jest bez sensu. Parę mało znaczących groszy taniej, a kłopoty się sumują.
    PeteSh
    Level 30  
    Remeknapr wrote:
    Zmiana z TPSA na Netię, póki łącza są w rękach Tepsy jest bez sensu. Parę mało znaczących groszy taniej, a kłopoty się sumują.

Czy parę, to bym nie powiedział. Oferta Netii dość mocno przebija to co oferuje TP SA. Ciekawe czy francuzi zrewolucjonizują swoją nieco już zmurszałą ofertę :D
    Druga sprawa jest taka, że jeśli łącza są w rękach TP SA, to raczej nie ma się co łudzić, że powstanie druga linia, bo od tego jest właśnie LLU żeby nie dublować kabli.
    Natomiast co do kłopotów, to się muszę zgodzić. Mając jedną usługę w której świadczeniu uczestniczą dwa podmioty konkurencyjne dla siebie nawzajem, zawsze możemy liczyć na sympatyczne odbijanie piłeczki przy każdej możliwej okazji.
    terrade
    Level 36  
    PeteSh wrote:
    Z tego co się dowiedziałem ..., to login i hasło do zalogowania usługi ADSL użytkownik dostaje zawsze
    Nieprawda, w LLU nie dostajesz, router sam pobiera, potem widzisz je zakropkowane. Używając google (a nawet tego forum) odkropkujesz je, ale też można wybłagać hasło na infolinii (niektórym się udało).
    Ronin64
    Level 35  
    Ja mam internet 1Mb z Netii na linii TP i wszystko jest jak najbardziej ok. Przez 2 lata tylko raz nie miałem internetu przez jakieś 6 godzin ale jakąś awarię wtedy mieli. Wybór należy do Ciebie.
    miklamer
    Level 11  
    Netia- 3lata
    lacze 1m zas pingi wp-19ms onet-12ms

zarzuty? 1. -dodzwon sie na infolinie ;)