Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Megane 1,6 16V 01r - błąd czujnika uderzenia bocznego

Złoty# 15 Jul 2009 20:33 5859 3
    Złoty#
    Level 2  
    Megan 1,6 16V 2001 Mam problem ze zgaszeniem kontrolki airbag, występuje błąd czujnika uderzenia bocznego. Sprawdziłem kable, łączyłem rezystorem i nic. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    PIOTOM0
    Level 20  
    Miałem podobnie - to częsty przypadek w megankach.
    Wadliwe okazała się kostka pod siedzeniem kierowcy.
    Pewnego dnia ładnie pozapinałem kable pod siedzeniem. Jak odsunąłem siedzenie pojawiła się kontrolka poduszek.
    Pomogło ponowne odpięcie kabli od trzymaków oraz rozpięcie i zapięcie wtyczki pod siedzeniem.
    Wtyczka rozpina sie z boku przez wyciągnięcie "hebelka".
    Winne też mogą być połączenia przy kostce - nadłamane lub powyciągane na siłę kabelki.
    Można na krótko pospinać równolegle kostkę innymi kabelkami przy zastosowaniu spinek montażowych.
    Można też wyczyścić styki preparatem do styków w sprayu.

Powodzenia
    Piotrom0
    Złoty#
    Level 2  
    To wszystko jest sprawdzone kilkakrotnie, podane opory widzi ale nie można skasować błędu. Cały czas jest aktywny.
    bartekdaj
    Level 10  
    miałem taki sam problem sprawdziłem kostkę i nic ale zacząłem sprawdzać kable i okazało się że pod osłoną od środka siedzenia jest mała około 7 centymetrowej długości rurka i ze jak zakładałem pokrowce musiałem go wypiąć po ponownym podpięciu problem znikł możne masz to samo pozdrawiam a odkręć osłonę będzie wygodniej