Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z Prostownikiem do akumulatora

daroos_ 16 Lip 2009 09:52 1422 4
  • #1 16 Lip 2009 09:52
    daroos_
    Poziom 2  

    Witam,

    Wczoraj padł mi na mieście akumulator w aucie, podjechał do mnie kolega odpaliłem z kabli i pomknałem szybko do domu zeby go podładować prostownikiem. Podłączyłem go i spróbowałem odpalić niestety nie odpalił, co gorsze na prostowniku zaczęły się świecić w czasie ładowania obie diody 6V i 12V a ustawione bylo tylko na 12V. przy ponownym podłączaniu zauwazyłem ze nie iskrzy przy zaciskaniu, co to moze byc?dzieki za pomoc

    używam prostownika podobnego jak pod tym linkiem:

    Linki zostały usunięte - zgodnie z regulaminem pkt.10.11. [dzimi]

    0 4
  • #2 16 Lip 2009 10:10
    dzimi
    Moderator

    Po pierwsze - odpalałeś mając podłączony ten prostownik? To nie jest prostownik z rozruchem!!! Niestety prawdopodobnie uległ uszkodzeniu. Trzeba rozebrać i sprawdzić zabezpieczenie p.zwarciowe, układ prostujący itd.

    Jednocześnie proszę o poprawienie tytułu postu. Warto też zmieścić jakieś zdjęcia.
    Link został usunięty zgodnie z pkt.10.11. regulaminu forum.

    0
  • #3 16 Lip 2009 10:45
    daroos_
    Poziom 2  

    tak podłączyłem go i po ok 1min spróbowałem odpalić ale nie drgnął, wydaje mi się ze ojciec kiedys odpalał na ładującym sie tym samym prostownikiem akumulatorze i nic sie nie działo


    Moderowany przez Dzimi:

    Przypominam o poprawieniu tytułu oraz treści postu, Nie stosowanie się do poleceń moderacyjnych może skutkować ostrzeżeniem.

    0
  • #4 16 Lip 2009 10:55
    dzimi
    Moderator

    Kolego - myślę że zamiast polemizować weź śrubokręt rozkręć to "cudo" - oceń uszkodzenia i wtedy napisz. Będzie wtedy łatwiej pomóc. Co z tego że "wydaje Ci się" skoro to nie jest prostownik przystosowany do odpalania a tylko do ładowania akumulatorów.
    Bez Twojego chociażby minimalnego zaangażowania w naprawę to nikt nie pomoże Ci. Forum nie ma na "stanie" wróżek które teleportują się do Ciebie rozkręcą, ocenią i opiszą uszkodzenia.

    0
  • #5 16 Lip 2009 14:30
    niutat
    Poziom 37  

    daroos_ napisał:

    przy ponownym podłączaniu zauwazyłem ze nie iskrzy przy zaciskaniu, co to moze byc?dzieki za pomoc

    Ja tylko w kwestii bezpieczeństwa, nie rób tego więcej bo akumulator może Ci eksplodować prosto w twarz, widziałem takie przypadki! :sm37:
    Nic nie może iskrzyć przy pracującym akumulatorze. Zaciski podłączaj przy wyłączonym prostowniku.

    0