Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centala SIEMENS Hipath 3350 - potrzebna instrukcja PL

fotobzyku 16 Jul 2009 09:56 5154 20
    fotobzyku
    Level 25  
    Witam.
    Posiadam do zainstalowania i konfiguracji Centalę telefoniczną SIEMENS Hipath 3350 z dodatkową kartą cyfrową na 8 wyjść + 10 telefonów Optipointów 500 Entry.
    Potrzebuję instrukcję instalacji i konfiguracji po polsku.
    Będę wdzięczny za pomoc!
    amfi_amf
    Level 16  
    Poza dtr-ka ktora nic nie mowi o programowaniu, nie ma instrukcji po polsku, chyba ze ktos sam sobie tlumaczyl... ;)
    fotobzyku
    Level 25  
    Samo podłączenie to sądzę nic trudnego i z tego co się orientuję pary przewodów podłączamy po kolei zarówno do centrali jak i do dodatkowej karty.
    Które złącza w centrali służą do podłączenia linii wewnętrznych analogowych?
    Czy do konfiguracji konieczne jest podpięcie centrali pod komputer, jeżeli tak to czy pentium 166MHz z win98 wystarczy musi być coś lepszego?

Dodano po 14 [minuty]:

Gdzie mogę znaleść ewentualnie jakieś informację na temat instalacji tej centrali?
    bulba1
    Level 24  
    Jeżeli centrala wisi na scianie to z lewej strony sa złacza, od góry
    2 kostki ze złaczem szczelinowym nasuwane na płyte głowna kazda kostaka po 4 pary , razem 8 par portów to cyfrowe do podłaczenia aparató typu Optipoint, starszych optiset oraz Openstage ale tylko najnowsze softy.
    nastepnie (tu z pamięci bo nie mam przed soba) sa dwa złacza RJ - to sa porty ISDN później może byc kolejny RJ 45 (zalezy od wersji ) to jest LIM - Lan do zarządzania i CTI nastepnie złacze DB9 -czyli po prostu RS do zarzadzania i CTI i mamy kolejna kostke 4 pary to sa analogi wewnętrzne.
    Do programowania ni ejest konieczny komputer mozna z aparatu podpietego domyslni edo 1 portu cyfrowego -- troche trudne ale wszystko da się ustawić. Oczywiście lepiej z komputera i tu chyba to pentium może byc za słabe zwłaszcza gdy jest to jakaś nowsz centrala wymagajaca nowego programu do zarzadzania - starsze Managery pewni epójdą
    fotobzyku
    Level 25  
    Czyli z tego mam rozumieć, że obojętnie w jaki sposób, jakim kablem zaprogramuje się całość.
    Szczerze mówiąc jeszcze nie podpinałej jej pod komputer.
    A co jeżeli chodzi o komunikaty głosowe, jak je można wgrać?
    amfi_amf
    Level 16  
    Kabel db9 - db9 zwykly rs-owy pelny, jak masz obok bufor contec-a, to mozesz wykorzystac kabel laczacy bufor z kompem, co do zapowiedzi wgrywasz albo programem do zarzadzania albo nagrywasz z telefonu. (musisz miec modul evm-a na plycie glownej).
    fotobzyku
    Level 25  
    Czekam na uruchomienie ISDN by podłączyć centralę.
    Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy ruchomieniu i konfiguracji?
    bulba1
    Level 24  
    Najlepiej weź ISDN z DDI a nie MSN , przy uruchamianiu dopytaj się jak sa wysyłane cyfry czy cały numer czy tylko ostatnie bo to wymusza sposób oprogramowania centrali dla ISDN.
    Jack14
    Level 38  
    Pytanie może nie na temat ale:
    gdzie CA wystawia tylko "kawałek" numeru
    Zgodnie z normą, która miała już obowiązywać od chyba x lat ma być wysyłane 9 cyfr (2 kierunkowy 7 numer).
    macmm
    Level 24  
    To nie jest norma tylko zwyczaj. Na PRI często przesyłane są tylko 3 ostatnie cyfry, a na BRI też się to zdarza zwłaszcza jeśli w np ktoś przechodził z linii analogowej na ISDN i dostał dodatkowo MSNy, Numery początkowe są często z różnej bajki i operator przesyła jedynie końcówki.
    fotobzyku
    Level 25  
    Klient chce zamówić konkretny typ łącza.
    Co mam mu dokładnie wytłumaczyć na jakie konkertnie łącze ma się zdecydować.
    Z tego co wiem to mają być to 2 numery ISDN z DDI.
    Czy jeszcze musi coś dodatkowego podać, o coś się zapytać?
    Będę wdzięczny za sprawną odpowiedź.

Dodano po 1 [minuty]:

JEszcze jedno. Dobrze by było gdyby w momencie gdy jeden numer jest zajęty automatycznie centrala przełanczała na drugi z numerów
    fotobzyku
    Level 25  
    Łącza są już przydzielone. ISDN z DDI
    Sieć wewnętrzna działa, a w jaki sposób można zadzwonić na zewnątrz?
    Przy wyborze 0 jest numer zajęty, poprzez # jest cisza ale nic po za tym
    amfi_amf
    Level 16  
    jak masz ustawione linie, jako PP czy PMP? w Twoim przypadku wyglada, ze powinno byc PP. I nie ustawiaj ich jako automatic tylko Euro ISDN (Lines -> Trunks - > Param)
    fotobzyku
    Level 25  
    Wcześniej jak się okazało jednak nie było jeszcze ISDNu. Dopiero (podobno) uruchomili go dzisiaj bec DDI. Wybieram się do klienta i zobaczymy co będzie.
    Mam jeszcze pytanie. Klient posiada 8 faksów panasonica. Czy można je wszystkie podłączyć pod tą centralę? Z tego co wiem to w centrali są tylko 2 wyjścia analogowe. Co potrzebne by je podłączyć.
    Jack14
    Level 38  
    Z tego co ja wiem to na płycie głównej są 4 porty analogowe ale może ty masz inaczej :|.
    fotobzyku
    Level 25  
    Być może 4, ale co zrobić z pozostałymi czterema faksami????
    amfi_amf
    Level 16  
    moze w centrali jest wiecej portow analogowych, a te wspomniane 4 masz na 100%, bo sa na plycie glownej, napisz jakie plyty masz w centralce

Dodano po 1 [minuty]:

a sorki, pisales na poczatku.. ;) zaproponuj klientowi zeby dokupil karte analogowa jesli potrzebuje uzywac pozostale 4 faksy
    grathor33
    Level 2  
    Witam.
    Wkrótce będe miał do zainstalowania i konfiguracji centalkę telefoniczną SIEMENS Hipath 3350 z telefonami Optipoint.
    Potrzebuję instrukcję instalacji i konfiguracji po angielsku (lub po polsku).
    Rozumiem, że informacje powyższe są bezcenne, ale zanim będę miał tą centralkę chciałbym już coś na jej temat poczytać jak podłączyć i skonfigurować.
    Czy ktoś coś posiada z osób śledzących ten temat?
    Będę wdzięczny za pomoc!
    Jack14
    Level 38  
    Nigdy nie widziałem instrukcji instalacji tego typu centrali ale może jakaś istnieje.
    bulba1
    Level 24  
    Ogólnie dokumentacja techniczna jest traktowana jako instrukcja.
    Wystarczy tylko mieć pojęcie na temat telekomunikacji i znać centralę jaka się montuje.
    Gdyby było to takie proste jak np. uruchomienie telewizora w domu to nie istniałyby firmy utrzymujące się między innymi z instalacji systemów bo poco. Klient kupuje , otwiera pudełko z, wyjmuje kilkustronicową instrukcję i już wszystko działa.
    A tu zonk trzeba mieć wiedzę często okupiona drobnymi opłatami za kursy.
    grathor33
    Level 2  
    Nie jestem laikiem, choć może to tak zabrzmiało. Zajmowałem się kiedyś EWSD.
    Firma chce mieć używany HiPath 3350 - i instalację "bezkosztowo" :-)
    Potrzebny jest jedynie do testów produktów tej firmy...
    Chciałem sie zorientować jak trudne będzie złożenie tego do kupy i skonfigurowanie tak, aby podłączyć pod zewnętrzny CTI.
    Jeszcze tego nie robiłem, stąd to pytanie.
    Np. czym drastycznie różni się wersja v4 od v8?
    Gdzie jest największe ryzyko?