Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diora AWS 3071 informacje i podłaczenie.

kriskul15 16 Jul 2009 11:19 8001 26
  • #1
    kriskul15
    Level 21  
    Witam.
    Jakiś czas temu w moje ręce wpadł amplituner Diora AWS 3071. Sprzęt ma swoje lata, lecz chciałbym go wykorzystac jako wzmacniacz do laptopa na jakieś malutkie imprezki (grile i te sprawy). Problem jednak tkwi w tym iż po podłączenu sprzętu nie ma sygnału z komputera. Kolumny słychać ze działają. Może ktoś ma jakieś porady jak to poskładać i czy w ogóle to idzie poskładać. Ja podłączałem kablem jack-chinch. chinche wpinałem w amplituner pod złącza magnetofon-odtwarzacz i nic. Sprzęt był sprawny.

    Jeszcze jedno.
    Interesują mnie parametry tego sprzętu. Z tego co czytałem ma on ok. 2x25~30W
  • #2
    mariansq
    Level 15  
    Witaj

    Nie bardzo rozumiem: "Problem jednak tkwi w tym iż po podłączenu sprzętu nie ma sygnału z komputera"

    Zakładam że:
    - wyjscie w laptopie masz sprawne
    - kabel łaczacy z wzmacniaczem laptop jest sprawny
    - sam wzmacniacz jest sprawny.

    Jesli powyzsze jest spełnione to upewnij się:
    - czy napewno wychodzi sygnał audio z komputera - podepnij inny wzmacniacz czy glosniczki, sluchawki w celu sprawdzenia
    - czy prawidłowo masz podpiety kabel łaczacy oba sprzety
    - czy na panelu wzmacniacza "wybrałeś" źródło sygnału zewnetrznego (magnetofon, gramofon, ...juz nie pamietam jakie tam były)

    Jeśli to nie pomogło przejdź procedure jeszcze raz bo czesto sie nam cos wydaje a jest inaczej.

    Jesli nadal nie gra muzyka a komputera jestes pewien wracamy do wzmacniacza

    Skoro to jest amplituner mozna przełączyc na radio i zobaczyc czy sie wogóle odzywa-czy cosik gra w głosnikach i mozna regulowac od zera do max głośnoscia.
    Jeśli gra to znak że końcówka żyje i trzeba szukac dalej przyczyn (Jesli nie to czeka Cie wiecej roboty)

    Zważajac na to, że to leciwy sprzecior mozna zwrócic uwage na:
    - gniazda wejśc - czy nie sa pośniedziałe - moze to byc powodem braku przewodnosci sygnału
    - sprawdzic isostaty przełączajace źródło sygnału - blaszki wewnatrz i "koleczki " po których sie slizgają lubia sniedzieć co też może byc powodem braku przewodnosci sygnału

    Trzeba wszystko posprawdzac pokolei czy sygnał dochodzi do samego wzmacniacza (jesli wzmacniacz działa można na "krótko" sprawdzić połaczenie z kompem podajac sygnał audio bezposrednio na potencjometr głośnosci w celu sprawdzenia działania wzmacniacza i potwierdzenia braku sygnału z wejscia).

    Pozdrawiam
  • #3
    kriskul15
    Level 21  
    Laptop sprawny, kable i kolumna również.
    Przyglądałem się bliżej wszystkiemu, na jednym kanale po podaniu sygnału z laptopa słychać szum w głośniku, lecz jest on bardzo cichy na drugim nic.
    Głośnik ma ok 30 W RMS
    Samo radio również nie "szumi" Podejrzewam że to będzie coś poważniejszego.
  • #5
    kriskul15
    Level 21  
    Szum reaguje na pokretło głośnosci.
    Bezpieczniki sprawdziłem, tranzystory
    są 2x 2n6491 i 2x 2N6488
    A jaki by był koszt naprawy tego "cuda"? bo nie wiem czy to mi sie opłaca ;)
  • #6
    mariansq
    Level 15  
    Ja bym nie rezygnował - szkoda klasyka

    Podejrzewam, że elementy duzo nie wyniosa :
    http://sklep.avt.pl/p/pl/42095/tranzystor+2n6488.html

    Jeszcze zanim bym zacoł cokolwiek sprawdzać w koncówce mocy podłączyłbym sygnał audio z kompa, mp3 , ...itp bezposrednio do potencjometru regulacji głosnosci i zobaczył czy wzmak ruszy (piszesz , ze reaguje na ruch pokretłem wiec jest cien nadzieji ze wzmacnia szum z wejscia wamacniacza -choc niekoniecznie, ale nadzieja jest)
    Jesli sie wzmacniacz nie odezwie no to trzeba juz pokolei " lecieć" i sprawdzać obwody koncówki.
    Szczeście w nieszczęsciu jest takie,że to jest wzmak na tranzystorach jeszcze a nie jakis sprytnych zachodnich scalakach które mogły by byc drogie lub trudno dostepne jesli chodzi o "leciwy" sprzet no chyba że były by to popularne TDA....:)
  • #7
    kriskul15
    Level 21  
    A mam jeszcze takie pytanko małe. Jakie są napięcia na podświetleniu skali radia? Chciałbym zamontować w miejsce żarówek jakieś białe diody LED, ponieważ jedna z zarówek sie przepaliła.
  • Helpful post
    #8
    mariansq
    Level 15  
    Witam co do napiec na skali radia nie podam wielkości -bo nie wiem, nie mam schematu:) Ale znajac zycie moze to byc jakieś 6V -9V a moze 12V . Najlepiej wziąśc miernik i zmierzyc.
    Jesli juz zmierzysz to policz sobie rezytorki do ledów w przypadku równoległego włączenia badź rezystor jesli bys chciał w szereg ledy zamontowac.
    W zależnosci od "panujacego" napiecia na skali podswietlanej należy dobrać sposób podłączenia ledów-najlepiej tak by jak najmniej tracić mocy w rezystorze (po co ciepełko nam). Biały led ma napiecie 3,2V więc 2 szeregowo daja 6,4V no i trzeba dac w szereg rezystor (wyrównawczy) chocby mały (stany nieustalone podczas włączania, nieidentyczne spadki napiecia na poszczególnych ledach) wiec widzimy juz , że 7V by nam sie przydało, wtedy taka sekcja ledów najlepiej by pasowała (takich sekcji możesz włożyc wiecej w zależności od potrzeb, ale tak by nie przekroczyć sumarycznej mocy pobieranej przez żarowki). Generalnie jak juz wspomniałem ledy nalezy połączyc tak aby jak najmniejsze ciepło wydzielało sie na rezystorze. Ale sposób podłączenia wyniknie jak zmierzysz to napiecie podswietlania i wtedy dobierze sie optymalny sposób połaczenia LED'ów

    Ale wydaje mi sie , że podswietlenie to chyba nie najwazniejszy problem na chwile obecną jesli chodzi o ten wzmacniacz:)


    Pozdrawiam
  • #9
    kriskul15
    Level 21  
    Właśnie o taki opis mi chodziło. Miałem kiedyś własnie przy wzmacniaczu cztery białe diody w szeregu bezpośrednio połączone- długo nie pociągnęły. Spaliły sie (jedna dosłownie się stopiła) własnie podczas któregoś włączenia wzmacniacza. Ale tak jak kolega napisał na razie to nie największy problem :)

    Takie pytanko, jak sprawdzic sprawnosc tranzystorów? Własnie miernikiem?
    Pierwszy raz będe stawiał na nogi wzmacniacz z takiego "stanu".

    P.S.
    Jak sprawdzać tranzystory znalazłem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic296847.html

    ale dalej nie wiem od czego zaczać z tym wzmacniaczem.
  • #10
    .:Proxy:.
    Level 13  
    kriskul15 wrote:

    Ja podłączałem kablem jack-chinch. chinche wpinałem w amplituner pod złącza magnetofon-odtwarzacz i nic


    Napisałeś że podłączyłeś kablem jack-chinch, nie jestem pewien, bo akurat tego modelu nigdy nie miałem ale wiekszość sprzętów Unitry posiadała wejścia sygnałowe typu DIN. Wejścia na Chinch to były raczej wyjścia sygnałowe dla przeznaczonego magnetofonu do nagrywania dźwięku z źródeł podłączonych do wzmacniacza np. radio, uniwersalne, gramofon.
    Być może jest to typ wzmacniacza wyposażony tylko w gniazda RCA czyli Chinch, ale jakoś wierzyć mi się nie chce.
    Jeśli wzmacniacz ten posiada gniazda wejściowe DIN to tam podepnij sygnał z laptopa (zastosuj przewód jack > DIN - jeśli robisz go sam pamiętaj o pinach żeby poprawnie polutować wtyczkę DIN) Najlepiej podłącz do wejścia "uniwersalny" i taki tez ustaw przy wyborze źródła sygnału. Jeśli nie będzie dźwięku pewnie uszkodzeniu uległy końcówki mocy. Nim zaczniesz wymieniać końcówki sprawdź bezpieczniki w stopniu końcowym.
    Pozdrawiam.

    Edit:
    Sorka nie doczytałem, napisałeś że już sprawdziłeś bezpieczniki:) Na wszelki wypadek raz jeszcze sprawdzić nie zaszkodzi :D
  • #11
    kriskul15
    Level 21  
    .:Proxy:. wrote:

    Jeśli wzmacniacz ten posiada gniazda wejściowe DIN to tam podepnij sygnał z laptopa (zastosuj przewód jack > DIN - jeśli robisz go sam pamiętaj o pinach żeby poprawnie polutować wtyczkę DIN) Najlepiej do wejścia "uniwersalny" i taki tez ustaw przy wyborze źródła sygnału.


    Wejścia DIN sprawdzałem w pierwszej kolejności, ponieważ kiedyś miałem wzmacniacz podłaczony jack-din

    .:Proxy:. wrote:
    Nim zaczniesz wymieniać końcówki sprawdź bezpieczniki w stopniu końcowym.
    Pozdrawiam.

    kriskul15 wrote:

    Bezpieczniki sprawdziłem

    Jak pisałem wyzej wszystkie bezpieczniki sprawne. Pozdrawiam :)

    PS dodaje fotki ;)

    Diora AWS 3071 informacje i podłaczenie.

    Diora AWS 3071 informacje i podłaczenie.

    Diora AWS 3071 informacje i podłaczenie.

    Diora AWS 3071 informacje i podłaczenie.
  • #12
    .:Proxy:.
    Level 13  
    No skoro bezpieczniki sprawne, to teoretycznie końcówki tez powinny być ok ... No chyba że ktoś przy nim coś grzebał. Skoro coś szumi to nie mogą być kompletnie spalone końcówki, bo wtedy raczej nic nie słychać bez względu na położenie pokrętła głośności.
    Widzę że ten wzmacniacz ma wbudowane radio, wiec najlepiej sprawdzić włączając wbudowane radio czy w ogóle coś gra, szumi, trzeszczy wybierając fale i strojąc stacje. Jeśli gra to końcówki sprawne :D
    Skoro kiedyś miałeś tak podłączony wzmacniacz i działał, to podłącz go do tego wejścia DIN magnetofon/uniwersalne. (nie widzę go na Twoim zdjęciu - jest tam tylko wejście gramofonowe do niego się nie podpina się PC a korektor to chyba wiadomo...) Jeśli już podłączysz w odpowiednie gniazdo, włącz wzmacniacz z podłączonymi głośnikami, ustaw poziom głośności na średni i spróbuj dotknąć palcem drugiej końcówki przewodu DIN > Jack. Wzmacniacz powinien charakterystycznie buczeć w momencie dotykania.
    W taki banalny sposób sprawdzisz czy sygnał dociera do wzmacniacza.
  • #13
    kriskul15
    Level 21  
    Wzmacniacz reaguje na sygnały z laptopa.
    Chodzi o to iż sygnał wyjściowy ze wzmacniacza jest strasznie słaby. Przez ciche szumy w głosniku przedostaje sie jeszcze cichsza i zniekształcona muzyka. Dzwięk jest tak cichy ze jesli zrobie na cały "regulator" muszę przyłożyć ucho abu coś usłyszeć. Na radiu jest to samo.
    Jak mówicie czy samo przelutowanie tranzystorów coś pomoże? czy przyczyna jest gdzie indziej? Jak tak to gdzie jeszcze szukać?
  • Helpful post
    #14
    .:Proxy:.
    Level 13  
    Przyczyny mogą być różne i wszędzie...

    Należy zacząć od jakiegoś miejsca i droga eliminacji sprawdzać po kolei aż trafi się na faktyczna usterkę. Całe szczęście ze ceny części są śmiesznie niskie.
    Rzeczywiście w takim wypadku mogą być uszkodzone tranzystory mocy jak również tranzystory sterujące. Jednak równie dobrze może to być np. walnięty kondensator gdzieś w torze audio np. przedwzmacniacza...
    Może na początek popraw lutownicą luty w okolicy przedwzmacniacza i końcówek. Być może akurat pojawił się jakiś zimny lut. (na pewno nie zaszkodzi)
    Później zrób pomiary, zmierz napięcia czy są prawidłowe. Schemat pewnie dostępny na elektrodzie. Sprawdź połączenia styków, przełączników źródła sygnału,potencjometry tez nie zawadzi ;)
    Jeśli po drodze na nic nie trafisz radze wymienić wszystkie tranzystory również te sterujące. Jest to niewielki wydatek.
    Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale mógłbyś tez przy okazji wymiany końcówek wymienić również tez rezystory nawinięte z drutu oporowego.
  • #15
    kriskul15
    Level 21  
    Dzisiaj rano powróciłem do wzmacniacza. Przyglądałem sie dokładnie i zauważyłem że dwa tranzystory BD140 są chyba przepalone. Mają czarne "nóżki", jeden jest troszke skorodowany i jakby opalony. (tranzystory te są na płytce bez radiatorów)

    edit:

    Diora AWS 3071 informacje i podłaczenie.
  • Helpful post
    #16
    janusz27
    Level 30  
    Musisz podpiąć korektor inaczej to nie zadziała. jak nie masz to zewrzyj odpowiednio wyjścia korektora.
  • #17
    kriskul15
    Level 21  
    A można wiedzieć które wyjścia zewrzeć? Bo zwierałem na różne sposoby i nic. Jeden plus jest taki ze zgasły dwie czerwone diody ze skali.
  • #19
    kriskul15
    Level 21  
    Kolego janusz27 serdeczne podziękowania. Wzmacniacz działa.
    No prawie działa. Pozostał mi tylko do przelutowania rezystor oznaczony symbolem c407 tuż obok bezpiecznika od kanały lewego. Jest on przepalony i w kanale słychać mocne "buczenie". I takie pytanie czy to jest oznaczenie samego rezystora? Czy przy wymianie kierować sie kodem paskowym?

    Co do diud LED o których pisałem wcześniej to zdecyduje sie chyba na wymiane zarówek, albo założenie dodatkowego trafa od np. zasilacza 12v, ponieważ z tego co czytałem napięcie podswietlenia skali nie jest prostowane i diody będą migały zgodnie z przepływem prądu.Czy to prawda? Pod to trafo chciałem jeszcze podłaczyc wiatraczek na radiator. Czy podłaczenie trafa pod to wyjście 230v ze wzmacniacza nie zakłóci jakoś jego wzmacniacza?
  • #20
    pawelse
    Level 16  
    to że napięcie nie jest prostowane to nie żaden problem. załóż mostek prostowniczy i będzie dobrze.
  • #21
    kriskul15
    Level 21  
    Mostek prostowniczy owszem, ale dodatkowe trafo będzie tworzyło osobny układ dla dodatkowych "pierdołek" takich jak chłodzenie czy podświetlenie. Trafo wzmacniacza nie było by obciązane dodatkowymi odbiornikami. Jak sie myle to proszę mnie poprawić :)
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc w temacie :)
  • #22
    janusz27
    Level 30  
    Po groma Ci chłodzenie. Podświetlanie owszem można zmienić na diodowe. Wystarczy założyć mostek, ledy i odpowiedni opornik wcześniej policzony. Najlepiej się prezentują pomarańczowe lub żółte ledy. A chłodzenie nawet tam nie rób, bo będziesz miał jeden wielki szum zamiast muzyki.
    Rezystory nie mają oznaczeń CXXX tylko jeśli już to RXXX. Zrób zdjęcie tego nadpalonego rezystora jak możesz.
  • #23
    kriskul15
    Level 21  
    Kuź.... ale cyrk.... podlączyłem głośnik. Zagrał i ...cisza. Podłączyłem pod ten niby spalony kanał i o dziwo gra a ten "sprawny" nie.
    Gdy pukne w konda dzwięk jest

    Rezystor i kondensator na zamieszczonej fotce.

    Diora AWS 3071 informacje i podłaczenie.
  • #24
    .:Proxy:.
    Level 13  
    No kondensatory proponowałbym wymienić na nowe - przynajmniej te na płytce wzmacniacza.
    Co do rezystora to należy go bezwzględnie wymienić na nowy - wartość tego opornika odczytasz z serwisówek lub może będzie podobny na 2 kanale wiec mógłbyś wtedy spisać wartość i wymienić. Polecam jednak zaglądnąć do schematów.

    Jeśli chodzi o wspomniane wcześniej tranzystory BD140 - to ze maja czarne nóżki nie znaczy że sa spalone. Pewnie to coś w rodzaju korozji, jakiegoś nalotu. Oczywiście polecałbym wymianę bo to praktycznie groszowe sprawy a na pewno nie zaszkodzi :)
  • #25
    kriskul15
    Level 21  
    Diora naprawiona wszystko gra ;) Dziękuję za pomoc!
    Ale mam jeszcze jedno małe pytanko, jakie byście polecali głośniki pod ten sprzęt?

    I tak jeszcze chciałem sie upewnić.
    4 diody LED 12v i wiatraczek 0,06A pobierają 140mA?
    Czyli zasilacz 12v 85mA jest dużo za słaby?
  • #26
    janusz27
    Level 30  
    Tak będzie za słaby i daruj sobie ten wiatraczek - on jest zbędny. Z reszta będziesz miał tylko wycie w głośnikach zamiast grania.
  • #27
    kriskul15
    Level 21  
    Posłucham rady i dam sobie spokój z tym wiatraczkiem. Chciałem go zamontować ponieważ chwile po włączeniu, radiator robi się gorący (fakt że temperatura nie rośnie z czasem użytkowania, utrzymuje sie na tym samym poziomie, ale jest wysoka).

    Mam jeszcze małe pytanko. Nadal gra tylko jeden kanał (prawy) więc postanowiłem oddać wzmacniacz do elektronika. Elektronik powiedział mi ze koszt naprawy będzie wynosił ok 80zł. Za wzmacniacz dałem dokładnie 20zł więc całość wyniosła by mnie ok 100zł czy opłaca się to naprawiać czy lepiej kupić coś innego?