Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przetwornica push pull spadek napięcia wyjściowego- problem

Overclocker 16 Lip 2009 14:59 4419 7
  • #1 16 Lip 2009 14:59
    Overclocker
    Poziom 13  

    Witam,
    Zrobiłem ostatnio przetwornicę, która miała mieć moc min 250 W. Sterownik Tl494, tranzystory 337/327 i irfz44N transformator na rdzeniu E55 f-867 (proszę nie pisać, że jest on o wiele za duży :D ) uzw. pierwotne 2x5zw 25szt drucików 0,5mm wtórne 2x11zw 10szt 0,5mm (Ta przetwornica miala mieć opcję rozbudowy, dlatego są takie ilości miedzi na transformatorze, a poza tym jest tam dużo miejsca :) ) Diody prostownicze schottkiego (3 szt bo 4 poszła z dymem :) ale dziś ją jeszcze wymienię). I to by bylo chyba tyle. Więc moim problemem jest to, że gdy podłączę jakiekolwiek obciążenie napięcie na wyjściu strasznie spada :( pod obciążeniem 0,52A napięcie wynosi 26,1V z 31V luzem Sprawność ok 85% ( wyjście 13,57W wejście 15,9W). Przetwornice zasilam z akumulatora, więc prądy jej nie brakuje, napięcie jest w miarę stabilne. Prąd spoczynkowy to ~100mA, A częstotliwość to ok 30kHz (tylko tego nie jestem pewien z powodu mojego miernika, który jest powiedzmy delikatnie uszkodzony) A napięcia i prądy mierzyłem dobrze działającym innym, więc nie powinno być błędu.

    W przetwornicy jedyne co się grzeje, to rezystor od gasika (bardzo słabo) irfz'y na luzie, praktycznie wogóle, i diody prostownicze (pod obciążeniem)

    Dlaczego mam takie spadki napięcia ?

    zdjęcia:
    Przetwornica push pull spadek napięcia wyjściowego- problem

    Przetwornica push pull spadek napięcia wyjściowego- problem

    A na końcu schemat (innej wersji nie mam, ale to jest najprostsza aplikacja tl'ka ):
    Przetwornica push pull spadek napięcia wyjściowego- problem

    0 7
  • #2 16 Lip 2009 16:35
    Qwet
    Poziom 33  

    Overclocker napisał:
    transformator na rdzeniu E55 f-867 (proszę nie pisać, że jest on o wiele za duży :D )

    Dlaczego nie? :) Trzeba wyraźnie zaznaczyć, że jest o wiele za duży. Transformator 250W na tak dużym rdzeniu trudno jest poprawnie nawinąć. Pewnie zostało ci sporo pustego miejsca w oknie rdzenia i właśnie to może być przyczyną spadków napięcia. Swoją drogą, jak duża jest szczelina na kolumnie głównej rdzenia? :)

    Nie widzimy na schemacie uzwojeń transformatora ani sposobu nawinięcia dławika wyjściowego.

    Pokaż oscylogramy napięć na drenach i prądów drenów pod obciążeniem i bez obciążenia.

    Podaj wartości Rt i Ct. Określimy częstotliwość pracy przetwornicy ;)

    0
  • #3 16 Lip 2009 17:07
    Overclocker
    Poziom 13  

    transformator nawinięty jest bifilarnie, starałem się najlepiej jak mogłem :) uzwojenie pierwotne i wtórne jest na całej szerokości karkasu. rdzeń ten nie ma szczeliny, a jeżeli ją ma, to pewnie um :D Rt 10k Ct 3,3 F. Niestety nie mam oscyloskopu :/
    Sposób nawinięcia naszkicowany w paincie :D

    Przetwornica push pull spadek napięcia wyjściowego- problem

    Oczywiście jest 2x5zw i wszystkie wyprowadzenia uzw. pierwotnego są po jednej stronie a wtórnego po drugiej, długość uzwojeń pierwotnych praktycznie się nie różnią podobnie jak wtórnych

    Zapomniałem napisać o dławiku, rdzeń z ATX'a 2x16 zw nawinięte tak, pola się sumują, drut nawet nie wiem jakiej grubości jest ale coś kolo 1mm

    0
  • #4 16 Lip 2009 17:17
    Qwet
    Poziom 33  

    Ta przetwornica nie ma prawa działać - częstotliwość jest absurdalnie mała, ledwo 16,6µHz :( Pokaż nam ten kondensator Ct.

    Uzwojenia transformatora połączone prawidłowo, ale nie o to mi chodziło. Czy udało ci się zapełnić okno uzwojeniami tak że miałeś kłopoty z założeniem rdzenia?

    0
  • #5 16 Lip 2009 17:24
    Overclocker
    Poziom 13  

    Sory mój błąd ^^ 3,3 nF a z uzwojeniem problemu nie miałem, mam tam jeszcze miejsce, rdzeń wchodzil lekko, nawet bardzo, dlatego nawinąłem na jego środkową kolumnę kilka zw taśmy, żeby nie tłukł się w karkasie, oczywiście taśma nie przeszkadza, żeby złączyć rdzeń ( nie robi żadnej szczeliny) w wersji na pająka przez przypadek wysunął mi się rdzeń, i IRFZ poszedł z dymem, więc wolałem się zabezpieczyć :D

    0
  • #6 16 Lip 2009 17:54
    Qwet
    Poziom 33  

    Czyli przyczyną spadków napięcia jest nieprawidłowe nawinięcie transformatora. Puste miejsce w oknie znacznie pogarsza sprzężenie między uzwojeniami. W ogóle rdzenie kształtkowe słabo nadają się do przetwornic CarAudio. Lepiej zastosuj jakiś TN32, spadki napięcia będą dużo mniejsze ;)

    Układ był palony, więc sprawdź jeszcze bufory i tranzystory w TL494, bo one też mogły ulec zniszczeniu. Bez aktywnego jednego klucza przetwornica CarAudio pracuje jak jednotranzystorowy forward i spadki napięcia na pewno będą duże.

    Częstotliwość pracy masz tylko 16,6kHz. Czy transformator ci nie piszczy? Zapytaj osobę z dobrym słuchem :) A jeśli nie piszczy, posprawdzaj Rt i Ct miernikiem.

    0
  • #7 16 Lip 2009 18:27
    Overclocker
    Poziom 13  

    Nie, nie piszczy :) oba klucze są ok, przynajmniej tak mi się wydaje, obciążałem je rezystorkiem zamiast rdzenia, i sprawdzałem czy jest ciepły, wiem, że metoda słaba jest :D ale sprawdzałem też tym moim super miernikiem, i pokazywało że coś jest, więc nie wiem myślałem o zrobienieniu stabilizacji napięcia,a ale nie wiem, jak się za to zabrać... i jeszcze jedno, jako wskaźnik napięcia wżyłem diody LED i 1 zw na transformatorze (diod mam w zapasie, wiec nawet nie sprawdzałem napięcia :) ) i przy obciążeniu 1 A dioda prawie całkiem gaśnie :/ no ale to nie jest problem. Możliwe, że kondensator na wejściu jest jakiś dziwny, dałem 10000uF/16V 105 *C

    Czy możliwe jest, że dzieje się to, dlatego, że nie wypełniłem całego wolnego miejsca na karkasie ? bo mi się to nie wydaje za bardzo prawdopodobne...

    0
  • #8 26 Lip 2009 18:41
    nsvinc
    Poziom 35  

    To JEST mozliwe i właśnie o tym pisze kolega Qwet. Ja sie trzymam zasady zeby "za*rać" całe okno do bólu. Jak masz duzy rdzen, uzyj wiekszej ilosci drutu do nawijania (Większej ilości, nie więcej zwojów!), to ma szanse troche poprawić prace.

    Do Twoich zastosowan i tak najlepszy byłby toroid, tam tego problemu raczej nie bedziesz mieć.

    A napięcie wyj pod obciążeniem tak czy siak będzie ci pływać, bo nie masz stabilizacji...

    0