Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra M536SD Finezja 1 - pisk w prawym kanale.

sosek 18 Jul 2009 14:47 3893 13
    sosek
    Level 13  
    Witam, mam problem z tym magnetofonem, po włączeniu sprzętu wskazówka z prawego VU "idzie" w górę i już tam zostaje. Również w tym kanale nie słychać muzyki, tylko cichy pisk. Zauważyłem że wskazówka opada na dół dopiero przy włączonym nagrywaniu i włączonej automatyce, po wyłączeniu nagrywania wskazówka wraca z powrotem na górę. W sprzęcie widać ślady, wymiany tranzystorów. Zauważyłem również, że scalaki z Dolby, sie chyba za bardzo nagrzewają, nie ważne czy dolby jest włączone czy nie. Z ciekawości zmierzyłem jeszcze napięcia w większości są wyższe niż na schemacie nawet o 5V. Co może być przyczyną takiego zachowywania się sprzętu ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Marek.
    sarna
    Level 24  
    Pisk to wzbudzanie się jakiejś części układu - musisz to zlokalizować i naprawić.
    sosek
    Level 13  
    Może to tranzystory, ktoś wymieniał ale to wygląda tak jakby wymieniał na to co miał po ręką np: zamiast bc157 jest bc307b, bc148 zamieniony w jednym kanale na bc239 a w drugim na bc238, a w jeszcze innym miejscu ten sam tranzystor został zastąpiony jakimś bc3xx, bc149 został zamieniony w jednym kanale na bc413, a w drugim na bc307, ale czy to na pewno są zamienniki dla tych tranzystorów ?. Bo według mnie na chwilę obecną to wygląda tak:
    bc147-bc547
    bc157-bc557
    bc148-bc548
    wymienię te tranzystory na współczesne zamienniki i napisze czy coś pomogło.

Dodano po 4 [godziny] 28 [minuty]:

Wymieniłem kilka podejrzanych tranzystorów lecz nic to nie pomogło. Ale wpadłem na inny trop :D, zauważyłem, że po odłączeniu kabelka oznaczonego jak s1 wskazówka opada na dół, więc postanowiłem w to miejsce wlutować ten sam kabelek ale ze sprawnego kanału i ku mojemu zdziwieniu uszkodzony kanał zadziałał. Czyli już teraz wiem, że problem jest gdzieś na płytce w której znajdują się układy dolby i listwa z/o. Tylko teraz który element może być winien temu zamieszaniu ?
    sosek
    Level 13  
    Naprawę sprzętu chyba muszę zacząć od zasilacza, ponieważ zamiast napięcia 15,5V mam 25V, chyba stabilizator na bd354 do wymiany. I tu mam pytanie czy zamiast tego bd354 mogę, wlutować bd911, czy on będzie dobrze działał w zasilaczu ?
    Załączam wycinek schematu
    Unitra M536SD Finezja 1 - pisk w prawym kanale.
  • Helpful post
    sarna
    Level 24  
    Ja bym sprawdził diodę zenera najpierw.
    sosek
    Level 13  
    Wymieniłem diodę zenera na jakąś BZX ale jest ona na 16V i teraz napięcie z 25V spadło do nie całych 2V, pozostałe dwa napięcia wychodzące z zasilacza są prawidłowe.
    sarna
    Level 24  
    Skoro wymieniłeś to rozumiem, że sprawdziłeś najpierw czy jest niesprawna, tak?
    sosek
    Level 13  
    Tak sprawdziłem ją i według mnie była uszkodzona (na teście diody nic nie pokazało), ale nie jestem w stanie tego dokładnie sprawdzić ponieważ mam miernik bez buzera :|
    sarna
    Level 24  
    A nie wlutowałeś diody odwrotnie?
    sosek
    Level 13  
    Wlutowana poprawnie, może to jednak wina tego BD ?

Dodano po 29 [minuty]:

Chyba działa :D Znalazłem diodę BZP611 tylko, że jest ona na 15V, wlutowałem i teraz mam 14V. Teraz muszę kupić odpowiednią diodę na 16V bo ta się grzeje i zasilacz będzie zrobiony :D
    adamst1
    Level 18  
    Jeżeli chodzi o pisk, to problemem może być też przełącznik zapis-odczyt, jeśli ustawił się gdzieś w pozycji pośredniej, np. wskutek jakiegoś przesunięcia czy luzu.
    sosek
    Level 13  
    Jeszcze nie udało mi się rozwiązać problemu z niedziałającym kanałem. Wymieniłem już dość sporo elementów, przy okazji usuwając szereg mniejszych problemów, napięcia zgadzają się z tymi ze sprawnego kanału. Nigdzie nie ma żadnych zwarć na płytkach, kable też na swoich miejscach. Po prostu nie mam już pomysłów co może być przyczyną. Jeszcze nie wiem dlaczego nie chce działać autostop, napięcie na elektromagnesie prawidłowe 25,8V (według schematu 26V). Czyściłem już kontaktron, ale nic, elektromagnes odbija dopiero po rozłączeniu styku u boku mechaniki.
    sosek
    Level 13  
    Znalazłem przyczynę, jest nią układ scalony z dolby NE645B. Może ktoś wie gdzie go można kupić, lub ktoś posiada taki niepotrzebny, może być z demontażu.