Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[ATMEGA8][Bascom] Przetwornik DAC

dukes-soft 18 Jul 2009 22:39 3673 5
    dukes-soft
    Level 12  
    Witam!

Ostatnio borykam się z problemem realizacji panelu sterującego pracę pompki oraz wentylatorów w układach chłodzenia wodnego w PC. Dokładnie to coś w stylu Aquaero.
    Wentylatory mogą być bez problemu sterowane przez PWM, ale niestety pompki typu Laing bardzo różnie reagują na sygnał PWM (problemy ze startem lub nawet uszkodzenie pompki) i musi być ona sterowana napięciem, a nie wypełnieniem. I tutaj mam do was prośbę: potrzebuje kupić/wykonać przetwornik o takich parametrach:
    - rozdzielczość: 8 bit w zupełności starczy,
    - zakres napięć wyjściowych: 0-12V,
    - sterowanie: najchętniej I2C,
    - cena jak najniższa ;).

Przeszukałem katalogi różnych producentów i większość przetworników oferuje napięcie wyjściowe max. 5V lub co najwyżej około 7V.

Znalazłem na forum opis sterowania regulatora LM317 sygnałem PWM ale te kilka kanałów PWM chciałem zostawić dla wentylatorów.

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, za co z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam,
    Paweł
  • Helpful post
    wicy
    Level 22  
    A gdybyś spojrzał na L293D?
  • Helpful post
    kedzi1
    Level 18  
    Ja proponuje najzwyklejsze rozwiązanie LM317 + jakiś zewnętrzny DAC na I2C np. MAX522.
  • Helpful post
    shadow0013
    Level 34  
    LM317 + sterowanie rejestrem przesuwnym 74164, 74HC595 lub portem I2C PCF8574.
    dukes-soft
    Level 12  
    shadow0013 wrote:
    LM317 + sterowanie rejestrem przesuwnym 74164, 74HC595 lub portem I2C PCF8574.

To rozwiązanie mi się podoba, ale czy mógłbyś napisać o tym coś więcej? :)
    shadow0013
    Level 34  
    Wyprowadzenie LM317 ADJ łączysz poprzez rezystory dobrane w zależności od napięcia (potencjometr montażowy) z wyprowadzeniami rejestru lub portu i po ustawieniu zera logicznego (podłączenie do masy) uzyskujesz zmianę napięcia. Rozwiązanie takie było często stosowane w kitach z mikroprocesorami z serii AT89Cxxxx np. mikroprocesorowy miernik pojemności 74164 (kit NE2006 - sterowanie szeregowe wyświetlaczem LED), zasilacz sterowany komputerowo 74145 (kit AVT2655 - sterowanie LM317), w programatorach epromów sterowanych z portu LPT 8255 itd. Niedogodność tego rozwiązania to szybka skokowa zmiana napięcia ale przy bezwładności silnika jest to niezauważalne.