Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative Inspire P580 - buczy po burzy.

19 Lip 2009 11:14 2875 9
  • Poziom 13  
    Po wczorajszej burzy która przeszła nad moją miejscowością doszło u mnie w domu do sporego wypalenia sprzętu. Zaznaczam, że WSZYSTKO miałem powyłączane z gniazdek, jak również jak zawsze podczas mocnej burzy wyłączam główny bezpiecznik z instalacji.

    Powiem w prost tuż obok mojego pokoju zaraz za ścianą, piorun walnął w poręcz balkonu. Wyładowanie elektrostatyczne było tak mocne, że uszkodziło mi w pokoju Access Point, 2 porty na Switch'u i wzmacniacz z (jak w temacie). Zasilacz jest dobry, jednak głośniki buczą jak są włączone i wyłączone. Gdzie szukać usterki w jakich elementach ?

    Na razie rozkręciłem i nie do końca wyjąłem elektronikę bo nie chce ciąć kabli a nie wiem czy są one przylutowane do subwoofera czy na złączach.

    Pomóżcie proszę :)
  • Poziom 11  
    to mo.ze być wina kondensatorów filtrujących
  • Poziom 42  
    Trzeba rozebrać i zobaczyć.
    Najpierw - czy gra muzyka i oprócz tego buczy, czy też tylko buczy?
    Nie znam tego zestawu, ma zewnętrzny zasilacz czy też nie?
  • Poziom 13  
    Witam przepraszam, że dopiero teraz odpisuje ale nie miałem internetu. Już nie buczy ale dalej nic nie gra i nic nie słychać. Po burzy włączyłem po prostu do prądu głośniki (na pilocie było jeszcze wyłączone, a już było słychać buczenie po łączeniu nic nie grało tylko same buczenie. Ten zestaw ma zewnętrzny zasilacz 12V 4.2A (bez stabilizacji i bez mostka) mostek i cała reszta znajduje się w środku subwoofera. Zaraz rozbiorę i zobaczę to z bliska.

    EDIT: Rozebrałem, elektrolity są ok. Są tam 2 układy: TDA8511J i TDA8510J. Ten pierwszy steruje 4 kanałami a drugi pozostałymi dwoma (subwoofer i centralny) zauważyłem, że strasznie grzeję się wzmacniacz operacyjny RC4558P (oznaczony na płytce jako U21)- dotknąć się go nie da już palec sobie sparzyłem na nim. Obok niego są 2 tranzystory STC 945 (oznaczone jako Q12 i Q13. Znalazłem jego zamienniki BF945, 2SC945, A1815, BC337, BC182L, 2N5209. Który najbardziej odpowiedni? Wydaje mi się, że to wina któregoś z nich bo znalazłem w innym temacie podobny problem z tym tranzystorem tylko, że sprzęt się lubiał często sam się ściszać i sam zgłaśniać i po wymianie tego elementu ponoć jest OK. Możliwe, że u mnie jest on całkiem padnięty. Jeszcze poczekam za Waszą opinią co z tym ustrojstwem zrobić :)
  • Moderator
    Uszkodzony RC4558P (łatwiej o jego zamiennik BA4558 ). Do sprawdzenia również zasilacz.
  • Moderator
    Tak będzie pasował. Czy coś jeszcze pociągneło? Po burzy jest bardzo różnie czasami tylko mała bzdura ale czasami to bardzo ,bardzo dużo. Na początek zawsze możesz układ wyjąć z układu i sprawdzić działanie samych końcówek mocy.
  • Poziom 13  
    dzimi napisał:
    Na początek zawsze możesz układ wyjąć z układu i sprawdzić działanie samych końcówek mocy.


    Nie rozumiem tego :D. Mam wylutować ten układ i sprawdzić dziłanie tych TDA...? A to ruszy w ogóle bez tego ?
  • Poziom 37  
    Zobacz na datasheeta i podaj sygnał na wejście tych układów. Oczywiście, że jak wylutujesz przedwzmacniacz to samo nie odpali, ale jak podasz bezpośrednio sygnał to owszem. Dotknij po prostu poprzez śrubokręt wejścia - jak będziesz miał brum to znaczy, że powinno być OK. Jak nie, to znaczy że wzmacniacz może być padnięty.
  • Poziom 13  
    Wymieniłem RC4558P i teraz głośniki zaczęły buczeć znowu. Nic się nie grzeje. 4-ro kanałowy TDA robi się tylko taki lekko cieply.

    Jakie potrzebne jest zasilanie, żeby sprawdzić tego TDA8511J ? w DataSheecie podane jest napięcie MAX 18V. Nie pamiętam teraz jakiego ale kiedyś innego 2 kanałowego TDA zasilałem na próbę baterią 9V. Czy tyle w tym wystarczy ? Zresztą spróbuje bo chyba widze, że i tak będzie on do wymiany :(

    EDIT: buczy tylko jak podłącze zasilanie i na pilocie mam wyłączone. Jak przekręcę potencjometr, to buczenie ustaje ale nadal cisza :(