Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Żarówki odejdą w przeszłość

KazekTP 20 Jul 2009 21:43 17737 161
Buderus
  • TECHNIKA ŚWIETLNA

Witaj ero oszczędności

Żarówka to przede wszystkim źródło ciepła, które przy okazji w genialny sposób przetwarza 5% energii elektrycznej na światło.

Od 1 września 2009 z rynku europejskiego znikną :

* przezroczyste żarówki tradycyjne o mocy 100 W,
    * nieprzezroczyste żarówki tradycyjne
    - wszystkie typy,
    * przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocach od 75 W do 500 W,
    * nieprzezroczyste żarówki halogenowe
    - wszystkie typy 12 V i 230 V.

W kolejnym roku 2010 wycofane będą :

* przezroczyste żarówki tradycyjne o mocy 75 W,
    * przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocy 60 W

Proces całkowitego wycofania żarówek tradycyjnych zakończy się w 2012 roku.

Nieco dłużej trwać będzie pożegnanie żarówek halogenowych. Wszystkie wersje nieprzezroczystych żarówek halogenowych zostaną wycofane jeszcze w tym roku. Przezroczyste żarówki halogenowe 230 V będą wycofywane sukcesywnie do roku 2011, a takie same żarówki halogenowe 12 V do roku 2016. Docelowo w roku 2016 na rynku UE pozostaną jedynie :

* przezroczyste żarówki halogenowe 12 V o mocach 5 i 10 W,
    * przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocy 750 W i wyżej.

Do 2016 roku ograniczenia nie obejmują też żarówek tradycyjnych i halogenowych w bańkach reflektorowych o kierunkowym rozsyle światła

Zarządzania UE dotyczą także świetlówek kompaktowych. Od września 2009 roku w sprzedaży mogą być jedynie świetlówki kompaktowe w klasie energetycznej A.

Co zyskamy ? :

Planuję się, że dzięki tej operacji w krajach Unii Europejskiej doprowadzi się do rocznego ograniczenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery o 25 mln ton. Równocześnie uda się zaoszczędzić rocznie 10 mld Euro na kosztach energii elektrycznej.

Źródło informacji :
    KATALOG OPRAW OŚWIETLENIOWYCH - ELGO

Pozdrawiam :
    Kazek

Cool? Ranking DIY
    About Author
    KazekTP
    Level 15  
    KazekTP wrote 149 posts with rating 10, helped 5 times. Live in city Lublin. Been with us since 2009 year.
  • Buderus
    Anonymous
    Anonymous  
    KazekTP
    Level 15  
    Na to wygląda :) Różne rzeczy nam narzucają (jazda na światłach w dzień).

Unijny przepis, ELGO to tylko opisała.
    Anonymous
    Anonymous  
    pipałosia
    Level 28  
    Teamat był już kiedyś poruszany w sumie żadna nowość na forum .
    KazekTP
    Level 15  
    Treść przeniosłem do pierwszego postu.
    mkpl
    Level 37  
    Wszystko fajnie ale mnie osobiście denerwuje śwatło jakie dają świetlówki energooszczędne. Gdy znikną zarówki ich cena może podskoczyć z powodu mniejszej konkurencji a pozatym za kilkanaście lat znów będzie afera bo takie świetlówki mają w sobie rtęć. Co ze skażeniem środowiśka?
  • Buderus
    Mibars
    Level 12  
    Wydaje mi się, że jest nie do końca tak jak opisuje KazekTP

Cytując tą stronę (Osram):
    http://www.osram.pl/osram_pl/Dla_konsumentow/Oswietlenie_domu/Zarowki/Dyrektywa_UE/index.html

to żarówki halogenowe podpadają pod kategorię "energooszczędnych" (przynajmniej te w klasie energetycznej C )

Sam mam taką żarówkę przy biurku, moc 40W, a świeci jak 60W. Wymieniłem ze względu na barwę światła (zwykła żarówka wydaje się przy niej być żółta), przy okazji zyskałem trochę dodatkowego światła :)
    _eddie_
    Level 33  
    No i pomyślcie o biednym Śląsku. Mniejsze zapotrzebowanie na energię to i likwidacja kopalń węglowych, lekki upadek energetyki no i pewne przyśrubowanie cen za prąd więc oszczędność dla szarego Kowalskiego będzie nieodczuwalna. Niedługo pewno wszystko będzie eko więc może niech nam wszystko zabiorą i będziemy świecić oczami. Ciężkie czasy się szykują.
    KGS
    Level 23  
    Witam! Jeżeli ceny nowych dopuszczonych przez Unię źródeł światła nie spadną to rząd będzie musiał chyba wdrożyć program dopłat do nich dla najuboższych rodzin.Są ludzie którzy na prąd jakoś uzbierają,ale naście zł za wymianę każdej żarówki może stanowić dla nich problem-co z tego,że nowe mają znacznie większą trwałość.Stare kiedyś się przepalą i trzeba będzie kupić te nowe i to drogie.Kolejny przymus jak z telewizją cyfrową.Ciekaw jestem czy ruszy program dopłat do dekoderów dla najuboższych.Ma Unia durne pomysły to niech za to płaci! Pozdrawiam!
    _eddie_
    Level 33  
    Ceny napewno nie spadną. Ja zawsze widzę te wszystkie "szybkie" akcje jako cios na najbiedniejszego. Wg mnie aby ludzi namówić do wymian żarówek powinni nie likwidować stare ale dać nowe w cenie starych i stopniowo powolutku zmiejszać produkcje starego typu. Postęp ma ludziom pomagać a nie zmuszać do czegokolwiek wbrew jego woli.
    pawelek_be
    Level 16  
    KazekTP wrote:
    Na to wygląda :) Różne rzeczy nam narzucają (jazda na światłach w dzień).

kto nam narzucil swiatla w dzien?? przeciez to pomysl polskich politykow...
    Digitron
    Level 21  
    Nie nawidzę światła świetlówek... po 8h w tym można zwariować i oczy bolą.. :( No to trzeba robić zapasy...

Ech... poj**** unia... za chwile będzie eko kawa i eko mleko bo krowa wydziela odpady :(
    otapi
    Level 25  
    postęp.....
    tak postęp w ekonomii... jak już rynek nasyci się jakimś produktem to wprowadza się nowe 'nowości' i wciska się ludziom kit znacznie gorszy od starych rozwiązań.... bo to przecież 'najnowszy model' jak to nie pomaga to wprowadza się nowe ustawy zakazujące czegoś i nakazujące co innego a i tak to wszystko jest produkowane po najmniejszej linii oporu w chinach i tak czy siak nie spełnią norm..... kiedy przemysł zbrojeniowy stoi bo nie ma wojen to się je wywołuje, kiedy przemysł motoryzacyjny stoi to się wprowadza dopłaty do likwidacji starych aut po to żeby ludzie kupowali nowe... kiedy nic nie pomaga to się generuje kryzys gospodarczy.... bo pieniądz nie może bezczynnie leżeć ale musi krążyć........
    a wszystko pod przykrywką a to ekologii a to pokoju na świecie a to czegoś tam... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze ;]
    marek_Łódź
    Level 36  
    DjExit wrote:
    Gibol wrote:
    Ja bym to podciągnął pod ograniczanie swobód obywatelskich.

Wydaje mi się, że nie bardzo bo UE ogranicza swobody firm produkujących oświetlenie, a Ty jako obywatel jak ci się podoba to sobie zrób w piwnicy tradycyjną żarówkę :D
    Niedługo w dziale DIY pojawi się temat "jak zrobiłem swoją pierwszą żarówkę". Żyjemy w "wolnym świecie", który się składa z samych zakazów.
    A faktycznie to sprawa jest prosta i producentom muszą się zwrócić nakłady poniesione na inwestycje w branży, w której klienci nie chcą kupować produktu.

Bo przecież argument, że
    KE wrote:
    popieramy używanie rtęci w lampach po to, żeby chronić środowisko
    jest lekko śmieszny
    karollo19
    Level 15  
    Wszystko pięknie ładnie, ale zauważyć można łatwo że dzisiejsze żarówki energooszczędne są gorsze od tych co były sprzedawane kiedyś. Mam w domu energooszczędną kupioną jakieś 8 lat temu. Wtedy to był hit, a ceny kosmiczne. Do tej pory świeci. Kupiłem z 2 lata temu jakieś nowe ze średniej półki. W tym roku padły. Więc może i zaoszczędzimy, ale na pewno nie na żarówkach :|
    DjExit
    Level 23  
    quinty wrote:
    Ja tam wole energooszczędne żarówki, ale przypomniało mi się coś. Mój kolega jest terrarystą, hoduje węże i różne inne gadzinki. Specjalnie używa tradycyjnych żarówek, żeby zapewnić odpowiednia temperaturę swoim zmienno-cieplnym zwierzaczkom.

To właśnie dla niego
    Quote:
    * przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocy 750 W i wyżej.

hehe, terrarium i piekarnik w jednym :D
    marek_Łódź
    Level 36  
    quinty wrote:
    Ja tam wole energooszczędne żarówki, ale przypomniało mi się coś. Mój kolega jest terrarystą, hoduje węże i różne inne gadzinki. Specjalnie używa tradycyjnych żarówek, żeby zapewnić odpowiednia temperaturę swoim zmienno-cieplnym zwierzaczkom.
    To będzie im palił w piecu.
    A swoją drogą to ciekawe jak długo przetrwa eurosojuz ze swoją durnotą. związek sowiecki wytrzymał 70 lat, "one" chyba tyle nie wytrzymają.
    otapi
    Level 25  
    ponad połowa obecnie dostępnych na rynku żarówek energooszczędnych nie spełnia żadnych norm, a będzie ich więcej....
    KazekTP
    Level 15  
    Tak, przecież trzeba wprowadzić całodobową jazdę na światłach bo szwagier ma hurtownię ... Jeszcze trochę i politycy będą mogli rządzić samymi sobą, niech dzieci idą przeprowadzać przez jezdnię !
    KJ
    Level 31  
    Sranie pierdół o ograniczeniu emisji CO2 zaczyna mnie coraz bardziej denerwować. Ktoś mi ciągle usiłuje wmówić że jest on najbardziej znaczącym gazem cieplarnianym ale to temat na inna rozmowę. Co do żarówek NIE WIEM jak oni sobie wyobrażają zastąpienie oświetlenia scenicznego nie żarówkami. Nie wszędzie da się zastosować lampy wyładowcze a wszystko inne ma za mały strumień światła. Do tego usiłuje się nam wmówić że substancje zawarte w świetlówkach takie jak rtęć chociażby czy cały proces wytwarzania świetlówek kompaktowych są MNIEJ GROŹNE DLA ŚRODOWISKA OD CO2 !! Od razu widać że nie chodzi o ochronę środowiska tylko o czyjeś grube pieniądze. Tylko że naród unijny tępy prawie jak amerykański i każdy kit łyknie...
    hki
    Level 20  
    a ja zrobie sprzeciw i nie bede gasil swiatla na noc! nie ma oszczednosci!
    marcinek.p
    Level 12  
    Witam...

Wy tu gadu, gadu a Oni i tak zrobią co będzie im się chciało. Czy się na to godzicie czy nie...

A swoją drogą wszystko jest wprowadzane metodą kija i marchewki... czyli marchewkę pożera na górze a tego na dole okłada kijem.

A co do żarówek... pewnie jakiś szwagier przymierza się do produkcji albo otwiera hurtownię :) Norma...
    Artur k.
    Admin of Audio group
    A moim zdaniem to nic innego jak sianie paniki. Podobnie było 4 lata temu z cyną bezołowiową... W efekcie przymus lutowania cyną Pb free mają tylko producenci oraz serwisy autoryzowane. Generalnie bezołowiowe ma być wszystko to, co trafia na rynek, dla siebie można lutować ołowiem i nie ma żadnych problemów.

Prawdopodobnie tu będzie tak samo. Taki przepis może dotyczyć wyłącznie oświetlenia domowego, czy też miejsc publicznych jak np. biura, urzędy itp., do zastosowań specjalnych (np. oświetlenie sceniczne, czy "deco") nadal będziemy używali zwyczajnych żarówek.

Są specyficzne zastosowania, w których nie ma możliwości użycia świetlówek kompaktowych, czy oświetlenia diodowego (które zresztą moim zdaniem jest jeszcze w powijakach). Zwykłe diody małej mocy dają za mało światła, a te o większej mocy mimo wszystko wytwarzają spore ilości ciepła dając przy tym o wiele mniej światła niż tradycyjne żarówki.
    jamtex
    Level 23  
    Talibowie przy ekoterrorystach sponsorowanych przez wielkie koncerny - to mały pikuś.

A co z owadami? Z moich obserwacji wynika, że wszelkiego typu ćmy, muchy i inne latające "bzykacze", lgną właśnie bardziej do świetlówek niż żarówek - czy ekologów to nie interesuje ?

Przypominam tylko, że istnieje cała rzesza chorób jak np migrena czy niektóre wady wzroku, przy których używanie światła migającego jest nie tylko niewskazane ale wręcz przysparza dodatkowych cierpień choremu.

A co z oświetleniem ruchomych części maszyn, np tokarek czy szlifierek ? Ciekawe czy były robione jakiekolwiek badania ?

Sam mam wadę wzroku -4,5 dpi i niestety nie mogę przebywać w pomieszczeniach oświetlonych tymi pseudo energooszczędnymi żarówkami.
    Może ludzie chorzy jak ja - będą mieli zapisywane żarówki na recepty :)
    KJ
    Level 31  
    Wielkie koncerny typu philips przestaną produkować żarówki. tak więc zacznie je produkować ktoś prywatny :D i będą sprzedawane "spod lady" ;)