Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 32pw9528/12 brak ostrości.

Zdzichu 20 Jul 2009 23:57 1922 8
    kamil7165
    Level 12  
    Niestety nie dysponuję schematem wyżej wymienionego tv, więc niewiele mogę pomóc. Ale skoro brak ostrości w tym telewizorze, to możliwe jest, że masz problem z napięciem którejś z siatek, a nie z napięciem na wyjściu trafopowielacza. Nie muszę chyba mówic, iż siatki będą tutaj zasilone zbyt małym napięciem i nie będą w stanie skupic wiązki elektronów. Przyczyną zwykle jest starzenie się podzespołów (kondensatorów), dlatego proponuję na dobry początek wymianę kondów położonych blisko siatek na nowe.:D
    pożeracz kartofli
    Level 26  
    kamil7165 wrote:
    Niestety nie dysponuję schematem wyżej wymienionego tv, więc niewiele mogę pomóc. Ale skoro brak ostrości w tym telewizorze, to możliwe jest, że masz problem z napięciem którejś z siatek, a nie z napięciem na wyjściu trafopowielacza. Nie muszę chyba mówic, iż siatki będą tutaj zasilone zbyt małym napięciem i nie będą w stanie skupic wiązki elektronów. Przyczyną zwykle jest starzenie się podzespołów (kondensatorów), dlatego proponuję na dobry początek wymianę kondów położonych blisko siatek na nowe.:D

To forum rośnie w siłę. Wymiana kondów blisko siatek. Że na to nie wpadłem.

Quote:
    Kineskop czy trafopowielacz?

Może być kineskop.

Dodano po 45 [sekundy]:

Ale trafopowielacza też wykluczyć nie można :D
    Remeknapr
    Level 33  
    pożeracz kartofli wrote:
    To forum rośnie w siłę. Wymiana kondów blisko siatek. Że na to nie wpadłem

Sarkazm chyba uzasadniony, ale w końcu czego oczekujesz? Chyba na to, że trzeba wykonać pomiary napięć na siatkach wpadłeś? Wpadnij też na to, aby podać wyniki.
    Zdzichu
    Level 32  
    Niestety nie posiadam sondy jedyne co mogę zmierzyć to G2 które u mnie jest 200V i reguluje max do 300V. Temat identyczny jak ten:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic982606.html
    Niestety autor nie napisał jak się skończył.
    Remeknapr
    Level 33  
    Wydaje się, że o wiele za mało. Nawet jeśli wziąć pod uwagę obciążający wpływ miernika. Z drugiej strony jeśli wszystko prócz skupiania jest dobrze, to ten typ tak może mieć. Jasność, kontrtast, szerokość O.K.? Jeśli tak to podejrzany jest niestety trafopowielacz. Jednak przejrzał bym elementy w okolicy trafa. Masz oscyloskop? Wiele można wywnioskować na podstawie lształtu impulsu powrotu, z którego wytwarzane jest EHT i napięcie ogniskujące.
    LeDy
    Level 43  
    Zdzichu wrote:

Niestety autor nie napisał jak się skończył.

Quote:
    W moim przypadku pomogła wymiana trafopowielacza.

Nie napisał????