Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat punto 1.1 98 r. nie zapala

tomex766 21 Jul 2009 07:03 3020 4
    tomex766
    Level 10  
    Witam.Pierwszy raz wymieniałem silnik w tym fiacie.Pękł blok i łatwiej i taniej było kupić drugi silnik.Silnik oczywiście używany lecz ma być sprawny.Po zamontowaniu silnik nieodpala.Po załączeniu zapłonu słychać tylko cykanie jakiegoś stycznika.Też myślałem że to może być masa lecz jest przykręcona.(Choć dziś jeszcze raz sprawdze).Rozrusznik i alternator zostały bez zmian nie wypinałem ich do wymiany jedynie odkręciłem od silnika.Pozdrawiam.
    kubekgor
    Level 10  
    A no witam! Ale mimo to jeżeli cyka to elektromagnes na rozruszniku z tego wychodzi. puknij kilka razy w rozrusznik i zobacz co się wydarzy, powinien odpalic. Ewentualnie jeszcze może na wszelki wielki pokręć wałem czy się w ogóle obraca.
    tomex766
    Level 10  
    Niestety to nie jest elektromagnes.Cykanie występuje w styczniku który jest najprawdopodobniej podłączony do komputera.Oprócz tego wariują wszyskie kontrolki na desce rozdzielczej.Gdy wypne ten stycznik kontrolki zapalają się normalnie jednak tymbardziej silnik na nic nie reaguje.

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie.Czy nie trzeba resetować komputera w tym samochodzie lub konfigurować z wymienionym silnikiem ?.Podmieniłem też sąde od wału i to też nic nie pomogło.A może trzeba wszystkie sondy powymieniać na te z silnika uszkodzonego ?.
    tomex766
    Level 10  
    Po sprawdzeniu podłączen okazało się że kabel masy był uszkodzony.I kolega miał racje jeśli chodzi o mase.Silnik teraz kręci jednak nadal nie zapala.Możliwe że zapłon trzeba ustawić.Prosiłbym o schemat jak ma wyglądać podłączenie świec z zapłonem.I może jak go ustawić.
    Dzięki i pozdrawiam.
    kubekgor
    Level 10  
    w tym silniku nie ustawia się zapłonu on jest na dwóch cewkach do jednej przychodzi kabel z cylindra 1 i 4 a do drugiej 2 i 3 jak dobrze pamiętam.