Chciałbym zakupić CB radio. Na CB wraz z anteną mam do przeznaczenia ok. 500 PLN. Niestety moja wiedza na ten temat w skali 0-10 wynosi ok. -5 Proszę Państwa o pomoc jakie radio moge kupić, proszę również o dobranie mi anteny. Chodzi mi o radio z jak najmniejszymi zakłóceniami i szumami. Myślałem o Johny President II, ale tak jak wcześniej pisałem ani o radiach ani o antenach nie wiem kompletnie nic. Proszę i zarazem z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Johnny już jest niezłym radyjkiem średnia klasa. Można pokusić sie o którąś z laffayetek ermes, zeus też dobre w miarę nie drogie radyjka. Co do antenki to proponowałbym wilsona nie droga a przyzwoite parametry ma i co najważniejsze nie sypie się szybko
http://www.e.strefa.pl/articles.php?lng=pl&pg=198 Proponuję jednak trochę poczytać i tę wiedzę porównać z propozycjami jakie niewątpliwie się pojawią.Pod tym adresem jest wiele ciekawych informacji na temat CB radia.Pozdrawiam.
tanie a nieznaczy zle radio to np uniden 510/520 xl { podstawa to wbudowane filtry NB ANL } ewentualnie TTI 880 { troszke drozsze aczkolwiek zbajerowane ... i niebieskie podswietlanie }
cala seri President HARRY ,JOHNNY - drozsza alternatywa - moim zdanie ASC w wykonaniu Presidenta to kmpletna klap - ja raczej uikam ...
jesli chodzi o anteny do 1m o polecm
WILLSON mini - dosć droga ...
HUSTLER ic 100 - naprawde jak na ten przedzial cena /dlugosc - przyzwota - lubi "zaciągnąć" wode do cewki - ciekawa propozycja mimo slabego designu
aneny ponad 1m
LEMM - AT1200/ AT 1500/ AT1700 - tanie i przyzwoite anteny - standard mnntażu DV /motlek/
LEMM - EAGLE / TURO 2001 - efetowne / cewki / - jak kto lubi- srednia antena...
Pirat antena - antena chelikalna - ciekawa - mały neodymowy mocny magnes , bardzo długi kabel 5,2m - ciekawy system strojenia - podobna sprawnosć do serii ml !!!
SIRIO as 100 MAG - ciekawa aczkolwiek droga / markowa/
seia anten ML145 -
President ml-145 - najdroższa aczkolwiek "niby" najladniejsza - kabel 3,6m
Midland ml-145-sednia cenowo - nieodbiega parametrami od drozszej siostry -patrz wyżej - kabel - 2,5 m { sic !}
Sirio ml- 145 - najtańsza z rodziny ml-ek co nieznaczy najgorsza - kabel około 3,8m - najrozsądnieszy typ
Cala rodzina niemal wzorwa - na środku dachu auta swr 1,3-1,4 bezpośrednio pstawiona - deikatna regulaja/przesuięcie rezonansu i wynik na poziomie 1,2
nastepne przedzialy anen to
Siro turbo -800,1000,2000,3000- Innowacyjne rozwiazanie przgeubowe kładzenia anteny na dach ....
krok wyzezej towygoda przy wjeżdżaniu do garażu
Sirtel Santiago 600 oraz 1200 { antena legenda i potęga !!!}
Sirio Performer 5000 [ mozna obciżyc mocą do 2000 W !!! - szeroko sie strojąca - piękny potwór )
President Texas -niklowana - 2 częściow skladany promiennik droga piekna i potężna - 208cm długości plus podtsawa /nie w komplecie /zalecany 180 mm magnes i przestrzegani ograniczeń prędkści...
pierwsza zlota zasada - nie kupój anteny oczami ...
druiga złota zasada - w tej dziedzinie równiez przedewszystkim liczy sie rozmiar ...
to tak na sybko z pamięci - mam ndzieje ze pomogłem
A ja ci polecę Midlanda 5001. Jako jedno z niewielu ma filtr NB, który w produkujących zakłócenia autach bardzo się przydaje. Nie patrz nawet na radia bez NB i RFGAIN.
Michał
I wszystko jasne - siedmiometrowa antena będzie najlepsza. Patrz post wyżej.
Pozdrawiam.
Post był raportowany. Regulamin pkt. 8.1 i pkt. 8.4 . [SP5ANJ]
Quote:
8. Moderator ma prawo usuwania wiadomości, przenoszenia jej do dowolnego działu oraz zamykania tematu jeżeli stwierdzi, że dana wiadomość:
8.1 obniża ogólny poziom forum,
8.4 została napisana przy braku związku z tematem.
Kolejny raz próbuje się tu zastosować artykuły regulaminu dotyczące moderatorów do działań zwykłego użytkownika. Skoro moja wiadomość jest ciągle widoczna, wnoszę, że: albo NIE narusza ona regulaminu, albo Szanowny Pan Moderator sam narusza p. 8. regulaminu NIE usuwając jej.
Po mojemu każde radio jest tyle warte ile jego odbiornik. Do samochodu kup sobie od kogoś radio Alan 18. Super katarynka ! Lepszej nie trzeba. Plus antena o długim promienniku ponad 1m minimum. Powinno dobrze pracować. Pozdrawiam !)
Dobra antena to 90% sukcesu. Radio byle by miało podstawowe filtry. Jednym z lepszych radii w swojej, ba w kategorii nawet do 500zł cenowej jest niewątpliwie Uniden 520XL - polecany na prawie wszystkich forach zarówno przez fachowców jak i szarych użytkowników. Koszt radia to nieco ponad 200zł. W klasyfikacji Cena/jakość nie ma sobie równych. Kolejna sprawa to antena. I tu nieprawdą jest że są dobre krutkie anteny, co łapią duży zasięg. Zacznijmy od pojęcia "dobre". Otóż radio ma mały wpływ na odbiór jak i nadawanie w przypadku CB. Dobra antena to = dobry odbiór fal jak i dobre nadawanie. Anteny długości 60cm nigdy ale to nigdy nawet przy przepięknej pogodzie nie zbiorą sygnału z odległości powyżej 10km w linii prostej!! Tutaj z krutkich anten najlepszą będzie President Florida (zasięg to w terenie 4-7km, miasto 1,5-3). Jedną z najlepszych anten o długości 100cm jest Sirio AS-100, potem również Willson Will. (tu zasięg dobry mamy w terenie od 10-15km, miasto 3-7). Następnie są już anteny dłuższe i tu przoduje ML 145 - bardzo dobra antena długości 150cm. Dłuższej Ci nie potrzeba
Alan 28 do samochodu jest za duży. Antena od 1m drutu do półtora dłuższa ma za duży zysk. Krew Cię zaleje jak do głosu dojdą Włosi Ruscy i Francuźi z powodu propagacji. Nie ma na to siły , choć pogadać sobie z mobila z takim samym w NY to już niezła frajda. Ale to się nie zdarza co dzień. Pozdrawiam ! )