Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CB radio - wielka prośba o pomoc

robert64 21 Jul 2009 13:48 3983 12
Altium Designer Computer Controls
    robert64
    Level 2  
    Witam serdecznie

Chciałbym zakupić CB radio. Na CB wraz z anteną mam do przeznaczenia ok. 500 PLN. Niestety moja wiedza na ten temat w skali 0-10 wynosi ok. -5 :) Proszę Państwa o pomoc jakie radio moge kupić, proszę również o dobranie mi anteny. Chodzi mi o radio z jak najmniejszymi zakłóceniami i szumami. Myślałem o Johny President II, ale tak jak wcześniej pisałem ani o radiach ani o antenach nie wiem kompletnie nic. Proszę i zarazem z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
  • Altium Designer Computer Controls
    stemar28
    Level 17  
    Johnny już jest niezłym radyjkiem średnia klasa. Można pokusić sie o którąś z laffayetek ermes, zeus też dobre w miarę nie drogie radyjka. Co do antenki to proponowałbym wilsona nie droga a przyzwoite parametry ma i co najważniejsze nie sypie się szybko
    robert64
    Level 2  
    a mogłby mi Pan podać jakiś konkretny model anteny? a z tych dwóch: president i wymienione przez Pana to które by mi Pan polecił ?

Ma ktoś z Państwa jeszcze jakieś spostrzeżenia ???

Dodano po 6 [minuty]:

mam jeszcze jedno pytanko, jaki wpływ ma długość anteny na działanie radia.
  • Altium Designer Computer Controls
    pocztakg
    Level 10  
    tanie a nieznaczy zle radio to np uniden 510/520 xl { podstawa to wbudowane filtry NB ANL } ewentualnie TTI 880 { troszke drozsze aczkolwiek zbajerowane ... i niebieskie podswietlanie }
    cala seri President HARRY ,JOHNNY - drozsza alternatywa - moim zdanie ASC w wykonaniu Presidenta to kmpletna klap - ja raczej uikam ...

jesli chodzi o anteny do 1m o polecm
    WILLSON mini - dosć droga ...
    HUSTLER ic 100 - naprawde jak na ten przedzial cena /dlugosc - przyzwota - lubi "zaciągnąć" wode do cewki - ciekawa propozycja mimo slabego designu
    aneny ponad 1m
    LEMM - AT1200/ AT 1500/ AT1700 - tanie i przyzwoite anteny - standard mnntażu DV /motlek/
    LEMM - EAGLE / TURO 2001 - efetowne / cewki / - jak kto lubi- srednia antena...
    Pirat antena - antena chelikalna - ciekawa - mały neodymowy mocny magnes , bardzo długi kabel 5,2m - ciekawy system strojenia - podobna sprawnosć do serii ml !!!
    SIRIO as 100 MAG - ciekawa aczkolwiek droga / markowa/
    seia anten ML145 -
    President ml-145 - najdroższa aczkolwiek "niby" najladniejsza - kabel 3,6m
    Midland ml-145-sednia cenowo - nieodbiega parametrami od drozszej siostry -patrz wyżej - kabel - 2,5 m { sic !}
    Sirio ml- 145 - najtańsza z rodziny ml-ek co nieznaczy najgorsza - kabel około 3,8m - najrozsądnieszy typ
    Cala rodzina niemal wzorwa - na środku dachu auta swr 1,3-1,4 bezpośrednio pstawiona - deikatna regulaja/przesuięcie rezonansu i wynik na poziomie 1,2
    nastepne przedzialy anen to
    Siro turbo -800,1000,2000,3000- Innowacyjne rozwiazanie przgeubowe kładzenia anteny na dach ....
    krok wyzezej towygoda przy wjeżdżaniu do garażu
    Sirtel Santiago 600 oraz 1200 { antena legenda i potęga !!!}
    Sirio Performer 5000 [ mozna obciżyc mocą do 2000 W !!! - szeroko sie strojąca - piękny potwór :-) )
    President Texas -niklowana - 2 częściow skladany promiennik droga piekna i potężna - 208cm długości plus podtsawa /nie w komplecie /zalecany 180 mm magnes i przestrzegani ograniczeń prędkści...

pierwsza zlota zasada - nie kupój anteny oczami ...
    druiga złota zasada - w tej dziedzinie równiez przedewszystkim liczy sie rozmiar ... :-)

to tak na sybko z pamięci - mam ndzieje ze pomogłem
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A ja ci polecę Midlanda 5001. Jako jedno z niewielu ma filtr NB, który w produkujących zakłócenia autach bardzo się przydaje. Nie patrz nawet na radia bez NB i RFGAIN.
    Michał
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    robert64 wrote:
    mam jeszcze jedno pytanko, jaki wpływ ma długość anteny na działanie radia.

Na działanie to może nie jest istotne, tylko na odległości (zasięgi).

Zasada jest Bardzo Prosta - im dłuższy promiennik tym lepszy (większy zasięg łącza radiowego) do 0,625λ - to inaczej do 695cm (6,95m) .

Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account  
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Po mojemu każde radio jest tyle warte ile jego odbiornik. Do samochodu kup sobie od kogoś radio Alan 18. Super katarynka ! Lepszej nie trzeba. Plus antena o długim promienniku ponad 1m minimum. Powinno dobrze pracować. Pozdrawiam !:))
    BeciaK
    Level 13  
    Dobra antena to 90% sukcesu. Radio byle by miało podstawowe filtry. Jednym z lepszych radii w swojej, ba w kategorii nawet do 500zł cenowej jest niewątpliwie Uniden 520XL - polecany na prawie wszystkich forach zarówno przez fachowców jak i szarych użytkowników. Koszt radia to nieco ponad 200zł. W klasyfikacji Cena/jakość nie ma sobie równych. Kolejna sprawa to antena. I tu nieprawdą jest że są dobre krutkie anteny, co łapią duży zasięg. Zacznijmy od pojęcia "dobre". Otóż radio ma mały wpływ na odbiór jak i nadawanie w przypadku CB. Dobra antena to = dobry odbiór fal jak i dobre nadawanie. Anteny długości 60cm nigdy ale to nigdy nawet przy przepięknej pogodzie nie zbiorą sygnału z odległości powyżej 10km w linii prostej!! Tutaj z krutkich anten najlepszą będzie President Florida (zasięg to w terenie 4-7km, miasto 1,5-3). Jedną z najlepszych anten o długości 100cm jest Sirio AS-100, potem również Willson Will. (tu zasięg dobry mamy w terenie od 10-15km, miasto 3-7). Następnie są już anteny dłuższe i tu przoduje ML 145 - bardzo dobra antena długości 150cm. Dłuższej Ci nie potrzeba ;)
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Alan 28 do samochodu jest za duży. Antena od 1m drutu do półtora dłuższa ma za duży zysk. Krew Cię zaleje jak do głosu dojdą Włosi Ruscy i Francuźi z powodu propagacji. Nie ma na to siły , choć pogadać sobie z mobila z takim samym w NY to już niezła frajda. Ale to się nie zdarza co dzień. Pozdrawiam ! :))