Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative Gigaworks G500 - Zamiennik pilota PowerTouch(TM)

mipix 21 Jul 2009 23:21 20076 11
    mipix
    Level 37  
    Witam
    Zabieram się za budowę od podstaw pilota do zestawu Creative Gigaworks G500.
    Mam na warsztacie tubę, która przeżyła dziwne zwarcie z kaloryferem, po którym pilot przestał działać - nie wiem czy jest sprawna.
    Proszę kogoś kto ma działającą sztukę o pomierzenie wartości napięć względem masy, na złączu sterującym.

Potrzebne mi są wartości z pinów 1,2,4,5,6.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    mipix
    Level 37  
    Dziękuję za zainteresowanie ale :
    - Treść z pierwszego wątku jest mojego autorstwa ;) i z pewnością nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie;
    - Drugi link to pilot z analogowym sterowaniem - też nie na temat.

Potrzebuję znać wartości napięć na złączu sterującym z zestawu G500 nie G550, ponieważ oba modele pomimo podobnych nazw i gabarytów różnią się zupełnie pod względem sterowania.
    W G550 są 3 2-kanałowe procesory
    natomiast w G500 tylko jeden za to 6-cio kanałowy

Problem w dalszym ciągu pozostaje nierozwiązany.
    mipix
    Level 37  
    Ciekawa sprawa, że zakładając kolejny temat sam sobie odpowiadam na zadane wcześniej pytania - no ale nie o tym..

Podobnie jak w przypadku zestawu G550, oryginalny pilot nie jest niezbędnie potrzebny aby móc sterować zestawem - da się to obejść.

Niestety nikt nie pomógł mi w kwestii napięć złącza sterującego, tak więc pominąłem cały układ wejściowy dla procesora M62446AFP. Przed nim był zatrzask odwracający i chyba jeszcze jakiś jeden ochronny od przepięć.

Metoda polega na bezpośrednim sterowaniu procesorem M62446AFP - jest to 6-cio kanałowy sterownik dźwięku z regulacją barwy, funkcją Mute oraz UP-mix.

Moja metoda jest bardzo inwazyjna, i wymaga:
    - odcięcia kilku układów (u mnie i tak były uszkodzone).
    - następnie trzeba bezpośrednio zasilić układ M62446AFP napięciem +5V
    - Ostatnia sprawa to program dla AT89c2051 (pojawi się wkrótce na forum). Obecny program nie uwzględnia negowania danych podanych na linie sterujące procesora

Zestaw który mam na warsztacie został bardzo "skrzywdzony" więc potrzebuję dobrego punktu odniesienia żeby pójść dalej.
    Jeśli ktoś liczy na schemat zamiennika pilota który można włączyć bezpośrednio w gniazdo w tyłu tuby, to niestety będzie musiał poczekać aż na forum pojawi się ktoś, kto weźmie do ręki miernik i pomierzy napięcia na ww złączu (Volume Control). Bez tego ani rusz.
    walonek
    Level 11  
    cześć mam sprawny zestaw g500. Jednak dopiero za tydzień mogę ci coś napisać o napięciach (Ojciec wyjechał na tydzień na wakacje a bez niego nic nie zdziałam).
    Chyba, że powiesz mi czym i jak mam się do tego zabrać. Mierniki mam jakieś w domu więc nie powinno być problemu.
  • Helpful post
    AdrianK17
    Level 16  
    Mam ten zestaw. Ale jak wykonać pomiary? Przy włączonym tylko włączniku zasilania z tyłu obudowy na pinach 1,2,4,5,6 jest 0[V] i tak samo po włączeniu zestawu pilotem i jego wyjęciu...
    mipix
    Level 37  
    Dzięki uprzejmości AdrianK17 powstał kolejny kawałek układanki
    Nie wiem tylko do czego służy pin 5, nie jest on nigdzie podłączony we wzmacniaczu.
    mipix
    Level 37  

Działająca wersja pilota - z powodzeniem zastępuje oryginalnego pilota, który jest dość trudno dostępny.
    Płytka może wygląda niedbale, ale tak to jest z prototypami, liczy się to, że działa i jest trwała.

Układ (pilot) ten powstał na specjalne zamówienie, i ma możliwość sterowania dwoma wzmacniaczami jednocześnie.
    Działa dobrze z jednym.
    Podłączenie dwóch nie było zbyt długo testowane i efekty mogą być różne.

Regulacja: enkoderem - (Master, Front, Rear, Center, Subwoofer, Bass, Trebble)
    Wybór funkcji: kliknięcie pokrętłem - zgodnie z oryginałem,
    2 przyciski: mute i up-mix (bez przycisku power),
    obudowy brak

Skompilowana wersja oprogramowania dla 89c2051 w załączniku

LCD:
    EN - P3.4
    RS - P3.5
    D7 - P1.7
    D6 - P1.6
    D5 - P1.5
    D4 - P1.4

clk - p3.1
    dana - p3.3
    latch - p3.0

clk_2 - p1.7
    dana_2 - p1.6
    latch_2 - p1.0

enkoder - p3.3
    enkoder - p3.7

mute - p1.3
    upmix - p1.2
    Attachments:
    mipix
    Level 37  
    W końcu zabrałem się za ukończenie pilota do zestawu G500.
    Na wstępie podpowiem, że nie znalazłem innej bezinwazyjnej metody ich uruchomienia.
    Bez oryginalnego sterownika ten zestaw jest bezwartościowy ze względu na cyfrowe układy sterowania w jego wnętrzu.

Do wykorzystania miałem martwego pilota z ubitym po przepięciu procesorem.
    Zdobycie zamiennego procesora nie wchodziło w grę, ponieważ trzeba by go zaprogramować w jego tylko znanym kodzie.
    Jako zamiennika użyłem jak zwykle AT89c2051 + PCF8574 do sterowania diodami.
    Procesor nie jest w wersji SMD ponieważ każda poprawka programu wymaga wyjęcia go z układu.

PCF8574 to 8-bitowy rejestr na magistrali I2c, jest tu tylko z powodu braku odpowiedniej ilości wolnych linii procesora.

Program jest już dopracowany i pilot działa troszkę lepiej niż oryginalny, ponieważ ma rozszerzone funkcje.

1. Indywidualne sterowanie poziomem głośności oraz barwy dźwięku w kanale FRONT. (dioda czerwona)
    2. Wykrywanie włożonych słuchawek z wyciszeniem głośników oraz pomijaniem w sekwencji sterowania głośników przednich, centralnego i basowego.
    3. Automatyczny powrót do sterowania MASTER VOLUME po 15 sekundach
    4. Obsługa bezprzewodowa pilotem uniwersalnym w standardzie RC5 (Philips)

Funkcje pilota IR:
    * - POWER
    * - MUTE
    * - UPMIX
    * - NORMAL - wyrównuje wartości do początkowych
    * - SELECT + / -
    * - VOLUME + / - (działa tak samo jak gałka)
    * - bezpośrednie sterowanie poszczególnymi kanałami na 9 przyciskach

Opis klawiszy:
    1 4 = FRONT
    2 5 = CENTER
    3 6 = REAR
    7 11 = SUBWOOFER
    8 0 = TREBLE
    9 12 = BAS
    CH +/- = SELECT +/-
    MUTE = MUTE
    VOL +/- = Zwiększenie/Zmniejszenie wartości funkcji
    czerwony = UPMIX
    zielony = NORMAL
    niebieski = BYPASS - wyłącza kanał FRONT
    POWER = POWER

Zaprogramowanie pilota przebiega identycznie jak w telewizorach, Przyciskamy w trybie programowania klawisz POWER do momentu wyłączenia głośników.

Zaspokoję też ciekawość tych, którzy chcą wiedzieć co jest w środku. Otóż jest to standardowy "pająk".
    Creative Gigaworks G500 - Zamiennik pilota PowerTouch(TM) Creative Gigaworks G500 - Zamiennik pilota PowerTouch(TM) Creative Gigaworks G500 - Zamiennik pilota PowerTouch(TM)

Cały układ można pozbawić kontrolek, pokrętła i zrobić z niego odbiornik IR.

Pozdrawiam
    Attachments:
    Werewolf
    Level 25  
    mipix wrote:

Czy mógł byś udostępnić schemat do budowy tego pilota ? Bo mój całkowicie uległ zniszczeniu... a dostanie go graniczy z cudem.
    Vathaz
    Level 11  
    Słuchajcie możecie mi pomóc? Szukam już wszędzie i znaleźć nie mogę... mianowicie staram się zamiast pilota powertouch do g500 podpiąć Xfi elite pro za pomocą kabelka din 9pin. Po przepięciu głośniki graja jak chcą zazwyczaj na potencjometr konsoli I/O reaguje tylko i wyłącznie prawa tylna satelita i to bardzo cicho. Sub natomiast tłucze jak głupi. Pomyślałem że pewnie karta ich nie obsłuży więc postanowiłem je odpiąć i tu wpadłem na coś dziwnego:

Okazuje się że głośniki bez podpiętego pilota power touch i tak mi działają dokładnie w taki sposób jak opisałem wyżej to nie chodzi o błędne sterowanie elite pro która prawdopodobnie w ogóle mi ich nie kontroluje.

Dla pewności odłączyłem je od prądu, zostawiłem podpięte głośniki i samą kartę dzwiękową, pilota power touch odpiąłem po czym włączyłem głośniki tym tylnym przełącznikiem I/O. Głośniki zaczęły grać tzn tylna satelita i sub O.o... wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz tym razem zagrała centralna satelita za to bardzo głośno sub tak samo. Ilekroć tak robię tak losowo grają... Może się mylę ale ten zestaw nie powinien się uruchamiać bez sterowania przez złącze din prawda?

Napisałem także do supportu w sprawie kontroli głośników przez x-fi elite pro. Pan napisał mi że wszystko powinno działać że karta powinna obsłużyć te głośniki.

Także proszę o pomoc meczę się już z tym kupę czasu dopóki jest wpięty pilot power touch jest ok. Jak go tylko odepnę głośniki grają jak chcą losowo... elite pro też ich nie ogarnia
    pegaz9
    Level 10  
    Mam pytanie odnośnie zamiennika pilota. Chcę zrobić pilot za pomocą Arduino. Jaki sygnał należy wysłać dla określonych funkcji?