Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TONSIL - INFORMACJA

Tonsil Dystrybucja 22 Jul 2009 13:11 15255 109
SterControl
    Tonsil Dystrybucja
    Level 10  
    Szanowni Państwo, pragniemy poinformować, że najbliższym czasie nowa spółka Tonsil – Dystrybucje rozpoczyna dalszą dystrybucję zestawów głośnikowych dawnej firmy Tonsil oraz firmy ProTonsi w oparciu na ekskluzywnych zasadach producenta.
    Informacje na temat producenta będą podane dla Państwa niebawem.
    Naszym hasłem „bo jakość się nie zmienia” pragniemy wkroczyć z produktami na rynek z starannie przygotowaną ofertą.

Z poważaniem
    TD
  • SterControl
    globus1987
    Level 29  
    Mam nadzieje, że to prawdziwa informacja bo powoli mam już dość tych stx-ów blee.Zresztą tonsil to historia i mam naprawdę nadzieje, że produkty będą coraz wyższej jakości .No i w koncu muszą wyjśc np. nowe głośniki wysokotonowe bo tonsil strasznie odbiega od innych firm na ich tle nawet te stx-y wysokotonowe z serii akx przebijają conajmniej o klase .Ogólnie muszą wprowadzić jakieś nowe głośniki w oferte bo od lat praktyczie nić się nie zmienia a np. taki stx widać cały czas działa i uważam, że mają coraz więcej klijentów a ich głośniki sa oraz lepszej jakości niektóre nawet są już lepsze niż np.tonsile a przy tym tańsze także jeśli tonsil nieczego nei zrobi nie wprowadzi czegoś nowego nei zabłyśnie, to znowu się długo na rynku nie utrzyma.Choć naprawdę doceniam ich zestawy głośnikowe jak np. siesty które właśnie były tak chwalone a minus był tylko odnośnie góry zestawu .Bardzo chwalone również min. Na tym forum Maestro II 180. Wszystkie w czasopismach audio były bardzo chwalone lecz zawsze minusem jest głośnik wysokotonowy. Więć mam nadzieje doczekamy się produkcji nowego wysokotonowca tonsila z prawdziwego zdarzenia.
    Tonsil Dystrybucja
    Level 10  
    Zapewniam Państwa, że informacja z naszej strony jest autentyczna.
    Prosimy o kierowanie wszelkich uwag, na pewno będziemy przy tworzeniu oferty handlowej czytali posty wnikliwie.

Z poważaniem
    TD
    User removed account
    User removed account  
    Tomq
    Level 38  
    Ja również w odrodzonym Tonsilu widziałbym lepsze głośniki wysokotnowe - nie udajcie, że nei wiecie jakie opinie krąża o wysokotonówkach Tonsila (szeleszczące i nie warte swojej ceny). Oczywiście dla Was to nie problem zrobić lepsze wysokotonówki i zawołać za nie ponad 100 zł/szt. Jednak w tym przedziale cenowym konkurencja jest ostra i wątpię, żeby udałoby wam sie pokonać popularną Vifę. A więc - kopułki leszpe, ale nie wiele droższe. Topowy model w wyższej cenie również by się przydał, ale celujcie raczej w przedział 40-80 zł i jakość co najmniej na poziomie visatona sc10n lub stx gdwk AX.

Druga sprawa - widziałbym również nową linię kolumn dwudrożnych dwugłośnikówych,w których postawilibyście na wysoką jakość, a nie głośność. Pozdrawiam.

Kolejna rzecz - moglibyście robić niewielkie i niedrogie monitorki (coś a'la Siesta Sat, tylko tańsze) - nie każdego jest stać na duże kolumny, a takie małe kolumienki Tonsila na pewno prezentowałyby lepszą jakość niż chiński miniwieże.

I ostania sprawa - ceny - Panowie nie szalejcie. GDN 15/40/1 w marcu kosztował 88 zł, w kwietniu 129. Co to ma znaczyć? Ja rozumiem, podwyżka ceny, ale o 50%?

Edit: Z najlepszych Waszych głośników wymieniłbym: GDN 20/80/1, GDn 16/50/6, Gdn 13/50/9, GDn 13/40/2, Gdn 15/40/1, GDWk 10/80/19. Nie powinno ich zabraknąć w odrodzonej firmie.

Strona domowa zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie, nieźle rokuje na przyszłość. Życzę więc powodzenia.
    Tonsil Dystrybucja
    Level 10  
    Dziękujemy za wyczerpujące rady, jest nam niezmiernie miło, że wspieracie nas ciepłymi słowami w nowo powstającej firmie. Każdą wypowiedź Państwa będziemy solidnie rozpatrywali w czasie narad.

Z poważaniem
    TD
    globus1987
    Level 29  
    No to wszyscy czekamy z niecierpliwością aż wszystko ruszy i nie powiem bo jestem z tego niezmiernie szczęśliwy a co do stx pjtki nie sądze żeby grała lepiej choćby od 10/80/19 tonsila, ale od paru modeli napewno np.10/80/t który pomimo tego co się dowiedziałem cieszył się dużą popularnośći tzn. dobrze się sprzedawał mnie porażał dzwiękiem.Sypał piaskiem szeleścił, robił to co nie powinien robić.10/80/19 to napewno kopułka która gra najsubtelniej i jest najlepsza w ofercie tonsila dotychczas.A zdanie na temat gdwk tonsila nie jest moim osobitym zdaniem podziela go duzo osób jak również czasopismy hi-fi kóre miały okazje odsłuchiwać kolumny tonsila i bardzo sobie je chwaliły lecz krytykowały głośniki wysokotonowe także coś w tym jest.Uważam, że siesty lub maestro mają małą konkurencje w swojej cenie grają naprawdę na wysokim poziomie.Także mam nadzieje, że doczekamy się nowej kopułki w ofercie tonsila i wreszcie wszystko pójdzie tak jak powinno myślę że powinna poszerzyć się troche oferta tonsila o własnie mocniejsze modele przeznaczeń np. estradowych .Za strzał w 10 uważam np model 30/120 który sprzedaje sie chyba bardzo dobrze i jak widać jest wszędzie poszukiwany szczególnie często stosowany w konstrukcjach DIY subwooferów bardzo zachwalany, jak również kolumny Zeus o które non-stop są pytania na forum gdyż swietnie się nadają do tego do czego zostały przeznaczone.Pozdrawiam Tonsil Dystrybucja i życze wszystkiego co najlepsze żeby wreszcie się wam udało wszystko i Tonsil odrodził się od nowa na dobre bez żadnych problemów bo nie chcieli byśmy żeby nasz tak ceniony krajowy producent zniknoł z rynku.
  • SterControl
    DjMapet
    Level 43  
    Napisał kolega: "w oparciu na ekskluzywnych zasadach producenta". Czyli nie będziecie - jako firma dystrybucyjna - mieli wpływu na produkcję, innowację?

Pozdrawiam.
    Ptolek
    Level 36  
    DjMapet wrote:
    Czyli nie będziecie - jako firma dystrybucyjna - mieli wpływu na produkcję, innowację?

Sugerujesz import z Chin? :D Na pewno wszyscy mają nadzieję, że nic takiego się nie wydarzy, i wszystko będzie robione u nas, ale ważne jest, żeby w ogóle przetrwać.
    tomq8888 wrote:
    Z najlepszych Waszych głośników wymieniłbym: GDN 20/80/1

Chyba miałeś na myśli GDN 20/80/2.
    Moje sugestie:
    - żeby do wyboru były jakieś kolumny z portem B-R z przodu
    - przydałyby się jakieś dobrej jakości zestawy głośnikowe przystosowane np. do postawienia na półce albo powieszenia na ścianie, niekoniecznie bardzo małe, coś wielkości Space 86' ale z porządną kopułką i głośnikiem np. 18cm. Może być dwudrożne, byle było trochę basu z tego.
    - jeżeli uda się zrobić jakiś lepszy głośnik wysokotonowy (coś pomiędzy Visatonem SC10 a Vifą DX25 np. za 80zł) to może zrobić jakieś mini-audiofilskie zestawy Siesta2? Chociaż Siest chyba lepiej nie ruszać, mają już niezłą opinię.
    - zastanawiam się, czy będzie prowadzona też sprzedaż samych głośników, bo kiedyś czytałem że Protonsil miał z tego zrezygnować i sprzedawać same zestawy? Ja tam się przy tych głośnikach nie upieram, zawsze hobbyści mogą coś klepać na STX-ach, niech się szanowny zarząd Tonsil-Dystrybucja zastanowi, czy kostruktorzy-amatorzy + chętni na części zamienne stanowią jakiś istotny dla firmy szereg odbiorców.
    - może jakiś mały, ekranowany zestaw głośników do komputera ze wzmacniaczem, teraz dużo ludzi kupuje zestawy 5.1 do komputera zamiast porządnego zestawu Hi-fi. Satelitki z tanimi głośnikami 8-10cm, może współosiowe z kopułką? lub tańsza opcja szerokopasmowce 8-10cm + niedroga kopułka 19mm. Mimo wszystko "komputerowcy" nie kupią chyba czegoś zbyt drogiego. Do tego subwoofer na czymś pokroju GDN20/80/2 ale może być 18cm.
    - można odpuścić starocie typu GDN30/60/1, chyba że zostały zapasy... chociaż np. GDN20/40 albo GD16/25 to nawet fajne głośniki.
    - potrzebny jest jakiś głośnik 25-30cm, który osiągałby też niski bas, nie wiem jak się sprawowały głośniki z Zeusów ale coś w tym rodzaju albo i z niższym basem. Nawet jak nie będzie sprzedaży samych głośników, to coś takiego jest potrzebne do jakiegoś subwoofera.
    - może jakiś następca Zeusów z lepszym zakresem średniotonowym?
    - będą słuchawki? jak tak to coś typu Koss Porta Pro by się przydało, a SD426A do poprawki, ale niech zostaną otwarte. Sam bym kupił ale bałem się jednak tego ściskania głowy (takie opinie krążyły).
    - na car-audio się nie znam
    - jakieś piecyk/głośnik gitarowy mógłby się znaleść w ofercie, choć nie wiem jak przekonać gitarzystów do takiej "nowinki".
    - jeżeli będą sprzedawane same głośniki to mile widziane byłyby ładnie wyglądające kosze głośników, a nie coś takiego jak GDN16/15. W fabrycznych to nieistotne bo są maskownice/obręcze.
    - głośniki wysokotonowe mogłyby mieć niższą częstotliwość rezonansową, co byłoby zaletą nawet przy wysokim podziale. Porównując GDWK 10/80/19 do najtańszego STX-a, STX gra łagodniej, ale niektórzy wolą ostrzejsze granie. I taki szczegół, wydaje mi się, że STX zauważalnie bardziej traci najwyższe pasmo przy odchyleniu głowy od osi głośnika (pod kątem). Niby szczegół, ale to wszystko ma wpływ na tworzenie "sceny". I rezonans w GDWK 10/80/19 może leży wyżej niż w STX, ale na charakterystyce impedancji jest dużo mniejszy. W ogóle charakterystyka kilku kopułek Tonsil/Protonsil jest ładniejsza, co zatem sprawia że wielu woli STX-a? Bo to nie charakterystyki grają...
    - nie wiem czy będzie coś estradowego ale teraz nawet chińczycy robią drivery wysokotonowe z prawdziwego zdarzenia, nie mogłoby ich zabraknąć w Tonsilu. GDWT 12-19/150 ma dobre opinie ale jest za słaby, trzeba wysoko ciąć. No i taki driver poszedłby do Zeusów, wyjdą "Zeusy 2", niskotonowe zostaną... Widziałem, że niektórzy przerabiali Zeusy wstawiając tam np. Selenium D210Ti.

Na razie oczywiście nie wierzę w to co napisałem :D No poza importem z Chin bo w to (niestety) wierzę. Ale co mi szkodzi się wyprodukować...

--Dodano:
    Czy w ogóle Tonsil będzie miał tak szeroki zakres zastosowań, jak Protonsil, bo może tylko głośniki do domu zostaną? Nie wiadomo, co tu sugerować.
    Tonsil Dystrybucja
    Level 10  
    Drodzy Państwo, zapewniam że producent z którym nawiązaliśmy współpracę jest otwarty na wszystkie propozycje i sugestie. Zarząd tej firmy wybiega w przyszłość z nowinkami. Jednym słowem według nas TD nie obawiamy się nowego producenta... Wręcz przeciwnie jesteśmy świadomi, że zaspokoi rynek różnymi produktami.

Dlatego też prosimy o Wasze wypowiedzi, gdyż wszystkie trafiają na stół producenta aby je rozważył i wziął pod uwagę w produkcji.

Z poważaniem
    TD

"... bo jakość się nie zmienia"
    Dani66
    Level 30  
    To ja też się wypowiem jako fan Tonsila. Przez przypadek wczoraj trafiłem na stronę nowopowstałej firmy i ogromnie sie ucieszyłem.
    Do wyżej wymienionych spostrzeżeń chciałbym jeszcze dodać, żeby Tonsil zaskoczył nas nowymi produktami (kolumny, zestawy do DIY, oryginalne zamienniki do starszych zestawów np. 15ohmowy GDN do Scherzo 350). A najbardziej ucieszyłbym się gdyby wyszła jakaś nowa seria (lub wznowienie) kolumn Scherzo 350 (z poprawionym wysokotonowym w rozsądnej cenie).
    Życzę powodzenia.
    Tonsil Dystrybucja
    Level 10  
    Pragnę również uspokoić Państwa, że nie ma mowy o importu części z Chin ...

TD

Ta składnia sugeruje jednak coś innego...
    Proszę poprawić.
    (dj-MatyAS)
    jacek20084
    Level 24  
    Ja bym polecił żeby tonsil trochę zastanowił się też nad cenami swoich produktów bo za niektóre ich produkty nie as warte tej ceny co kosztują bo za tą cenę można kupić coś lepszego ;] Dobrym pomysłem jest żeby tonsil wypuścił jakieś nowe mocniejsze głośniki np domowe jak i estradowe coś o mocach 400-600w ;P A kiedy ten nasz tonsil zamierza ruszyć od nowa i czy będzie nadal we Wrześni czy gdzieś indziej.
    mdm150
    Level 27  
    Mam rozumiec, że Tonsil będzie dalej produkował i rozprowadzał swoje produkty. Powinniście rozbudowac swoją siec dystrybucji, aby wasze produkty( zestawy głośnikowe) były bardziej dostępne.
    Micharlito
    Level 35  
    Witam szanowne grono wielbicieli Tonsila jak i nowy zarząd. Z uwagi na to że zawsze ceniłem tę firmę pragnę dorzucić również swoje zdanie na temat zestawów głośnikowych. Po pierwsze Altusy to kolumny którzy jedni uwielbiają drudzy nienawidzą kolumną jednak brakuje basu a to co mamy to górny zakres wysokich tonów jest zbyt sporo dlatego proponował bym nową konstrukcję w oparciu o GDN 30/120/1 z GDWK. Na dodatek cena aktualna altusów 300 przeraża, czy nie lepiej w czasach kryzysu trochę obniżyć cenę i sprzedać zamiast to trzymać i czekać na łut szczęścia?
    Kolejna konstrukcja to ZEUS kolumny które można powiedzieć podbiły serca wielbicieli mocnego uderzenia mam nadzieję że ich nie zabraknie ;)
    Dalej jestem zadowolony że wznowiono produkcję Voyagerów 350 to kolumny wg mnie bardzo udane ale jeżeli wznowiono ich produkcję to myślę że nowe modele kolumn Mildton również znalazły by wielu klientów były to przecież bardzo udane kolumny z bardzo miłym zakresem średnich i wysokich tonów przy stosunkowo poprawnym zakresie tonów niskich.
    Postaram się również dodać własne spostrzeżenie w rynku CarAudio i Słuchawek, rynek CA jest bardzo zapchany i trudno tutaj się wybić z czymś godnym uwagi nie mniej jednak jestem pełen entuzjazmu że coś się uda. Dwa rynek słuchawek to dobry segment w którym warto się odrodzić trudno co prawda konkurować z takim producentem jak Koss czy liderem Sennheiser ale przedział 50-70zł jest jak najbardziej do opanowania.
    Zestawy estradowe siłą rzeczy Tonsil powinien zmienić dotychczasowe podejście do tego rodzaju nagłośnienia sprzęt na pewno wytrzymał by wiele a dobrych przetworników estradowych jest niewiele pomijając przedział od 600zł sądzę że tutaj w przedziale 300-400zł również można zaistnieć.
    Kwestia głośników wycofanie się z sprzedaży samych głośników mam nadzieję że nie będzie miało miejsca i to tylko plotka...
    Zestawy Kina domowego myślę że kolejna konstrukcja podobna do Siest powinna powstać dźwięk i klasa tych kolumn spokojnie może konkurować z Jamo, Koda, JBL ale jednego czego brakuje porządnego subwoofera i tutaj radził bym poszerzyć gamę produktów chociażby jak wspominano na GDN 20/80/2 którego to używa spora grupka osób.
    Mam nadzieję że Tonsil zainwestuje również w to bez czego na dzisiejszym rynku trudno dobrze zaistnieć czyli reklamę jest wiele osób starszych którzy pamiętają dobre czasy Unitry ale nawet nie wiedzą że Tonsil jeszcze działa i na pewno chętnie by kupili coś Polskiego i zaufanego niż wyroby niemiecka jakość rodem z chin. Proponuję również aby zarząd postarał się o możliwość sprzedaży w centrach handlowych typu Media Markt bo tam można kolumny posłuchać a to dużo daje potencjalnemu kupującemu.
    Szczerzę życzę powodzenia i sukcesów na rynku nie tylko krajowym ;)
    globus1987
    Level 29  
    Kolego Dani66 a po co miała by być kontynuacja scherzo 350?.Jeżeli są Voyagery 350 które praktycznie niczym się nie różnią? to nie ma zbyt wielkiego sensu.A co do kolumn sherzo 350 to nie jest to wina wysokotonówki jak bardziej zwrotnicy o czym dużo już pewnie przeczytałeś na forum. Lecz wiele osób które wymieniło 10/80/7 na 10/80/19 były bardzo zadowolone i uważały, że naprawe było warto także polecam.
    User removed account
    User removed account  
    globus1987
    Level 29  
    No właśnie bardzo by się przydąły takie rzeczy jak np. Obręcze aluminiowe, zwrotnice z zestawów głośnikowych dużo osób często polowało na takie obręcze. I tak jak kolega Qwerty pisze przydąły by się wzmacniacze do subwooferów jak również jakieś nowe subwoofery w ofercie oparte np o właśnie taki głośnik jak 30/120 jak równiez z jakimiś nowymi mocniejszymi głośnikami no i jakiś naprawdę solidny i zasługujący na uwage zestaw kina domowego nie z tego zdarzenia bo jednak dużo ośób przechodzi z stereo na system kina domowego i chciało by coś innego niż jakies psedo wymysły vk, i innym podobnym im firm.Wiadomo każdy bęzie wolał kupić coś Polskiego jęśli będzie słyszął dużo pozytywnych opini i sprzęt będzie zasługiwał na uwagę tylko wiadomo jak cena będzie jakaś wygórowana to każy będzie wolał kupić japońskie lub inne cuda więc musi tęż taka oferta kusić cenowo.
    User removed account
    User removed account  
    altusman
    Level 17  
    aby wróciły do oferty takie modele jak:Tango 150,TLC,Tango 200
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    Korbat
    Level 10  
    Czy średniowysokotonowiec z biocelulozy ujrzy światło dzienne?

Z zestawów głośnikowych jestem zainteresowany Tango 150 w wersji eksportowej.

Chciałbym żeby Tonsil też miał głośniki w ofercie dla DIY. odlewane kosze, gumowe zawieszenia, wentylacja w układzie magnetycznym, komory wytłumiające itp.

Może Tonsil postawi na nowe rozwiązania i zakupi licencją od NXT na płaskie wielomodowe głośniki DML?
    User removed account
    User removed account  
    Korbat
    Level 10  
    _arwas_ wrote:

Co takiego było w tym Tango 150 ? przecież to najgorszy mozliwy układ dwukomorowego band pass z jednym głośnikiem. Fatalne charkterystyki impulsowe. Obecnie nikt już takich rozwiązań nie stosuje. To była krótkotrwała moda, która przeminęła.

Nie stosują z innego powodu. Czytałem kiedyś wywiad z człowiekiem z KEF, który twierdził, że odeszli od zestawów z bandpass, bo klienci nie chcieli kupować ich zdaniem nieuzasadnienie drogich zestawów głośnikowych, bo nie widzieli schowanych głośników wewnątrz obudowy, które podnosiły cenę.
    User removed account
    User removed account  
    globus1987
    Level 29  
    To by się przydało właśnie w tonsilu nad tym tez by mogli pomyśleć czyli kity do złożenia czyli( Czyli kompletny zestaw głośnikowy w częsciach) tak jak robi to właśnie Visaton jak wiele innych firm takich jak akkus i inne także wiadomo zawsze wyszło by taniej i cżłowiek zadowolony że złożył coś sam i pewnie im też bardzo by się to opłaciło.
    User removed account
    User removed account  
    globus1987
    Level 29  
    Co ty z tym Visatonem ty masz jakiś problem z tą marką niewiem. Bo ciągle piszesz o Visatonie jakieś bzdury wiesz co chciałbym żeby tonsil miał w ofercie takie głośniki jak Visaton. Więc skończ z tymi pierdołami.
    User removed account
    User removed account