Ale po co tak kombinować? Na zasadzie "mam głośniki to wpakuje wszystkei do kolumny, żeby nie leżały,a jak to zagra to już nie ważne"?
czarny1906, powiedz mi, czy kiedykolwiek widziałeś jakieś normalne kolumny z więcej niż jednym wysokotonowym głośnikiem? A z 3 takimi samymi??
Skoro poważni producenci tego nie robią to widać jest to bez sensu.
Nie mam siły pisać, ale chce Ci to poukładać trochę.
Kilka takich samych głośników w kolumnie stosuje się po to by ich pasmo przenoszenia nakładało sie na siebie co daje wzrost efektywności (głośności). Ale stosuje się to tylko do głośników niskotonowych, by zwiększyć ilość basu. Głośniki niskotonowe ze względu na swą budowę (mają duże i cięzkie membrany,etc) reguły mają niższą efektywność niż inne głośniki. Dlatego by zwiększyć ilość basu daje się je np po 2 na kolumnę. Natomiast głośniki wysokotonowe z reguły mają wysoką efektywność, a tym bardziej głośniki tubowe. Nie ma więc sensu dawać ich kilka sztuk do jednej kolumny i jeszcze bardziej zwiększać głośność wysokich tonów. Pasmo przenoszenia kolumny powinno być wyrównane.
Quote:
a do miejsca w którym powinien być podłączony GDWT, przylutuję filtr górnoprzepustowy, do którego będą podłączone trzy GDWT z tłumikiem. może tak być?
Przeczytaj do czego służy zwronica.
Quote:
albo może do zwrotnicy przylutować po prostu bez niczego trzy GDWT?
Teoretycznie tak, ale nadal to jest bez sensu.
Jeśli nadal nie porzucisz pomysłu montowania 3 tubek w jednej kolumnie zgłoszę ten temat do moderatora. Pomyśl - po co Ci 3 tubki w jednej kolumnie?