Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny z posiadanych głośników i dobór zwrotnic

czarny1906 22 Jul 2009 23:14 2039 17
    czarny1906
    Level 10  
    Witam. Ostatnio znalazłem w domu głośniki: 6* Tonsil GDWT 9/80/8; 2* TVM ARP-150-00/8 i 2* TH-1542 i chciałbym zrobić kolumny o takie:

Kolumny z posiadanych głośników i dobór zwrotnic

tylko że potrzebuję do tego zwrotnicy, a jeszcze nigdy nie robiłem zwrotnic i zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Wystarczy 1 GDWK na kolumnę. Co to jest ten TH-1542?
    czarny1906
    Level 10  
    wiem, że wystarczy, ale co zrobić z resztą? zresztą w obudowie są już dziury na nie. ten TH-1542 to jest jakiś subwoofer o średnicy 38cm, 300W max. na naklejce z tyłu jest jeszcze napisane 'THUMP' więc podejrzewam że to jest firma. więcej o nim nie wiem bo nigdzie nie mogę znaleźć jego specyfikacji...;(
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    To jak nie masz specyfikacji to i nie masz zwrotnicy. Bez tego się nie da. Możesz równie dobrze wstawić jakąś zwrotnicę STXa lub Janbo. A głośniki się montuje po to, aby grały i były dopasowane do reszty i aby się na wykresach wszystko zgadzało a nie "a bo mam dziure to sam". Wstaw 1 głośnik, pozostałe otwory zatkaj. Zrób zdjęcie temu głośnikowi, może on zagra lepiej w BR, wtedy ci te otwory się do czegoś przydadzą.
    poborcapodatkowy
    Level 14  
    Nic sensownego, moim zdaniem, nie da się z tego złożyć. ARP ma efektywność 90 dB, GDWT coś około 100 - będzie się drzeć. Ten niskotonowy to wielka niewiadoma, może coś by i z niego wyszło, ale to zabawa w ciemno. Zajrzyj tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html

Szczerze mówiąc, na Twoim miejscu sprzedałbym wszystko i zbudował coś od początku.
    User removed account
    User removed account  
    czarny1906
    Level 10  
    ech. no dobra. a można zrobić tak, że kupię trzydrożną zwrotnicę, podłączę do niej nisko~i średniotonowy, a do miejsca, w którym powinno się podłączyć wysoko~ podłączyć również zwrotnicę trzydrożną, lecz tylko do wysokotonowych? i na te GDWT założyłbym tłumiki.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    NIE. Nie da się tak.
    czarny1906
    Level 10  
    ale czemu. przecież wtedy ten sygnał, który idzie z tej pierwszej zwrotnicy dzieliłby się na trzy, i szedłby do trzech GDWT... czyż nie?
    Tomq
    Level 38  
    Zwrotnica trójdrożna dzieli na 3 części pasmo akustyczne. A to znaczy, że dzieli to pasmo na:
    -niskie tony,
    -średnie tony
    -tony wysokie.

Jak więc można do niej podłączyć trzy takie same głośniki (wysokotonowe)?

http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&client=...ct=result&cd=1&q=co+to+jest+zwrotnica&spell=1

Kolego sprzedaj te głośniki, nic dobrego z tego nie zrobisz, a prędzej czy później i tak będziesz chciał zrobić coś co zagra lepiej. Wiem, bo sam to przerabiałem i zapewne niejeden z forumowiczów. Jeśli się upierasz - próbuj, moim zdaniem warto jednak dać sobie spokój i zrobić coś za niewielkie pieniądze co na pewno ładnie zagra, choćby popularny zestaw na stx gdn 14-100-8 scx + stx gdwk 10-200-8 PJ
    czarny1906
    Level 10  
    hmm, no to zrobiłoby się taką, co nie dzieli sygnału na niskie, średnie i wysokie tony, tylko na same wysokie...
    czarny1906
    Level 10  
    no to w każdym razie coś takiego. czyli wyglądałoby to tak: zwrotnica trzydrożna, a do miejsca w którym powinien być podłączony GDWT, przylutuję filtr górnoprzepustowy, do którego będą podłączone trzy GDWT z tłumikiem. może tak być?

albo może do zwrotnicy przylutować po prostu bez niczego trzy GDWT?
    Tomq
    Level 38  
    Ale po co tak kombinować? Na zasadzie "mam głośniki to wpakuje wszystkei do kolumny, żeby nie leżały,a jak to zagra to już nie ważne"?

czarny1906, powiedz mi, czy kiedykolwiek widziałeś jakieś normalne kolumny z więcej niż jednym wysokotonowym głośnikiem? A z 3 takimi samymi??
    Skoro poważni producenci tego nie robią to widać jest to bez sensu.

Nie mam siły pisać, ale chce Ci to poukładać trochę.

Kilka takich samych głośników w kolumnie stosuje się po to by ich pasmo przenoszenia nakładało sie na siebie co daje wzrost efektywności (głośności). Ale stosuje się to tylko do głośników niskotonowych, by zwiększyć ilość basu. Głośniki niskotonowe ze względu na swą budowę (mają duże i cięzkie membrany,etc) reguły mają niższą efektywność niż inne głośniki. Dlatego by zwiększyć ilość basu daje się je np po 2 na kolumnę. Natomiast głośniki wysokotonowe z reguły mają wysoką efektywność, a tym bardziej głośniki tubowe. Nie ma więc sensu dawać ich kilka sztuk do jednej kolumny i jeszcze bardziej zwiększać głośność wysokich tonów. Pasmo przenoszenia kolumny powinno być wyrównane.

Quote:

a do miejsca w którym powinien być podłączony GDWT, przylutuję filtr górnoprzepustowy, do którego będą podłączone trzy GDWT z tłumikiem. może tak być?

Przeczytaj do czego służy zwronica.
    Quote:

albo może do zwrotnicy przylutować po prostu bez niczego trzy GDWT?

Teoretycznie tak, ale nadal to jest bez sensu.

Jeśli nadal nie porzucisz pomysłu montowania 3 tubek w jednej kolumnie zgłoszę ten temat do moderatora. Pomyśl - po co Ci 3 tubki w jednej kolumnie?
    januss73
    Level 32  
    Taka zwrotnica co oddziela tylko wysokie tony to filtr górnoprzepustowy i oczywiście pomijając sens takiego zabiegu zrobić się da.
    Da się też wsadzić 3xgdw ale to podobnie nie ma sensu, bo już jedną tubę będziesz musiał tłumic. Da się też zrobić dobrą zwrotnicę do głośnika nic o nim nie wiedząc, trzeba tylko zestaw pomierzyć. Jak chcesz tu porady zrób tak i tak a będzie dobrze, nie otrzymasz jej, bo tylko ty masz te głośniki.
    czarny1906
    Level 10  
    tomq8888 wrote:

Jeśli nadal nie porzucisz pomysłu montowania 3 tubek w jednej kolumnie zgłoszę ten temat do moderatora. Pomyśl - po co Ci 3 tubki w jednej kolumnie?

haha;D
    trzy GDWT po to żeby było głośniej. ale jak mówisz, że to jest bez najmniejszego sensu to może rzeczywiście... a jak powiem, że te kolumny będą grały w studiu muzycznym to coś to zmieni?;>
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    A nie rozumiesz faktu, że głośnik basowy ma (noname) może w porywach 80db skuteczności, a ten gwizdek ma 103db? Nie kumasz tego? że każde 3db to 2x głośniej przy tej samej mocy? TAK! Przy TAKIEJ SAMEJ mocy dostarczanej, niektóre głośniki grają głośno, a inne cicho. Jak dasz 3 wysokotonowe to będziesz miał 109db skuteczności. (Już pomijam sprawy impedancji, i jak to wpłynie na podziały zwrotnicy). Tak czy siak, nawet jak wsadzisz 1 taki gwizdek, to musisz go stłumić do najsłabszego głośnika, czyli basowego. Kumasz??
    Tomq
    Level 38  
    Tak jak koelga wyżej napisał i ja wcześniej - już jeden głośnik gdwt będize grał z agłośno w stosunku do reszty, a co dopiero 3 takie same...

Quote:
    jak powiem, że te kolumny będą grały w studiu muzycznym to coś to zmieni?

No pewnie, że coś zmieni, bo teraz mogę szczerze współczuć braku profesjonalizmu osobie która będzie używała takich kolumn w studiu. Monitory odsłuchowe do studia powinny mieć maksymalnie liniową charakterystykę i jakąś dobrej jakości kopułkę, a nie pierwszą lepszą tubke ( nie mówie juz ze 3 tubki nan raz, bo to porażka). Pozdrawiam!

Dodano po 5 [minuty]:

Kolumn beznadziejnych jest na pęczki. Chcesz by Twoje dołączyły do tego grona - nie ma sprawy, tylko nie wiem jaki jets sens dyskutować w tym temacie. Ja tu widzę tylko dwa wyjścia - albo zwrotnica uniwersalna i strojona na słuch obudowa, albo wykonać pomiary i na ich podstawie zrobić kolumny. Ewentualnie sprzedać to na Allegro ( pójdzie na pewno, kwestią jest tylko cena) i wtedy glośniki nie będą leżeć nieużywane.