logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia sygnału w dzwonku bezprzewodowym QH-912 - jak sprawdzić?

AG2R 23 Lip 2009 12:40 16473 3
REKLAMA
  • #1 6812909
    AG2R
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Mój bezprzewodowy dzwonek do drzwi przez kilka miesięcy spisywał się bez zarzutu, ale niedawno przestał działać. Oczywiście sprawdziłem baterie w nadajniku i odbiorniku. Potem zaobserwowałem, że w niektórych miejscach trochę ten dzwonek działa, w innych raz na parę przyciśnięć, a tam, gdzie powinien - wcale. Kupiłem nawet drugi prawie identyczny dzwonek, ale też nie chce działać, chociaż gdzie indziej działa.

Są to tanie chińskie dzwonki, model QH-912. Skoro tak łatwo zakłócić ich działanie, to może ktoś to zrobił celowo. Może też ktoś z sąsiadów zaczął używać urządzenia, które blokuje działanie mojego dzwonka.

Jak by to łatwo sprawdzić? Proszę o radę
  • REKLAMA
  • #2 6816224
    AG2R
    Poziom 10  
    Już się naprawiło. Widocznie wystarczyło o tym napisać na tym forum. Dziękuję, Elektrodo.pl.

Jeżeli ktoś wie, co mogło zakłócić pracę tego dzwonka, chętnie skorzystam. Taka wiedza może mi się jeszcze w przyszłości przydać.
  • REKLAMA
  • #3 14235043
    JURGEN-F
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mam ten sam problem i nie wiem co jest. Raz działa a raz nie dział zwłaszcza jak dłużej nie używany.Po wyjęciu z gniazdka ( odłączeniu od zasilania znowu normalnie działa.Jest na gwarancji więc rozważam na zgłoszeniu usterki tylko jak wyślę a u nich będzie działać jak powinien.Może ktoś miał taki przypadek : Jest to - DZWONEK BEZPRZEWODOWY ORNO QH-951. Za podpowiedź będę wdzięczny.
  • #4 14552925
    AG2R
    Poziom 10  
    JURGEN-F napisał:
    Mam ten sam problem i nie wiem co jest. Raz działa a raz nie dział zwłaszcza jak dłużej nie używany.Po wyjęciu z gniazdka ( odłączeniu od zasilania znowu normalnie działa.Jest na gwarancji więc rozważam na zgłoszeniu usterki tylko jak wyślę a u nich będzie działać jak powinien.Może ktoś miał taki przypadek : Jest to - DZWONEK BEZPRZEWODOWY ORNO QH-951. Za podpowiedź będę wdzięczny.

W przypadku mojego dzwonka problem leżał w bateriach. Po prostu, jak sprawdzałem ich napięcie, musiałem zrobić to niewystarczająco starannie. W moim dzwonku w odbiorniku są 2 baterie paluszkowe AA. One dość szybko się wyczerpują, kiedy dzwonek często dzwoni.

Tego dzwonka ORNO nie znam. Jednak niedawno kupiłem na Allegro 2 chyba podobne do niego dzwonki. Jeden z nich dotarł do mnie połamany w transporcie, ale ten drugi też nie działa prawidłowo. Nie mam czasu, by w nim grzebać, ale przypuszczam, że w Chinach zrobili źle zasilacze w tych dzwonkach. Proszę spróbować na zasilaniu bateryjnym. czyli bez podłączania do gniazdka podłączyć 2 bateryjki paluszkowe do odpowiednich punktów płytki drukowanej. Możliwe, że będzie konieczne zrobienie wcześniej przerwy na wyjściu zasilacza (chodzi o te kilka elementów na płytce).
REKLAMA