Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płytka startowa Atmega8 - pomocy

chris-s 23 Jul 2009 23:20 2843 11
    chris-s
    Level 15  
    Jeżeli chodzi o uC to jestem bardzo zielony. nigdy nie miałem kontaktu z żadnym uC ani z żadnym językiem programowania.

Chciałbym zacząć przygodę z uC od Atmegi8. Dużo o niej słyszałem i przekopałem całe forum ale nic interesującego nie mogę znaleźć. interesuje mnie płytka startowa. Znalazłem avt 3505 na stronie avt ale nie ma ona buzera ani diod led (słyszałem, że się przydają).

Czy ktoś miły i cierpliwy mógłby zrobić dla mnie 4 rzeczy <prosi>

:arrow: Podać link do dobrej, sprawdzonej i uniwersalnej płytki startowej(nie schemat bo nie zbyt mi idzie lutowanie) najbardziej interesują mnie linki do polskich stron gdzie można zamówić płytkę i czekać na dostawę do domu

:arrow: podać stronę z której można ściągnąć najlepiej bezpłatnie jakiś dobry program do pisania programów, który ma opcje podpowiadania i gotowych komend(dla zielonych) (najlepiej c)

:arrow: podać dobrą i sprawdzoną stronę z łopatologicznie wyłożonym kursem c dla początkujących.

:arrow: jeżeli dobrze rozumiem to płytka startowa służy jedynie do wgrywania programu, sprawdzania go i używania podzespołów płytki np. wyświetlacza(do nauki). jeżeli już poznam język programowania do czego (poza atmegą8) potrzebuję do zaprogramowania atmegi i wykorzystania jej do sterowania np. migających diod led

Dziękuje z góry

P.S.: przepraszam za to, że jest to pewnie kolejny taki temat ale żaden ze znalezionych na tym forum nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi która płytka startowa jest najlepsza. ani tematu, który wytłumaczy komuś takiemu jak jak podstawy
    wicy
    Level 22  
    Płytka startowa to procesor obudowany "modułami", które producentowi wydają się niezbędne do testów i jego zdaniem najczęściej używane.
    Jaka jest najlepsza - trudno orzec bo to pojęcie subiektywne. Nie jest to jakiś zaawansowany sprzęt elektroniczny, żeby oceniać jego niezawodność, jakość itp. Można co najwyżej pokusić się o ocenę ergonomii płytki a tego możesz dokonać sam organoleptycznie wpisując w Google "płytka testowa", "zestaw uruchomieniowy" itp.
    Praktycznie wszystkie płytki pod ATMega16 jakie oceniałem miały niemal to samo na pokładzie. Na marginesie - polecam właśnie ATMega16 (możliwość wstawienia ATMega32) - program tam przetestowany pójdzie potem nawet na ATTiny (o ile się zmieści :) )
    chris-s
    Level 15  
    dzięki, a co powiesz o avt 3505. wydaje się ok i ma do tego kurs programowania w c na cd. :)

jaki program polecasz do nauki dla baaaardzo zielonych
    datch
    Level 13  
    Moim zdanie lepiej jest zainwestowac w płytke prototypową stykową( czyjakos tak to sie zwie) i samemu robic to co potrzebne odrazu nauczysz sie coś z elektroniki.
  • Helpful post
    flapo213
    Level 21  
    Witaj kolego. Każdy kiedyś był zielony jeśli chodzi o programowanie i początki z czymś tam, ważne jest aby ten kolor się zmieniał z czasem na bardziej kolorowy. Moja propozycja na Twój początek jest taka. Najlepiej dla Ciebie by pasował zestaw ewaluacyjny z jakimś procesorem ATMEGA16 dlatego że to chyba najmniejszy procesor który posiada tak zwanego jtaga, który będzie Ci pomocny przy debugowaniu i zrozumieniu tego co napisałeś. Do avrków masz dobry sprawdzony sofcik avrstudio i jak niektórzy wolą do pisania kodu winavr. Odnośnie programowania w C, no tu jest trochę gorzej, krążył po elektrodzie swego czasu taki tutorial już nie pamiętam jak sie dokładnie nazywał pierwsza stronka to było takie zdjęcie faceta z papierosem ale tak jak mówię nie pamiętam już tytułu. Wiem jedno że ten tutorial jest już nieco przestarzałmy bo winavr się ciągle zmienia i to co tam było wtedy napisane wiesz jakieś przykłady to pewnie by się to teraz nie kompilowało. Jest fajna stronka avrfreak, zarejestru się tam i pościągaj parę programików. Avrstudio ma symulator programowy więc nawet bez płytki ewaluacyjnej dasz radę coś smarnąć i potestować. Jeśli bardzo będzie Ci zależało to mogę Ci stworzyć na atmegę 16 taki przykładowy programik jakieś mrugnięcie diodą czy jakiś przycisk z opisem co i jak. Nie wiem czy są na sieci jakieś tutoriale jeśli chodzi o avrstudio pewnie są. Nie wiem czy masz jakąś wiedzę na temat ogólnie C jeśli nie to Keringham Ritchie na początek byłoby fajnie abyś poczytał. Pozdrawiam
    chris-s
    Level 15  
    dzięki. :)

Problem leży tylko w tym, że sam nie chciałbym na razie lutować płytki. co do AVRstudio to zaraz go ściągnę i będę się bawił symulatorem bez płytki.

(chociaż wiem, że przepłacę) to kusi mnie avt 3505 ponieważ ufam avt i wiem, że zawsze mogę zadzwonić na pomoc (a gość z allegro może "zwiać")

[url=]https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1025949.html[/url] - ten temat już przeczytałem ze 3 razy ale nie wiem czy tej płytce brakuje czegoś ważnego, czy po prostu jest uboga w bajery np. diody. wiem, że jest na niej Atmega 162 i nie wiem do czego się to nadaje.

Jeżeli ma ktoś link do dobrego, sprawdzonego i zaufanego sklepu internetowego, w którym jest płytka z Atmegą 16 (np. link do płytki, której sami używacie) to proszę podeślijcie.

P.S.:co to jest debugowanie?????????:?:
    no i jeszcze jedną rzecz dopiszę: skąd mogę ściągnąć avr studio
    snow
    Level 31  
    AVRstudio jest na stronie Atmela
  • Helpful post
    flapo213
    Level 21  
    Kolego debug to inaczej śledzenie kroktów taktów rdzenia i podpatrywanie co i gdzie w których rejestrach siedzi i się zmienia. Debug jest bardzo pomocny zarówno programowy jak i sprzętowy. Innymi słowy jest to symulacja działania procesora (programowa - tylko na PC, sprzętowa masz połączenie z procesorem i odbierasz na żywo co tam się zmienia i widzisz to na PC).
    Brutus_gsm
    Level 25  
    Chcesz nauczyć się programowania, to niestety musisz wpierw douczyć się z elektroniki. Bo nic ci nie da program do mrugania diody, jeśli nie będziesz wiedział jak ją podłączyć. Jak zrobisz to na gotowej płytce, to nawet nie spojrzysz, a później będzie problem ze zrozumieniem dlaczego nie działa.

Liźnij trochę elektroniki i zacznij lutować coś prostego, uwierz mi to podstawa. Bedziesz chciał wysterowac tranzystor nie wiedząc jak działa, to może ci się uda przypadkiem, ale na 90% polegniesz ;)
    chris-s
    Level 15  
    co do elektroniki to znam się trochę na tym. wiem jak podłączyć diodę i znam zasade działania tranzystora. narazie bawię się mosfet'ami.

narazie wiem jak działa wszystko z zestamu el-go

robie już proste układy więc nie uważam, że początek przygody z uC i programowaniem to zły pomysł
    Brutus_gsm
    Level 25  
    Quote:
    nie schemat bo nie zbyt mi idzie lutowanie

Chodziło mi o to. Co jak co, ale jednak lutowanie do podstawa ;) Wszystko trzeba chłonąć po kolei niestety ;)