Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polepszenie odbioru radia FM z kabelkiem jako anteną

toszk 23 Jul 2009 23:37 122418 24
    toszk
    Level 10  
    Cześć,

Szukałem podobnego problemu ale nic konkretnego na forum nie znalazłem.

Otóż mieszkam Warszawie, 14km od Centrum (Ursynów) i mam problemy z odbiorem niektórych stacji radiowych (m.in. Trójki 98,8).
    Zastanawiam się, czy istnieje jakaś prosta, skuteczna metoda polepszenia odbioru radyjka, którego używam - radiobudzika Grundig Sonoclock 660. Za antenę służy mu pojedynczy kabel.
    Czy przedłużanie tego kabla i np. wyprowadzenie go poza mieszkanie ma sens?
    Są jakieś inne metody?

Z góry dziękuję za pomoc
    Tomek
    Richter
    Level 31  
    Kup lepszą antenę o lepszym wzmocnieniu.
    toszk
    Level 10  
    Problem w tym, że antena jest w radiu na stałę. To jest radiobudzik ;-)
    Coś takiego
    W związku z powyższym w grę wchodzi albo przedłużenie, modyfikacja kabla przez ucięcie i dolutowanie czegoś innego ewentualnie rozebranie radia i wlutowanie czegoś innego w płytkę.
    SP8JUX
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Długość tej anteny-kabelka jest fabrycznie dobrana, nie ingeruj w jej długość, możesz doświadczalnie zmienić jej usytuowanie , może zmienić miejsce ustawienia radiobudzika? Może odsunąć tą antenę od ściany?
    Można zamiast niej zastosować zewnętrzną ale wymaga to ingerencji w elektronikę.
    Ptolek
    Level 36  
    toszk wrote:
    ewentualnie rozebranie radia i wlutowanie czegoś innego w płytkę.

Można dorobić normalne gniazdo antenowe i kupić antenę z prawdziwego zdarzenia. Choć w połączeniu z tym radyjkiem będzie to wyglądało zabawnie, to nie widzę przeszkód :). Problemem jest dopasowanie anteny do obwodów wejściowych odbiornika, ale i bez dobrego dopasowania na pewno po takiej przeróbce byłoby lepiej. Warunkiem jest antena zewnętrzna.
    Na początek popróbuj przedłużyć przewód tak, żeby miał 1-1,5 metra i ustawić go jakoś, więcej możliwości z samym przewodem nie ma - chyba, że postawisz radio gdzieś wysoko przy oknie i ustawisz przewód/antenę jak najlepiej. Może to nie być wygodne.
    Jeszcze jedna opcja to kupno lepszego sprzętu z gniazdem antenowym, choćby jakiejś mikrowieży albo jakiś uzywany tuner+wzmacniacz.
    rozpuszczalnik
    Level 17  
    Ptolek, nie gniewaj się, ale udzieliłeś odpowiedzi typu: "najlepszy motocykl to samochód". Najlepiej przedłużyć ten drucik, który robi za antenę. Można rozebrać ten radiobudzik i spróbować zestroić obwody wejściowe, przez rozciąganie lub ściskanie cewki.
    Ptolek
    Level 36  
    Ja założyłem, że radiobudzik jest sprawny i zestrojony. Równie łatwo, co zestroić odbiornik, będzie dorobić gniazdo z dopasowaniem impedancji.
    albion1
    Level 17  
    Teraz ty się nie gniewaj rozpuszczalnik, ale rozciągnąć to można gumę w majtkach a nie stroić odbiornik. Z Ptolkiem w 100% sie zgadzam
    albion1
    Level 17  
    No widzę, że trafiłem na prawdziwego fachowca. jatzek j jak byś nie zauważył to radio ma PLL. Nie chce mi się tłumaczyć co to jest (bo i tak byś nie zrozumiał, pewnie wolisz słuchać patefonu ) Tu do poczytanie http://pl.wikipedia.org/wiki/PLL . I konia z rzędem temu który znajdzie w tym radiu w obwodech wejściowych cewkę do rościągania. Autor postu napisał, że ma problem z odbiorem niektórych stacji, co jest typowe przy braku odpowiedniej antenie.

jatzek i jego wypowiedzi , POLECIAŁY do KOSZA. [SP5ANJ]
    Oby "mniej" takich Fachowców.
    rozpuszczalnik
    Level 17  
    Widzę że wiedza wikipediologiczna kol. " albion1", poraża, wszystko co ktoś napisze, kojarzy mu się z majtkami. Obojętne czy odbiornik z syntezą, czy strojony gałką, ma obwody wejściowe, których zestrojenie warto skorygować, a nie zakładać że radio jest sprawne. Nie gniewaj się "albion 1", ale zarówno cewkę, jak i gumę się rozciąga, chyba że cewka kojarzy Ci się z innym układem.
    SP5ANJ
    Panowie. :!: :!: :!:

Przypominam, że tematem tego wątku jest " Polepszenie odbioru radia FM z kabelkiem jako anteną ", a nie sztuka rozciągania gumy. :D

toszk już któryś z "Mistrzów Pióra Polskiego" napisał, że " z ... bata nie ukręcisz", ale spróbuj wykonać taką antenę a odbiór na Ursynowie się poprawi.

Pozdrawiam.
    rozpuszczalnik
    Level 17  
    Żadna sztuka rozciągania gumy, brzmi zabawnie, sztuka pisania, unikanie literówek typu "rościąganie", też ma sens. A co do tej anteny, to podejrzewam, że odbiór pogorszył się po przeniesieniu RCN, pod Raszyn.
    albion1
    Level 17  
    Albo to ja się starzeje, i nic już nie pojmuje albo na świecie jest więcej idiotów. W stosunku do kolegi rozpuszczalnik powiem tylko tyle że jaki znawca takie daje porady. Jakie rady dał to możecie poczytać wyżej. Upiera się przy strojeni obwodów wejściowych, o zgrozo przez ROZCIĄGANIE (teraz tłumaczy się literówką) cewki, która w tym radiu nie istnieje. A dlaczego nie istnieje bo obwody wejściowe w tym radyjku są zrobione na filtrach wejściowych coś w tym rodzaju:

I niech teraz mi udowodni że je rozciągnie, życzę mu powodzenia :D . Chciałbym przestrzec przed pochopną ingerencją w tym radiu (pomimo nalegań pseudo znawcy). Bo bez odpowiedniego zaplecza tylko sobie rozregulujesz radio a nie znając zagadnień związanych z w.cz. możesz je sobie nawet uszkodzić. Zrób tak jak ci koledzy radzili. Przetestuj różne rozwiązania z anteną. rozpuszczalnik pisze jeszcze że zaproponowane rozwiązanie przez SP5ANJ nie pomoże tylko pogorszy odbiór bo nadajnik przeniesiono. No tym twierdzeniem sam siebie przeszedł. Ciekawy jestem na jakiej podstawie tak twierdzi? A swoją droga jestem ciekaw skąd czerpie swoją wiedzeni w temacie techniki w.cz. w stylu?
    rozpuszczalnik wrote:
    Można rozebrać ten radiobudzik i spróbować zestroić obwody wejściowe, przez rozciąganie lub ściskanie cewki.
    Może mnie oświeci :idea:
    kondensator
    Level 36  
    Stacje UKF które przedtem nadawały z PKiN - nadają dalej z PKiN (07.2009).
    http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_dwoj.php?pid=45
    Oprócz tego dwie stacje nadają z Łazów (Raszyna)
    http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=611
    Polaryzacja (oprócz R. Jutrzenka, ale to Kol. Toszk będzie i tak odbierał bo ma b. blisko) jest pionowa czyli V (ale po odbiciach od budynków i w pokoju trzeba dobrać).

Kol. Toszk nie napisał na którym piętrze mieszka, od której strony ma okna... ale i tak prawdopodobnie: mieszka w bloku, między innymi budynkami, nisko. Inaczej raczej by nie pisał (chyba że odbiornik ma wyjątkowo kiepski).
    Sugerowana kolejność postępowania: w tym samym pokoju spróbować odbioru na pożyczonym odbiorniku z wejściem koncentrycznym na antenę UKF i prowizoryczną anteną podobnie jak opisał Kol. SP5ANJ. Jeżeli efekt będzie zadowalający nie tylko w nocy (kiedy większość komputerów i telewizorów jest wyłączona) to można wtedy pomyśleć o dorobieniu wejścia antenowego do dotychczasowego odbiornika (ale można się rozczarować z powodu jego parametrów i braku ekranowania) lub postarać się o prawdziwy metalowy odbiornik (z wejściem antenowym (pisałem we wskazywanych wcześniej tematach).
    Niestety optymalne położenie (a raczej powieszenie na sznurku, plastykowych lub drewnianych wysięgnikach gdyż antena ma być odsunięta od ścian, metalu, sama nie ma punktu bez napięcia w.cz. za który można by ją mocować jak w dipolu pętlowym) będzie często różne dla różnych częstotliwości mimo że nadawane są nawet nadawane z tego samego miejsca i z tą samą polaryzacją.
    Jednak jeżeli pokój jest poniżej 5 piętra, to i tak może się okazać że dla dobrego odbioru będzie potrzebna (oprócz prawdziwego odbiornika) antena na dachu lub połączenie do instalacji MATV (powinna być , może w innym pokoju jest przyłącze) lub CATV -choć w 99% przypadków da to odbiór znacznie gorszy niż z własnej prawidłowo zainstalowanej anteny na dachu.
    W tej chwili o możliwości odbioru decyduje coraz częściej nie poziom sygnału pożądanego lecz poziom zakłóceń (różnego rodzaju, często "niesłyszalnych w głośniku" z PC, OTVC, świetlówek, falowników od wind itd.) w miejscu odbioru, zaś odbicia sygnału od innych budynków dodatkowo sprawę komplikują (zwł. dla odbioru stereo)
    Jeżeli odbiornik jest słabo ekranowany lub nieekranowany i odbiera "bez anteny" to trzeba.... zmienić odbiornik lub go poprawić (pisałem nie raz) gdyż inaczej nawet z dobrą instalacja antenową będzie on odbierał zakłócenia "krótszą drogą".
    rozpuszczalnik
    Level 17  
    No dobry pokaz, wszystkie Aemowe, oprócz 211, 203A. Bomis. żaden nie pracuje w obwodach wejściowych FM. Do zobaczenia na giełdzie. I jak będziesz wracał, to uważaj na radary. Ty .... .

Post był raportowany.
    Wszystkie osobiste wyjaśnienia proszę pisać tylko i wyłącznie na PW.

Regulamin pkt. 4 . [SP5ANJ]
    fluger
    Level 16  
    A może jeśli masz kablówkę to podłącz ten kabelek antenowy do kabla od kablówki i będzie działać malina, sam tak zrobiłem. Tylko tam są inne częstotliwości.
    patryk pensko
    Level 10  
    Tak jak wyżej kolega proponuje ,u mnie się odbiór polepsza jak obwinę kabelek-antenę wokół kabla koncentrycznego albo kablówki,albo zwykłej anteny tv.W moim wypadku pomogło obwinięcie kabelka wokół metalowej rurki od centralnego ogrzewania.Brzmi to może bardzo prymitywnie ale u mnie działa :)
    rozpuszczalnik
    Level 17  
    Rozumiem, lek znany z "dziewiątki". Kdwzo, próbowałeś?.
    toszk
    Level 10  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Przetestuję Wasze pomysły i dam znać jak z efektami.

Mój blok jest w jakimś dołku radiowym - nawet podjeżdżając pod blok samochodem trójka potrafi zatrzeszczeć, co w całej Warszawie mi się nigdzie nie zdarzyło (w samochodzie).

Na dodatek z budynku nadawane jest jakieś powstańcze radio, które sieje po różnych częstotliwościach. W sumie to nie wiem czy sieje, czy to problem z selektywnością mojego odbiornika... W każdym razie czasem na różnych zakresach częstotliwości można sobie posłuchać piosenek powstańczych :-/

Nic to... Jak pisałem odezwę się po testach.

Pozdrawiam
    Tomek
    SP5ANJ
    toszk wrote:
    Na dodatek z budynku nadawane jest jakieś powstańcze radio, które sieje po różnych częstotliwościach. W sumie to nie wiem czy sieje, czy to problem z selektywnością mojego odbiornika... W każdym razie czasem na różnych zakresach częstotliwości można sobie posłuchać piosenek powstańczych :-/

Zgłoś ten fakt do UKE a Panowie zrobią co trzeba z tym " domniemanym Piratem " . :D

Pozdrawiam.
    toszk
    Level 10  
    SP5ANJ wrote:
    Zgłoś ten fakt do UKE a Panowie zrobią co trzeba z tym " domniemanym Piratem " . :D

To nie pirat (chyba) - to Radio Jutrzenka (99,5MHz)...
    Nawet znalazłem na necie żale na ten temat.
    W sumie to dawno ich nie słyszałem ale jeśli się powtórzy to zgłoszę sprawę do UKE.
    _MST_
    Level 14  
    Odgrzewam temat. Mam taką samą potrzebę.

Radiobudzik Philips AJ3116/91 (http://www.philips.pl/c-p/AJ3116_91/radiobudzik-z-cyfrowym-strojeniem) z zamontowanym na stałe drucikiem jako antena. Chciałbym mu polepszyć odbiór stacji radiowych, bo tam gdzie stoi jest problem nawet z RMF FM.

Posiadam dwie anteny FM ze wzmacniaczem:

Sonus FM ze wzmacniaczem regulowanym 0-18db
    http://www.dipol.com.pl/pokojowa_antena_radiowa_ze_wzmacniaczem_sonus_fm_A0240.htm

FZ 11 (dystrybucja Telmor) ze wzmacniaczem regulowanym 0-25db
    http://tels.pl/pl/?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_category_id=2&virtuemart_product_id=438

Ta druga to ponoć następca anteny:
    Telmor 6442A
    http://tels.pl/pl/component/virtuemart/anteny-1/ukf-fm-radiowe-16/antena-radiowa-pokojowa-6442a-telmor-2-detail.html

Zmontowałem gniazdo antenowe zgodnie z wytycznymi artykułu od kolegi Ptolek, który można też wyczytać tutaj, na ostatniej stronie:
    https://archive.org/details/Radioelektronik91997

Efekt?

Po ustawieniu stacji radiowej która trochę szumi, po czym podpięciu do gniazda anteny, w przypadku obu anten sygnał jeszcze bardziej szumi. Najlepiej działa przy wyłączonym wzmacniaczu, czyli tak samo jak odłączę antenę.

Czyli beznadzieja. Zastosowałem 2 kondensatory 4.7nF. Tak się zastanawiam, czy może problem nie jest związany z tym, że to artykuł z roku 1977, czyli sprzed zmiany pasma radiowego 88-108Mhz, stąd może kondensatory są tak dobrane, że działały dobrze w starym paśmie 66-73MHz, które obowiązywało do 1 stycznia 2000r.

Co o tym myślicie?
    Jest jakaś szansa na podłączenie takiej anteny zewnętrznej, czy może zupełnie nie ma to sensu?

Same anteny generalnie działają. Podłączałem do wieży z wbudowanym wejściem antenowym 75 Ohm i cudów nie ma, ale przynajmniej nie pogarszają odbioru.

A może by tak jednak spróbować podpiąć antenę bez tych kondensatorów (zewrzeć je). Co może się stać?

Moderated By c2h5oh:

regulamin punkt 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.