logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy płyta MSI MS-7336 micro ATX pasuje do standardowej obudowy PC?

Crazy 24 Lip 2009 12:58 19422 6
REKLAMA
  • #1 6816670
    Crazy
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam,

Moje pytanie może okazać się niektórym śmieszne ale na komputerach się zbyt dobrze nie znam :). A mianowicie jakieś pół roku temu zepsuł się mój komputer. Nie wiem co w nim było jak go włączałem to po ok. 5s. następował automatyczny restart i tak w kólko zawiozłem go do serwisu i powiedzieli ze to płyta i proc reszta na szczęście przetrwała . Niestety mając uparte siostrę kupiłem notebooka ;/. Po wielu problemach i po poznaniu dobrodziejstw Visty ;/ Chce wskrzesić mój komputer i mam fajna ofertę gdyż mój kolega chce mi sprzedać płytę główna MSI MS-7336 i procesorem intel core 2 tylko jest mały problem ze płyta jest w standardzie micro atx i nie wiem czy będzie pasować z standardowa obudowa komputera. A i jeszcze jedno czy mój stary zasilacz Colors it 350w pociągnął by to wszystko -wspomniana płyta i proc karta geforce 7300gs 1.5gb ramu i dysk samsunga 250gb ???

PS. Sory ze się tak rozpisałem nie wiem co we mnie wstąpiło :P
  • REKLAMA
  • #2 6816681
    DollarMan
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Płyta microATX bez problemu wejdzie w obudowę ATX. Tylko obawiam się, że twój zasilacz nie uciągnie tego sprzętu. ColorSIT należy do zasilaczy z czarnej listy.
    Poczytaj te tematy, a będziesz wiedział o czym mówię:
    Jaki kupić zasilacz?
    Czarna lista zasilaczy.
  • REKLAMA
  • #3 6816718
    Crazy
    Poziom 15  
    ostatnim razem sprawował się świetne pod płytą gigabyte i procem Intel Pentium D 2.8Ghz nie miałem do jego pracy żadnych zastrzeżeń
  • REKLAMA
  • #4 6816770
    DollarMan
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Rób jak chcesz, ale ten zasilacz tylko narobi Ci kłopotów.
    Xylometazolin! napisał:
    Niewiele osób zdaje sobię sprawę podczas zakupu komputera jak ważnym podzespołem komputera jest zasilacz. To od niego zależy, czy wszystkie podzespoły dostaną odpowiednie napięcia i od niego zalezy stabilność całego komputera.
    Jeśli posiadasz jeden z wymienionych zasilaczy czeka Cię jego wymiana. Zasilacze te, mimo iż mogą posiadać astronomiczne moce na nalepkach, 'oddają' jej bardzo mało! Lecz nie tylko to świadczy o ich 'tandetności'. Podczas awarii takiego zasilacza najczęściej ulega uszkodzeniu jeszcze parę innych podzespołów np: dysk twardy, płyta główna, procesor, a w najgorszych przypadkach - wszystko. Oczywiście są przypadki, że po awarii takiego zasilacza nic nie 'umiera', lub ktoś posiada taki zasilacz parę dobrych lat bezawaryjnie, lecz są to na prawdę wyjątki! Zasilacze te często są powodem niestabilności całego komputera. Oczywiście, jeśli stoisz przed wyborem zasilacza - pod żadnym pozorem nie kupuj żadnego z nich!
  • REKLAMA
  • #5 6818109
    evil696
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Tak jak napisał wcześniej kolega, oczywiście płyta będzie pasowała do obudowy atx, odnośnie zasilacza zgodzę się w 100% colorsit to nie jest dobre rozwiązanie, jak szukasz czegoś taniego i dobrego polecam FORTRONA lub CoolerMaster tanie wytrzymałe i mają dobre zabezpieczenia, napisz jaka była konfiguracja tego zestawu który się zepsuł, i czy posiadasz te uszkodzone podzespoły.
  • #6 6818151
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Zasilacz zaiste:
    Crazy napisał:
    ostatnim razem sprawował się świetne
    skoro
    Crazy napisał:
    jakieś pół roku temu zepsuł się mój komputer. Nie wiem co w nim było jak go włączałem to po ok. 5s. następował automatyczny restart i tak w kólko zawiozłem go do serwisu i powiedzieli ze to płyta
    ...płyty główne tak same z siebie to zazwyczaj się nie psują :?
  • #7 6819526
    Crazy
    Poziom 15  
    znalazłem przyczynę hip hip hura z zasilaczem mieliście racje trochę osłabł po nadmiernym użytkowaniu :p no i karta była przegrzana wymiana na nowe i wszystko hula

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna MSI MS-7336 w formacie microATX bez problemu pasuje do standardowej obudowy ATX. Jednak zasilacz ColorSIT 350W jest niewystarczający i może powodować problemy ze stabilnością systemu. Zasilacze ColorSIT znajdują się na tzw. "czarnej liście" i nie są polecane do współpracy z nowoczesnymi podzespołami. Zalecane są zasilacze marek Fortron lub Cooler Master, które oferują lepszą jakość i zabezpieczenia. W omawianym zestawie znajdują się: procesor Intel Core 2, karta graficzna GeForce 7300 GS, 1.5 GB RAM oraz dysk Samsung 250 GB. Po wymianie zasilacza i karty graficznej na nowe komponenty system działa stabilnie. Przyczyną wcześniejszych problemów był osłabiony zasilacz oraz przegrzana karta graficzna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA