Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz symetryczny J - 55 palą się ścieżki.

Michał878 24 Lip 2009 19:16 1661 14
  • #1 24 Lip 2009 19:16
    Michał878
    Poziom 8  

    Witam.

    Niedawno kupiłem zasilacz symetryczny J - 55. Po wymianie kondensatorów elektrolitycznych (4700µF / 25V na kondensatory 4700µF / 50V) zaczęły się palić ścieżki. Wcześniej tego nie było.

    Proszę o pomoc.

    []

    0 14
  • #2 24 Lip 2009 19:21
    kamel_w
    Poziom 18  

    Nie zamieniłeś przypadkiem polaryzacji tych kondensatorów ?

    0
  • #3 24 Lip 2009 19:26
    Michał878
    Poziom 8  

    pojemność 4700 uF
    napięcie 50 V
    tolerancja ± 20%
    zakres temperatur -40 do +85°C
    prąd upływu ≤ 0,03 CxU lub 4uA

    0
  • #4 24 Lip 2009 19:30
    dancuk
    Poziom 16  

    Na pewno zamieniłeś polaryzacje kondensatorów. Kondensator elektrolityczny ma oznaczony minus, sprawdź poprawność wlutowania kondensatorów.

    0
  • #5 24 Lip 2009 19:33
    Michał878
    Poziom 8  

    Kondensatory mam dobrze włożone, poprzednie też tak były włożone i działało dobrze.

    0
  • #6 24 Lip 2009 19:39
    630176
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 24 Lip 2009 19:40
    Michał878
    Poziom 8  

    ścieżki sie palom*

    0
  • #8 24 Lip 2009 19:41
    artis666
    Poziom 26  

    Może trzeba było to zostawić tak jak jest ? Bo skoro wszystko niby dobrze zmontowałeś, a ścieżki się palom to coś dziwna sytuacja.

    Po co wymieniałeś te kondensatory ? skoro pojemność została taka sama ?

    Cytat:
    J-55 Zasilacz +/-18V

    Układ wyposażony w pełnookresowy prostownik oraz kondensatory filtrujące. Po uzupełnieniu transformatorem sieciowym o napięciu wyjściowym max. 2x14V i mocy zależnej od współpracującego wzmacniacza stanowi dodatek do zestawów J-01, J-36 i J-45. Wymiary płytki 75x55mm. Można zastosować transformator sieciowy TS50/47, TS60/12.

    0
  • #9 24 Lip 2009 19:48
    630176
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 24 Lip 2009 19:56
    msichal
    Poziom 21  

    Najlepiej daj nam zdjęcie płytki od strony ścieżek i elementów, bo tak to się nie dogadamy.

    0
  • #11 24 Lip 2009 19:57
    Michał878
    Poziom 8  

    sprawdzilem miernikiem napiecia i wszystko sie zgadza dobrze włożyłem kondensatory

    0
  • #12 24 Lip 2009 19:58
    owocowy89
    Poziom 20  

    Może mostek CI od razu się spalił i zwarcie robi?

    0
  • #14 24 Lip 2009 21:46
    owocowy89
    Poziom 20  

    Ale jak to ścieżki Ci się zaczęły palić? Jak masz odłączone obciążenie, to też Ci się pali? Jeśli dobrze masz wlutowane kondensatory i nie są one przebite, to jedynie któraś dioda padła,co najmniej jedna. W tym układzie samym w sobie nie ma wielu opcji, albo diody w prostowniku, albo kondensatory.
    A i dlaczego wymieniałeś kondensatory na większe napięcie? Co na celu miała ta operacja?

    0
  • #15 24 Lip 2009 22:55
    Michał878
    Poziom 8  

    kondensatory wymieniłem w celu zwiększnieu napięcia ten układ był pod napieciem 2x14 a teraz 28x 2 dlatego wymieniłem kondensatory na 4700 uf 50v

    0