Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Passat wariuje od pogody

banzai54 24 Lip 2009 21:19 3335 27
  • #1 24 Lip 2009 21:19
    banzai54
    Poziom 13  

    Witam
    Proszę pomóżcie.
    Od 2-3 miesięcy męczę się z moim samochodem, robię go jak mam czas i pieniądze...
    VW Passat b3 1991r. 1.8RP + instalacja I generacji Lovato.
    Wymieniłem już kupę części: membrany w reduktorze, filtr powietrza, paliwa, czujniki w króćcu wody obydwa, kompletny wtryskiwacz wraz z czujnikiem powietrza, potencjometrem przepustnicy, silniczkiem krokowym, kable WN, kopułkę, palec, świece.
    Kable od czujników dochodzą do komputera, silniczek krokowy coś nie zawsze działa, a podłączałem już 3 i każdy sprawny...
    Sonda lambda sprawna sprawdzana w warsztacie.
    Przewody podciśnieniowe wszystkie całe,
    Mechanicy rozkładają ręce...
    Samochód nie reaguje na odłączenie czujnika w króćcu wody i na symulator tego czujnika też nie reaguje, a kable całe.
    Gaz mam ustawiony u gazowników i jest w normie.
    Ostatnio palił około 17 litrów gazu, teraz pali gdzieś 12-13.

    Ogólnie to samochodem jeździ mi się tak:
    Odpalam sobie rano na benzynie pali na dotyk, obroty może tak z 600 na minute, przygazuje to i tak spadają do tych 600, dopiero po przejechaniu może 50 metrów trzymają się.
    Na gazie podobnie, choć czasem bywa na gazie zupełnie odwrotnie, czyli za duże na gazie za małe na benzynie, albo na odwrót.
    Na benzynie szarpie i to mocno, ale przy niższych obrotach, powyżej 2tyś przyśpiesza ładnie, na gazie nie szarpie, chociaż jak jest za gorąco na dworze to obroty spadają mi do 0 jak wduszę sprzęgło. Bywa też tak, że traci moc na gazie i po chwili zaczyna gasnąć, po odpaleniu nie wchodzi na wyższe obroty tak jak by się coś blokowało.
    Komputer wcześniej pokazywał błąd czujnika wody, czujnika powietrza i potencjometru, teraz nie pokazuje żadnych.
    Ciśnienie na cylindrach po 10barów na każdy, oleju na 5tyś km wziął wg. wskaźnika poziomu oleju coś koło 0,5cm.

    Jak myślicie co mogę jeszcze zrobić, żeby zaczął normalnie jeździć?
    Myślę nad wymianą komputera, ale czy komputer może tak głupieć od pogody? Jak nie to co to może być?

    0 27
  • Pomocny post
    #2 24 Lip 2009 22:12
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 25 Lip 2009 06:11
    banzai54
    Poziom 13  

    W takim razie postaram się upolować komputer możliwie najszybciej, a dlaczego ma pomóc na 2 dni? ^^
    Jak dalej nie dojdę co jest nie tak to rozejrzę się za innym silnikiem... Wolałbym diesla, ale raczej dużo by wyszła taka przekładka, a do tego jeszcze w dowodzie zmienić :(

    0
  • #5 25 Lip 2009 08:53
    ociz
    Moderator Samochody

    2 słowa - emulacja sondy!

    0
  • #6 25 Lip 2009 12:10
    banzai54
    Poziom 13  

    A mógłbyś jaśniej? Sonda jest sprawna, więc o co chodzi? A emulatora nie ma i nie było.

    0
  • #7 25 Lip 2009 21:18
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 25 Lip 2009 21:23
    specjalista
    Poziom 9  

    Jedyna rada wymiana auta.

    Moderowany przez Błażej:

    Regulamin pkt 8.1, 10.8. Ostrzeżenie.

    0
  • #9 25 Lip 2009 23:13
    banzai54
    Poziom 13  

    Sprawdziłem przełącznik gazu i jeden z 5 kabli idących do niego jest przypalony, wtyczka jest brązowa od gorąca, a sam kabel jest czarny (a był niebieski). Co mogło się stać? Przeczyściłem ten styk i jest tak jak było. A zimnych lutów nie ma.
    A i samochodu nie chcę zmieniać, jak dalej nie będzie szła naprawa tego to wymienię silnik z całym osprzętem...

    0
  • #10 26 Lip 2009 13:23
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 26 Lip 2009 14:26
    banzai54
    Poziom 13  

    Masy są posprawdzane, wyczyszczone i spryskane "kontaktem", a z elektrykiem mierzyliśmy wszystkie kabelki idące do komputera, jeden od podtrzymania pamięci był przecięty i zlutowany z zasilaniem po włączeniu komputera, ale poprawne zlutowanie tych kabli nic nie dało :/
    Macie może jeszcze jakieś pomysły?

    A i może orientuje się ktoś z Was jaka była by orientacyjna cena wymiany silnika ze wszystkimi potrzebnymi rzeczami na silnik 1,8 DOHC 16V i co trzeba było by wymienić?

    0
  • #12 26 Lip 2009 14:44
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 26 Lip 2009 15:50
    ociz
    Moderator Samochody

    Opłaca się bo to bardzo przyjemny do jazdy silnik, ale skoro nie potrafisz sobie poradzić z najprostszym silnikiem to tego nie polecam.
    Przywróć elektrykę do oryginału odłączając LPG a przekonasz się że wszystko będzie wtedy w porządku.

    0
  • #14 26 Lip 2009 18:33
    banzai54
    Poziom 13  

    To co mam odłączyć całą instalację gazową? A może całkiem mam przestać jeździć to wtedy pomoże co:) Jak mam zakręconą instalacje gazową to na benzynie chodzi tak samo. Poza tym tej elektryki od tego gazu nie ma aż tak dużo, raptem parę kabelków. A i dlaczego ten gaz tak wadzi i co ma co gazu pogoda?
    Niby prosty silnik, a połowa mechaników u mnie z miasta sobie nie może z nim poradzić. Jeden wymień to, drugi wymień to, trzeci wymień silnik...
    Jak się trafi jakaś cewka to podmienię i zobaczę czy pomoże.

    Ociz a może powiesz mi co musiałbym kupić do takiego swapa silnika?
    Silnik, instalację, komputer, skrzynie biegów?? i co tam dalej?

    0
  • #15 26 Lip 2009 20:29
    kwok
    Poziom 39  

    wygląda na to że wszystko masz sprawne więc kluczowa sprawa to "emulacja sondy" a reczej jej brak
    polataj trochę tylko na benie - jeśli się unormuje to zamontuj przekaźnik na sondę tak aby przy pracy na gazie zwierał sondę do masy a jeśli nie to chyba wymiana ECU i montaż przekaźnika

    0
  • #16 26 Lip 2009 20:38
    ociz
    Moderator Samochody

    To nic nie da że tylko "polalata na benie" bo jak emulator uszkodzony to i tak będzie cały czas bruździł.

    0
  • #17 26 Lip 2009 20:40
    kwok
    Poziom 39  

    on nie emulatora wogóle - to pierwsza gen
    bruździ sygnał z sondy przy jeździe na gazie

    0
  • #18 26 Lip 2009 20:44
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 26 Lip 2009 20:48
    kwok
    Poziom 39  

    pogoda występuje tylko w temacie pozatym już nigdzie więc to chyba przenośnia

    0
  • #20 26 Lip 2009 23:20
    banzai54
    Poziom 13  

    Otóż pogoda nie jest przenośnią, dosłownie psuję się od pogody ^^. Jak jest chłodno i nie jest duszno to da się jeździć normalnie, jednak jak jest za zimno lub za gorąco to nie da się jeździć.
    Jeździłem na benzynie może koło 100km wypił dużo benzyny, a nic się nie poprawiło, gdybym jeździł bez pasów to bym sobie zęby wybił tak momentami szarpie :/
    Żadnego emulatora sondy nie ma i nie było, a wcześniej wg. poprzedniego właściciela było dobrze, zrobiło się to nagle jak wracał z Holandii.

    0
  • #21 26 Lip 2009 23:29
    kwok
    Poziom 39  

    punkty masowe inst silnika sprawdzałeś?
    nie chcę cię sprowadzać na jakiś zły tor ale kiedyś w golfie miałem czasami szarpania jakby odcinało zapłon - nie dotarłem konkretnie do przyczyny ale po wyczyszczeniu mas i wymianie całego aparatu zapłonowego (z innego powodu) problem znikł tyle że zrobiłem to wszystko jednocześnie i nie wiem co było powodem

    0
  • #22 26 Lip 2009 23:40
    ociz
    Moderator Samochody

    Mi szarpał czasami jak pompa w baku siadła i druga powietrze łapała. Ale w tym passacie masz chyba jedną.

    0
  • #23 27 Lip 2009 00:23
    banzai54
    Poziom 13  

    Masy jak już pisałem mam wszyściutkie posprawdzane, poczyszczone. A co do pompy to też ją biorę pod uwagę, tylko nie będę wymieniać wszystkiego na raz bo nie mam takiej kasy. Powymieniam po kolei zaczynając od komputera, potem hmm właściwie co po komputerze wymienić, jeśli poprawy nie będzie?(komputer już zamówiłem i czekam na listonosza)...
    Ale co z kolei może się psuć od gorąca lub zimna w kompie :/
    A i pompa nie ma nic do gazu więc jaka może być przyczyna złego zachowywania się na gazie(chodzi mi o coś co się psuję od temperatury powietrza)?

    A i jeśli mógłby mi ktoś powiedzieć jak to jest od strony prawno-mechanicznej z wymiana silnika i przeróbką instalacji gazowej pod inny silnik np. 1.8 DOHC 16V?

    0
  • #24 27 Lip 2009 00:33
    ociz
    Moderator Samochody

    Daj sobie spokój z tym swapem bo koszt przekroczy wartość samochodu i gaz w nim to same problemy.

    0
  • #25 30 Lip 2009 01:08
    banzai54
    Poziom 13  

    Dzisiaj wymieniłem komputer :D ale ma przyspieszenie na benzynie, nie szarpie i leci jak szalony. Na gazie jeszcze obroty trochę za niskie, ale to sobie podreguluję jutro i zobaczę jak będzie jeździł.

    0
  • #26 30 Lip 2009 15:34
    kwok
    Poziom 39  

    nie zapomnij o emulacji sondy bo się będzie "rozjeżdżał"

    0
  • #27 30 Lip 2009 17:57
    banzai54
    Poziom 13  

    Właśnie chyba będę musiał pomyśleć o tym, bo coś zaczyna lekko poszarpywać, ale ogólnie jest ogromna poprawa. A ile mogła by mnie wynieść przeróbka instalacji na II generację i co musiałbym kupić?

    0
  • #28 30 Lip 2009 18:26
    tzok
    Moderator Samochody

    Sterownik LPG, nastawnik przepływu gazu (attuator, tzw. silniczek krokowy), emulator sondy lambda i przełącznik benzyna/LPG (chyba, że masz automat lub będzie on w zestawie ze sterownikiem). Mikser, elektrozawory, parownik, filtry i butla mogą zostać. Emulator wtryskiwaczy chyba tam potrzeby nie jest ale w tej kwestii niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny ode mnie.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic456672.html

    0