Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 407 2.0 Hdi nie zapala.

fazio1978 24 Jul 2009 21:34 43144 11
Automation24
    fazio1978
    Level 14  
    Witam,
    Mam Peugeota, który nie chce zapalić. Wymienione były wszystkie wtryski ze względu na ich całkowitą usterkę. Samochód także nie zapalał na starych wtryskach. Po podłączeniu Planety wyświetlają się po dość długim kręceniu błędy: P1693, U1118, U2001 oraz P1351. Sterownik nie jest zablokowany a BSI jest sparowane z kalkulatorem silnika. Ciśnienie na rail ok. 380Bar. Ewidentnie nie startują wtryski. Sterownik silnika to SID803.
    Czy któryś z kolegów miał podobny problem?
    Angielski opis błędu P1693: SID 803 Starting and switching off of the engine controlled. Starting or switch-off requests absent or not valid.
    J34P - Remote control wake-up inconsistency problem.
    Nie mam pojęcia jak zrozumieć ten błąd i czy on mógłby blokować wtryski. Proszę o podpowiedź.
  • Automation24
    Anonymous
    Anonymous  
    fazio1978
    Level 14  
    Czy jest prawdopodobne, że po wymianie wtrysków nie zapala? Próbowałem zakodować nowe wtryski ale Planet nie uruchamia tej opcji.
    Na starych wtryskach udało się go zapalić ale strasznie kopcił i nie trzymał obrotów. Podczas kręcenia rozrusznikiem korekty wtrysków sięgają do 130%.
  • Automation24
    Anonymous
    Anonymous  
    fazio1978
    Level 14  
    Tylko dlaczego w BSI nie ma błędów. Podglądając parametry bieżące silnika jest informacja o odblokowaniu komputera i zmienia się podczas wyjmowanie-wkładania kluczyka do stacyjki. Także jest komunikat o sparowaniu BSI i komputera. Wygląda na to, że kalkulatory się widzą.
    Być może po dłuższym kręceniu występują te błędy.
    Nie wiem od czego zacząć. Nigdzie nie znalazłem podobnego przypadku. Na forum Peugeota była tylko wzmianka jednego z użytkowników i miał dokładnie te same błędy. Jednak nie było informacji odnośnie usunięcia usterki.
    Anonymous
    Anonymous  
    fazio1978
    Level 14  
    Błędy są chwilowe i da się je skasować.
    Po pierwszej próbie uruchomienia ma tylko błąd P1351 ale z tego co się dowiedziałem to dość częsta usterka.
    Wałek i wał jest zsynchronizowany - przynajmniej tak pokazuje Peugeot Planet.
    Ciśnienie jest wysokie prawdopodobnie ze względu na brak poboru ON przez wtryski.
    Silnik RHR.
    Auto zostało sprowadzone bezpośrednio z francuskiego serwisu. Tam maiło usterkę j.w. wspomniałem wtryskiwaczy. Przynajmniej tak stwierdzili. W kraju sprawdziłem wtryski i okazało się, że są całkowicie padnięte tzn. cewki oraz mechanicznie. Podstawiłem inne wtryski od tego silnika i na nich nie chce zapalić. Na starych próbował a nawet udało się go uruchomić. Tylko, żę strasznie kopcił. Z drugiej strony też nie wiem czy było sterowanie na wtryski ponieważ uszkodzone wtryski przepuszczały ropę nawet bez sterowania i mógł zapalać tylko na przeciekach.
    Anonymous
    Anonymous  
    emeryt15
    Level 2  
    mam podobny problem.Ile kosztuje mniej wiecej wymiana wtrysków?poniewaz nosze sie z zamiarem ich wymiany.
    Anonymous
    Anonymous  
    misza111
    Level 2  
    Podłacze sie do tematu

Odczyt PP2000
    Błedy stałe

U1118
    P1693
    U2001
    P0203
    P1641

Chodzi na 3 cylindry
    Samochód trafił do mnie z wieksza iloscia błedów i namieszane w ecu jakies lutowanie.
    Podmienilem komputer razem z bsi.Chodził 2 godziny wszystko było ok i znowu chodzi na 3 cylindry.

-Wtrysk sprawny
    -BSM tez drugie zakładane

Nie wiem co moze byc. Ma ktos pomysł ??
    fazio1978
    Level 14  
    Temat rozwiązany. Uszkodzony sterownik. Przetwornica nie wytwarzała odpowiedniego napięcia nie startowały wtryski. Wymiana ECU, dopisanie immo i OK.
    Temat uważam za zamknięty.