Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak stworzyć własny format plików?

25 Lip 2009 18:07 8844 19
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Admin grupy Projektowanie
    Na przykład chcesz zachowywać takie tematy jak ten.
    I wymyślasz sobie nagłówek dla pliku w którym będzie:
    Nazwa tematu, ilość postów zapisane jako:
    String(256)<ENTER>
    Integer<ENTER>
    Następnie zapisujemy binarnie wszystkie obrazki z w temacie
    nazwa_obrazka<ENTER>
    format<ENTER>
    ilość_danych<ENTER>
    d5s4f65sd465f46d5s4f654sd6f4s654f6s4f64ds65f46sd54f65sd4f
    s6d5f46d5f4s65d4f65s4df65s4df65s4f654f654d6s54f65sd4f65s4
    6s5d4f654sdf654ds654dsf654fsd65f4d6s54s65f4d6s5f4fd6s54f6<ENTER>
    I na końcu
    temat zapisany w XML z dodatkowymi znacznikami.
    <topic>
    ....
    </topic>

    I w efekcie takiej specyfikacji, masz sposób na przechowywanie tematu z elektroda.pl w jednym pliku.

    Aby z pliku korzystać trzeba napisać przeglądarkę, oraz konwerter,
    i tyle.

    Oczywiście to tylko przykład.
  • Poziom 42  
    Mnie się wydaje, że kolega nawet nie zna znaczenia słowa specyfikacja w ujęciu informatycznym.
    Proponuję może zapoznać się z już istniejącymi, np. specyfikacja pliku BMP przedstawia się następująco:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/BMP_%28format%29
  • Poziom 31  
    Cytat:
    Jak stworzyć własny format plików jak np. .doc? Bardzo prosze o instrukcje ponieważ jest mi to bardzo potrzebne.
    Sęk w tym, do czego jest to potrzebne.
    W wyniku analizy tej potrzeby powstanie projekt struktury danych.
    Do przechowywania tej struktury danych można dopiero projektować format plików.
    Bez sprecyzowanych potrzeb nie ma jak się za to porządnie zabrać.
  • Poziom 26  
    Witam
    A do tego, o czym przedmówcy nie wspomnieli, musisz w Windows powiązać "swoje" rozszerzenie pliku ze swoim programem ;) Miło by też było, gdybyś i MIME określił ;)
    Pozdrawiam
  • Poziom 35  
    Ja myślę że autorowi brakuje elementarnych podstaw programowania, a bez tego się raczej nie stworzy własnego "formatu pliku".
    Bo gdyby zastanowił się co chce w tym pliku zapisać - rodzaj danych, określił kolejność zapisu, sposób rozpoczęcia i zakończenia, potrzebne procedury itd. to samo by wyszło.
  • Poziom 26  
    Dżyszla - zgoda, nie musi, ale jest to wskazane ;)
    Zależy jeszcze, co w tych plikach by trzymał, pewnym plikom przyda się to bardziej, innym mniej...
    Oczywiście do skojarzenia dochodzi jeszcze implementacja otwierania plików z parametru wiersza poleceń podczas uruchamiania programu.
    Pozdrawiam
  • Poziom 31  
    SaraniS napisał:
    Witam
    A do tego, o czym przedmówcy nie wspomnieli, musisz w Windows powiązać "swoje" rozszerzenie pliku ze swoim programem ;) Miło by też było, gdybyś i MIME określił ;)
    Pozdrawiam
    To może pójdź dalej i napisz, że gotowy program należy ładnie opakować i owinąć folią? Ma to podobnie dużo wspólnego z tworzeniem formatu pliku co kojarzenie typu pliku z programem w Windows. Czy była tu mowa o Windows? O tworzeniu programu? Nie. Chodziło o tworzenie formatu pliku. W ogóle pojęcie rozszerzenia pliku jest tu zbędne.
    SaraniS napisał:
    Dżyszla - zgoda, nie musi, ale jest to wskazane ;)
    Zależy jeszcze, co w tych plikach by trzymał, pewnym plikom przyda się to bardziej, innym mniej...
    Dobrze kombinujesz. Jeszcze trochę i dojdziesz do wniosku, że w niektórych przypadkach powiązanie typu pliku z aplikacją, która go otwiera, w ogóle nie ma sensu, więc twój post niczego nie wniósł do tematu. Otwieranie programu przez skojarzony plik to tylko jeden z wielu sposobów podejścia do zagadnienia (niezwiązanego zresztą z tematem tego wątku).
    Dżyszla napisał:
    SaraniS, i tu niekoniecznie, gdyż można to zrealizować za pośrednictwem DDE ;)
    I co to ma do rzeczy w kontekście początkowej fazy tworzenia formatu pliku?
    Dżyszla napisał:
    Wydaje się, że autor zupełnie nie ma pojęcia o pracy z plikami
    Jarosx9 napisał:
    Ja myślę że autorowi brakuje elementarnych podstaw programowania
    Takie posty rozbrajają mnie najbardziej :) Co to wnosi do tematu? Do kogo to piszecie, że autor jest w trzeciej osobie?
  • Poziom 42  
    Masz rację, niech moderator cały ten off-topic usunie.
    (Ten post też)
    Tylko Sam Sung - nie wyrywaj mojej wypowiedzi (tej pierwszej) z kontekstu, bo była tylko argumentem za zbyt daleko posuniętą poradą SaraniSa. Stąd trzecia osoba, gdyż zupełnie nie skierowana do autora.

    (ta wiadomość została raportowana przeze mnie samego, więc już powiadomiłem moderatora)
  • Admin grupy Projektowanie
    Proponuję zakończyć jałowe dyskusje,
    poczekajmy na to co ma do powiedzenia,
    autor tematu.

  • Poziom 37  
    Kolego -> bez wdawania się w stwierdzenia informatyczne:
    Plik to ogólnie seria liczb. Musisz sobie wyobrazić tą serię jako łańcuch liczb ciągnący się gdzieś daleko (zależy od wielkości pliku) - np. Aby utworzyć własny format to musisz tak pogrupować te kolejne cyfry w grupy aby miały one jakieś znaczenie, np. pierwsza może zawierać różne parametry pliku, druga różne cechy danych zawartych w tym pliku a w trzeciej moga być kolejne dane. Zwykle na początku pliku tworzy sie nagłówek - wygodne to jest bo nie trzeba 'latać' po tym łańcuchu aby szukać specyficznych danych o pliku, jego rozmiarze, o cechach zawartych danych itp. Jako wzorcowy format pliku (do nauki) uważam format BMP lub WAV(RIFF). Poczytaj dokładnie jak tam to jest zbudowane. W pliku bmp masz na początku nagłówek w którym kolejne liczby oznaczają sygnaturę (jakieś ch-czne znaki że to akurat BMP), długość pliku, rozdzielczość, liczbe kolorów, kompresję itd. Potem jest paleta czyli kolejna grupa liczb przypisująca liczbom z zakresu 0-255 kolory np. w 3 bajtach RGB. Więc kolor jest reprezentowany w 24 odcieniu ale ilość kolorów może wynosić maksymalnie 256. Kolejna seria danych to piksele obrazka od dołu do góry linia za linią.
  • Poziom 2  
    O to najprostsze sposoby do zrobienia rozszerzenia :D

    Windows XP:

    Włączasz Mój komputer na górze będzie pasek Narzędzia kliknij go i Opcje folderów lub coś. Klikasz typy plików>nowy podajesz nazwę (np. .zkp)i gotowe :idea:

    Windows 7:

    Bardzo proste. Tworzysz np. notatnik zmieniasz zakończenie na swój format klikasz enter i w okienku które wyskoczy klikasz Tak. Później włączasz i zaznaczasz Wybierz program z listy i wybierasz czym to ma być otwierane :D

    :arrow: Jak nie możesz to pewnie nie masz admina :idea:
  • Poziom 40  
    michas007 napisał:
    O to najprostsze sposoby do zrobienia rozszerzenia :D
    Aż cztery lata potrzebował kolega na "wymyślenie" tego sposobu?? Pomijając, że nie o to autor pytał... Widzę, że kolega nowy, więc napomknę, że odpowiadanie na tematy starsze niż pół roku - góra rok - to "wykopaliska" i nie są one mile widziane...