Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

REALTEK ALC888 - 'trzeszczący' i przerywający dźwięk

Jaaa 25 Jul 2009 18:23 5024 15
  • #1
    Jaaa
    Level 10  
    Witam.
    Od dłuższego czasu próbuje poszukać pomocy na różnego rodzaju forach,ale bez skutecznie.Trafiłem tu-może tym razem.
    Otóż mój problem wygląda tak: Po zmianie karty grafiki na PALIT 9800GT,automatycznie po zainstalowaniu sterowników grafiki głos zaczyna się ciąć,trzeszczeć itp.Obecna sytuacja jest tylko na viście,przy xp (nieorginalnym) jest wszystko wporządku.Mam wszystkie aktualizacje porobione,najnowsze stery i wciąż to samo.Zmieniłem zasilacz z 250W,na 500 i to samo.
    Oto mniej więcej mój sprzęt-
    Typ komputera Komputer z procesorem x86 obsługujący interfejs ACPI
    System operacyjny Microsoft Windows Vista Home Premium (Legal)
    Typ procesora DualCore Intel Core 2 Duo E6300, 1866 MHz (7 x 267)
    Nazwa płyty głównej MSI MS-7301 (Packard Bell OEM) (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, LAN, IEEE-1394)
    Pamięć fizyczna 1024 MB (DDR2-533 DDR2 SDRAM)
    Karta wideo NVIDIA GeForce 9800 GT (1024 MB)
    Karta dźwiękowa Realtek ALC888/S/T @ VIA VT8237A High Definition Audio Controller

    Pomocy.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    tacman
    Level 16  
    Sprawdź na jakich przerwaniach pod Vist-ą działa grafika i dźwięk.

    Pozdrawiam
  • #3
    Jaaa
    Level 10  
    Jak to sprawdzić?
  • #4
    tacman
    Level 16  
    Manager urządzeń -->Zakładka Widok -->Zasoby według typów
    Potem rozwiń listę IRQ i zobacz czy przypadkiem Grafika i Dźwięk nie mają tego samego przerwania.

    Pozdrawiam
  • #5
    Jaaa
    Level 10  
    Pracują osobno,dźwięk IRQ 17,grafika IRQ 24 i nic więcej niema przypisanego do tych przerywań.
    Niemam pojęcia gdzie szukać problemu już,zamierzam dokupić jeszcze ramy,ale ta płyta nieobsłuży nic innego jak 533mhz ddr2.Zależy mi na rozwiązaniu tego problemu gdyż niemam aż tak dużych wymagań i niechciałbym np.zmieniać płyty głównej by rozwiązać problem.Dodam jeszcze że poprzednio miałem Nvidia 6600 GT i z dźwiękiem było ok.Acha,testowałem obecnie mojego kompa na ALONE IN THE DARK przy średnich detalach i włączonej muzyce z WMP,zero przycięć (dźwięku-grafiki).
  • #6
    tacman
    Level 16  
    Po pierwsze jest to płyta na VIA a procesor Intel-a. Z takim tandemem zawsze można spodziewać się problemów tam albo gdzieś indziej. Intel poprawnie w 100% pracuje tylko z Intelem, ale wiem, że tutaj będę krytykowany (własne doświadczenia z wielu lat pracy w serwisie komputerowym).

    Mam pytanie odnośnie ViaHyperion i Via Vinyl. Czy inastalowałeś najnowsze wersje z internetu przeznaczone doa Windows Vista?

    I na koniec - czy jest zainstalowana poprawka M$ dla HD Audio?

    Pozdrawiam
  • #7
    Jaaa
    Level 10  
    Mam zainstalowane tylko pełne uaktualnienia jakie zrobiła vista,łącznie z sterami do kary grafiki i audio.
    Ale właśnie odkryłem coś nowego,gdy wyciągne jedną kość (512) i zostaje mi tylko 512 RAMu z głosem jest wszystko wporządku,pozatym że komputer chodzi strasznie wolno.Gdy przełoże pozostawioną kość do wolnego gniazda komp się nieuruchamia.Po ponownym zainstalowaniu dwóch kości system podaje 1GB i wszystko chodzi wmiare stabilnie,oprócz oczywiście dźwięku.Jeszcze jedno,przy jednej kości vista wyświetla mi wydajność systemu 2.9,a przy dwóch 2,0.Czyżby ram powodował te problemy?
  • #8
    tacman
    Level 16  
    Tutaj też jest taka możliwość.

    Kości powinny być "wpięte" do tych samych gniazd. To znaczy podejrzewam po zachowaniu się płyty głównej że mogą działać w Dual-Channel. Sprawdź w instrukcji w jakiej kolejności trzeba instalować kości ramu do jakich gniazd.

    No i na koniec --> www.viaarena.com
    zassaj z tej strony wszystko co potrzeba do Twojej płyty głównej i zainstaluj mimo tego co robi Vista. To samo z Nvidią --> www.nvidia.com

    Pozdrawiam
  • #9
    Jaaa
    Level 10  
    Via Vinyl niemoge zainstalować,wyskakuje błąd,a druga strona medalu jest taka że niemam pojęcia jak odnaleść cokolwiek na tej stronce do mojej płyty.

    Dodano po 14 [minuty]:

    do nvidia najświeższe zainstalowane i wciąż to samo :( chyba się poddam.Najlepiej by było płyte główną wymienić coś mi się zdaje :(
  • #10
    tacman
    Level 16  
    1. Otóż komputer
    2. Spisz co jest napisane na mniejszym chipsecie
    3. z ViaArena ściągnij do dźwięku stery od tego właśnie chipsetu - być może coś innego niż Vinyl :)
    4. Ściągnij platform Driver - tak zwany Hyperion

    Pozdrawiam
  • #11
    Jaaa
    Level 10  
    No tak :) ale cały czas się włancza jakiś driver detector jak chce coś pobrać :)

    Dodano po 2 [minuty]:

    VT8237A o coś takiego chodzi? jak tak to naprawde niewiem jak i skąd to pobrać.
  • #13
    Jaaa
    Level 10  
    oki,dzięki,instaluje :) zaraz zdam relacje :)

    Dodano po 9 [minuty]:

    :( niestety bez zmian,a pliku vinyl_v700b niezainstaluje,wyskakuje błąd.

    Dodano po 33 [sekundy]:

    Via Hyperion-zainstalowane
  • #14
    tacman
    Level 16  
    TO mamy dość dziwną sytuację. Ten sterownik od Audio powinien się zainstalować.
    Jak wpadnę na coś jeszcze to napiszę.
  • #15
    Jaaa
    Level 10  
    dodam jeszcze że komp jest po dzisiejszym formacie i nic poza aktualizacją i twymi instrukcjami nierobiłem więcej.oki,ale itak dziękuje za pomoc.

    Dodano po 4 [minuty]:

    chociaż sorki,właśnie włączyłem winampa i jakby było oki po restarcie,ale przed momentem gdy się uruchamiał ta startowa melodyjka visty zatrzeszczała.Obecnie instaluje Sky stara i DVB DREAM,zobacze jak będzie po uruchomieniu obrazu.Bo pamiętam że na viście były duże właśnie problemy szczególnie ztym.

    Dodano po 6 [minuty]:

    I wygląda nato że się udało :) nareszcie! Dzięki jeszcze raz,dvb śmiga super,zero przycięć.Ale prosze o niezamykanie tematu jeszcze wrazie jakby się coś znów zawaliło :) Dzięki jeszcze raz.

    Dodano po 51 [minuty]:

    I znów,jednak na krótko się cieszyłem dobrym głosem.Po ustawieniu w windowsie (DOPASUJ DLA UZYSKANIA NAJLEPSZEJ WYDAJNOŚCI)wszystko wróciło do poprzedniego stranu,czyli rwie znów dźwięk. :(
  • #16
    malik123
    Level 17  
    mi w AcerOne też tak właśnie rwie, on też ma realtek HD
    przestaje rwać i gra prawie czyst jak się pobawie ustawieniami w programie firmowym realtek, ustawie inne srodowiski np. arena to wtedy przestaje.
    Skoro tak się dziej stawiam że jest to związane właśnie z tym wspaniałym programem

    Dodano po 4 [godziny] 25 [minuty]:

    problem to realtek HD i intel chipset
    dopiero rada cichego z tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1219496-30.html mi pomogła,
    trzeba sprawdzić tryb IDE HDD, u mnie byl PIO , trzeba usunąć kanał i restart

    cichy lis wielkie dzieki