Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fotokomórka zapalająca żarówkę

wielkid 26 Jul 2009 14:28 7819 5
Relpol
  • Relpol
    Darrieus
    Level 38  
    Na filmiku jest na podczerwień, też chcesz to zrobić przy pomocy podczerwieni ? Potrzebna będzie dioda IR i odbiornik, a pewnie nie znajdziesz tego na zawołanie.

:?:
  • Relpol
    wielkid
    Level 10  
    A nie można zrobić takiego układu że jest wiązka światła np dioda i odbiornik fotodioda i jak pomiedzy nie damy coś to wtedy zapali się żarówka ?? Coś takiego prostego jest możliwe??
    wielkid
    Level 10  
    Znalazłem taki schematFotokomórka zapalająca żarówkę

w kółko wmontowuje się żarówke i po przecieciu swiatla ma sie ona zapalic. Mam tylko jeden problem nie wiem gdzie podłączyć napięcie i jakie bedzie najlepsze może 5 V. też nie bardzo wiem co podłączyc w miejsca Foto 1M/2M i Pad 1/2. Proszę o pomoc .
    a drugi schemat to taki
    Fotokomórka zapalająca żarówkę
    czy zamiast syreny moge wstawić tam diode lub żaróweczkę jak myślicie bedzie to dzialac ?
    XsaperX
    Level 16  
    Oczywiście, że będzie dzałać, ponieważ na wyjściu jest przekażnik. Przekaźnikiem możesz przełączać wszystko, byleby nie przekroczyć prądu i napięcia nadrukowanego na jego obudowie. Możesz nawet podłaczać żarówki, które mają 100W i więcej. Wszystko zależy od przekaźnika.

P.S. Musisz osłonić fotorezystor przed słońcem, bo nie będzie reagował na zanik promienia lasera ;)