Mam radio Audiosonic chciałbym podłączyć do niego mp3. Myślałem aby podłączyć jeden kabel z dziwiękiem pod potencjometr do pogłaszania ale nie wiem gdzie drugi lecz to jest zły pomysł bo radio ma przełącznik aby przełączyć 1to kasety lecz aby załączyć to całkiem trzeba nacisnąć guzik start. 2 to radio fm lub am to załącza sie gdy tylko sie przełączyć guzikiem. 3 cd i myślałem aby sie podłączyć pod CD tak aby go nie popsuć bo na CD nie działa laser. Czy ktoś może mi pomóc?
Miałem kiedyś podobny problem, tu jest opis jego rozwiązania https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1288262.html (tylko proszę nie zwracaj uwagi na moją pisownie).
Sprawdź jaki ma symbol układ scalony wzmacniacza, znajdź jego notę katalogową (wpisz w Google jego symbol + datasheet ) i znajdź nóżkę pod którą możesz się podpiąć.
Co do kaset - adapterów, kupisz go już za około 2 zł + 8 zł przesyłka.
Ja mam takom kasete bo kiedyś tata przywiózł mi z Niemiec discmena i tam była ta kaseta aby włożyć ją do radia samochodowego.
Dodano po 25 [minuty]:
Mozesz podpiac sie pod regulacje glosnosci - jak to zrobic znajdziesz w necie. Mozesz rowniez podpiac sie pod jakis uklad scalony (co opisze nizej).
Nie biore odpowiedzialnosci za to ze ewentualnie cos skopiesz, ale to sprawdzony sposob. Ponad miesiac temu przerabialem tak wlasna wieze i nie ma z nia problemow. Mozna to zrobic podpinajac sie pod radio/kasety/cd. Przyklad bedzie dotyczyl radia. Dorobisz przelacznik ktory wybiera tuner/aux.
A wiec tak:
-zdejmujesz obudowe.
-szukasz ukladow scalonych (wiesz chyba jak wygladaja ), na nich powinny widniec ich symbole np PT2314,
-spisujesz te nazwy i szukasz w internecie ich not katalogowych, w googlach, lub w jednej z tych stron http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=datasheets&lr=&btnG=Szukaj+w+Google -musisz znalezc uklad ktory ma wprowadzenie sciezek od radia, prawdopodobnie bedzie to kosta przedwzmacniacza. (odczytasz to na schemacie z symboli "tuner in", "am/fm tuner", "r tuner", "l tuner" - R to kanal prawy, L - Lewey, GDN - masa, czyli minus, wspolny dla obu kanalow)
-Musisz zlokalizowac te nozki na swoim ukladzie scalonym (policz dokladnie!).
-Teraz delikatnie przecinasz nozki kanalu prawego i lewego, mase zostawiasz w spokoju. Dorabiasz przelacznik jak na rysunku, ktory bedzie wybieral czy do ukladu scalonego ma plynac sygnal z tunera czy zewnetrznego zrodla (mozesz dorobic sobie gniazdo, np. 2x chinc, lub 1 x jack z tyluobudowy) i podłączasz mase. Pamietaj by na przewodach ktore beda biegly od wejscia aux do ukladu scalonego dac kondensatory bipolarne, minimum 3,3 uF, po to by odfiltrowac prad staly. Gdy bedziesz sluchal radia musisz wyjac wtyczke aux, albo nie dawac na nia sygnalu z komputera. Jesli nie zalezy ci na radiu z wiezy to nie baw sie w zadne przelaczniki tylko przetnij te nozki, dolutuj kableki z kondensatorami prowadzace do gniazda aux i po sprawie.
Gdybys podłączala sie pod "tape" (kasete), wystarczyloby dolutowac/przymocowac kable z kondensatorami, jednak za kazdym razem gdybys chcial podlaczyc wieze do kompa musialbys wybierac na wiezy "tape" i wciskac "play", a w decku musialaby znajdowac sie niezapisana kaseta (lub kaseta bez tasmy).
Pamietaj ze jesli sie zdecydujesz to dorobienia tego auxa dokonujesz tego na swoja odpowiedzialnosc.
a mógłbyć mi to lepiej wytłumaczyć .Chciałbym sie podłączyć pod CD a model tego radia to audiosonic CD-530.
Posiadam już wejście do mp3 z kablem, 2 x przełącznik, mp3,
Dodano po 5 [minuty]:
A taki przełącznik może być
Dodano po 37 [minuty]:
Pisałeś ,że GDN to minus ale przy normalnym minusie z prądu to też tak może być
A więc spróbuj z tą kasetą. Podłączyć sie gdzieś z tą mp3 też się da, i to nie w jedno miejsce ale jest z tym trochę kombinowania.
Zobacz jakie oznaczenie jest na układach scalonych, zwykle są one przyklejone do małych blaszek:
poszukaj not katalogowych w googlach, sprawdź do czego jest dana kostka, a gdy któraś z nich będzie wzmacniaczem ( np PT2314 ) to szukasz na schemacie które nóżki to wejście kału prawego, lewego i masy.
Do tych nóżek podłączasz sygnał z mp3 (niektórzy polecają dać szeregowo na przewodzie kondensatory).
Jeśli chciałbyś się podłączyć do potencjometru to możesz to zrobić tak:
-środkowe nóżki do wejścia sygnału
-jedna z pozostałych do wyjścia
-druga do minusa (masy)
Ale to co kazali mi odlutować to sprawdzam na necie to jest końcówka mocy
Dodano po 1 [minuty]:
KT2206B
i jeszcze takie male cyferki
038EB7R048
Dodano po 37 [minuty]:
Dzięki urzytkownikowi tomq8888 który pomógł mi na GG zrobiłem już te radyjko podłączyłem sie pod potencjometr do regulacji głośności i wszystko gra. Działa na wszystkich kanałach radio, stacja kaset i CD.