Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz WWK-861 a wzmacniacz budynkowy???

areckiol 28 Jul 2009 09:20 2691 7
  • #1
    areckiol
    Level 11  
    Witam.
    Przeszukałem forum ale nie znalazlem takiego tematu.
    Powiem krótko mam WWK-861. z naziemnej dostępne 6 kanałów wszystkie sprowadziłem do poziomu ok 55 dBuV. Po wypuszczeniu sygnalu z tego wzmacniacza w siec okolo 30 gniazd abonenckich(w tym przelotowe) jest ok. teraz z drugiej strony: Gdy podłącze wzmacniacz budynkowy(Micro Amplifier AMP 7011181) z kanałami z modulatorów tez jest ok (za gniazdem ok 75dBuV-dodam tylko ze przewody do gniazd maja po 50 m wiec na wyjsciu ze wzmacniacza budynkowego mam poziom okolo 107dBuV).
    ale jesli zsumuje sygnal z obu tych wzmacniaczy to dzieje sie koszmar naziemna wogole nie chodzi i odrazu sa zaklocane dosc znacznie inne programy okolo 7 z 15? a poziom w gniazdku ten sam.Prosze o pomoc probowalem juz wszystkiego....pomocy...
  • #2
    gjego
    Level 14  
    Cześć pamietaj o odstępach kanałów nie mogą być za blisko siebie i może dlatego jest kaszana ok
  • #3
    areckiol
    Level 11  
    Odtstępy są ok. minimum 2 kanały a od naziemnych az 3 i tak dalej krzaczy. modulatory sa dwuwstęgowe.
  • #4
    Marcin91
    Level 23  
    Witam, a jak sumujsz sygnały? I ile tych modulatorów jest oraz jakich?
    pozdrawiam Marcin
  • #5
    areckiol
    Level 11  
    modulatory telmorowskie w stacji czołowej oczywiscie telmorowskiej jest ich w sumie 16 sztuk(2 stacje po 8). sumowalem juz na wszystkie sposoby chyba. I przez sumatory i przez rozgałęźniki i odgałęźniki i to samo . czy robilem to przed czy za wzmacniaczem budynkowym przypomne ze same kanały "kablowki " dzialaja ok przed podłąćzeniem naziemnej i na odwrót.
  • #6
    gjego
    Level 14  
    Moim zdaniem są przewalone kanały, gaz za wielki i jak razem dajesz to sie tak dzieje musisz sprubować po tłumić cały gaz z kablówki i z anteny naziemnej i potem z sumy dajesz na wzma.. koncowy i powino biegać ok
    pozdro:)

    narysuj schemat jak masz to zrobione :) albo fote zapodaj
  • #7
    kreslarz
    Level 35  
    Witam! Rozumiem, że instalacja składa się z 2 części: część naziemna - na WWK861 i część modulatorów na Telmorze. Przed wprowadzeniem sygnału do wzmacniacza budynkowego trzeba oczywiście te dwa sygnały zsumować na sumatorze dwuwejściowym. Aby sumowanie było prawidłowe, to sygnały na obu wejściach sumatora nie mogą się różnić poziomami o więcej niż 3 dB (przy założeniu, że zarówno naziemna jak i modulatory są już wcześniej wyrównane poziomami względem siebie). Ten sygnał jest podawany na wzmacniacz budynkowy. Każdy taki wzmacniacz charakteryzuje się maksymalnym poziomem wejściowym. Jest on zazwyczaj podawany dla jednego, dwóch i np 42 kanałów wejściowych. Ten same dane dotyczą maksymalnego sygnału wyjściowego. Jeżeli dla np 2 kanałów wynosi on 107 dB/uV, to dla Twoich 36 kanałów nie może przekroczyć 94-96 dB/uV. PO przekroczeniu tej granicy gwałtownie rośnie CSO i CTB, co prawdopodobnie stało się w Twoim przypadku. Lepiej wówczas zmienić wzmacniacz budynkowy na taki, który zapewnia wyższy poziom wyjściowy (np Telkom-Telmor seria wzmacniaczy WMX o poziomie maksymalnym 122 dB/uV). Przy przewodach koncentrycznych o długościach rzędu 50 m i wykorzystywaniu wysokich kanałów UHF nie należy zapomnieć o odpowiednim nachyleniu charakterystyki wzmacniacza (preemfaza w.cz.) po to, by wszystkie sygnały dochodzące do abonenta miały w miarę te same poziomy. Pozdrawiam
  • #8
    areckiol
    Level 11  
    Witam.
    Niestety spędziłem duzo czasu zeby to wszystko zgrać. i powiem ze efekt nie jest szokujący ale wszystko działa w miare normalnie poza jednym kanalem (z tego co pamietam to k31-troche śnieży). Powiem jeszcze ze poziomy sygnałów miałem wyrównane od samego poczatku i na wyjściu sumatora miały około 80,5 dB/uV(+/-0,5) zarówno te z modulatorów jak i te z naziemnej. Myślę że to wina tego wzmacniacza budynkowego. Rozwiazaniem tego problemu było wzmocnienie sygnałów z modulatorów za pomoca wzmacniacza bydynkowego do poziomu 116 dB/uV i wzmocnienie sygnałow z tv naziemnej do tego samego poziomu(116) i dopiero ich zsumowanie. Potem wszystko poszło na 3 splitery ósemki, na których wyjściu był równy poziom okolo 100 dB/uV. Co prawda w gniazdach końcowych był rozny poziom od 65 do 80 dB/uV ale to już wina przewódu(np 50 m taniego RG6U+ gniazdo Legranda). Ogolnie nie polecam tego wzmacniacza budynkowego no i oczywiście gniazd końcowych i przelotowych firmy Legrand(na gniezdzie przelotowym 15 dB strat!). Tak jak juz pisalem poza kanalem 31 wszystko działa normalnie lecz bez rewelacji.
    Dziękuje wszystkim za pomoc.

    Temat uważam za zakończony