Odpowiadam na pytanie kluczowe:
Quote: W jaki sposób można zabezpieczyć komputer przed osobami, które logują się do systemu (poprzez tryb awaryjny) nie znając hasła użytkownika?
Na moim serwerze linuxowym rootem jest "xxxx" on ma uprawnienia roota. User root nie ma żadnych prawie uprawnień. Atak no roota nic nie da.
Podobnie jest z Administratorem w Windows. Można zmienić jego nazwę i stworzyć użytkownika Administrator o znikomych uprawnieniach.
Widzę, że nadal nie rozumiesz. W sumie jest to dość prosta sprawa.
W trakcie instalacji systemu Windows XP tworzone jest Administratora i Gościa. Pierwsze dla nadzoru system i dokonywanie w nim zmian. Gość dla użytkowników, bez konta na komputerze. Dobrze jest je zablokować.
Oba konta mają takie same nazwy na każdym zainstalowanym systemie Windows XP, może to ułatwić niepowołanym użytkownikom korzystanie z naszego peceta. Najlepiej więc zmienić nazwy obydwu kont, tak aby potencjalny agresor musiał nie tylko zdobyć hasło, ale i odkryć nowy identyfikator.
Start > Uruchom > gpedit.msc > Konfiguracja komputera > Ustawienia systemu Windows > Ustawienia zabezpieczeń > Zasady lokalne > Opcje zabezpieczeń.
-Konta: zmień nazwę konta administratora
-Konta: zmień nazwę konta gościa.
Klikamy je i wpisujemy nowe nazwy.
Po dokonaniu tych zmian upewniamy się, że konto gościa jest wyłączone.
Quote: To tak, jakby strzelić sobie w stopę i iść na pielgrzymkę.
Nie to tak jakby wykonać dobrą robotę - dobrze zabezpieczyć komputer.
Quote: Jaki sens ma konto Administratora bez odpowiednich uprawnień?
Taki, że 99% użytkowników ma "Administratora" o nazwie Administrator super orginalnie, a ja mam "Administratora" o nazwie np "Gargamel".
a standardowy "Administrator" nie może nic. Od taki psikus.
Nie wspominam już o sieciach gdzie jest 10 x "Administrator", każdy ma inne hasło jakie powstają problemy z udostępnianiem zasobów.
Mery84:
1. Podczas instalacji zmienię jego nazwę na lamer
teraz lamer=root
2. założę usera root i jako shella nadam mu /dev/null
Da się?
teraz zaloguje się na konto lamer i co mi się pokaże?
#
Dla wszystkich którzy chcą zgłębić te śmieszną historyjkę:
Zmiana nazwy administratora w Windows XP