Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControlSterControl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows XP nie chce się uruchomić/zainstalować

29 Lip 2009 18:49 5316 4
  • Poziom 2  
    Witam
    Napotkałem się na dośc duży problem 6 dni temu.
    Windows po zmianie drivera graficzego zawiesił się (nie chciał się włączyc)
    Zainstalowalem 2 windows w innym jezyku aby naprawic stary ponieważ nowy był w innym jezyku(tylko taką płytę znalazłem). Nastepnie po naprawie starego windowsa odmówiła działania karta dżwiekowa. pomyslałem zeby przeinstalowac wszystkie sterowniki, wraz z zainstalowaniem aktualizacji biosu system padł, gdy uruchamiałem laptopa windows podczas uruchamiania (ekran startowy) załadowywuje sie nastepnię wyłącza sie matryca nastepnie włacza i pojawia się niebieskie tło ekranu( nie jest to BSOTD tylko takie dośc jasne) nastepnie wyłącza sie laptop(nie resetuje) i tak na okragło...
    Więc postanowiłem sformatowac dyski i zainstalowac windowsa XP.
    A tu ku mojemu zdziweniu instalator windows ładuje sterowniki i gdy przechodzi do opcji wyboru (instalacja/naprawa/wyjscie) zamiera i gdy ten ekran sie pojawia po ok 2 sekundach laptop sie wyłacza..... i tak jest ciągle zainstalowałem bios ze strony producenta to samo jednak laptop nie wyłacza sie gdy korzystam z LIVE CD (działa bez zarzutu).
    I teraz mam prośbę do was użytkownicy czy ktoś pomoże mi zainstalowac/naprawic tego PIEp****GO windowsa ponieważ siedze nad typ żelazem 6 dni i nie mogę pozbyc się tego problemu dziękuje za zainteresowanie się moim problemem.....
    Pozdrawiam i czekam na pomoc :)

    Mój Notebook Fujitsu-siemens computers
    Płyta główna Amilo 2510PA
    Grafika Ati Radeon x1200
    Ram 2GB DDR2 Wspomne
    Dysk twardy 250gb
    Procesor Amd Turion mobile 2x1,8ghz
  • SterControlSterControl
  • Poziom 15  
    Pomagałem ostatnio swojemu koledze z identycznym problemem okazało się, że winna była uszkodzona kość pamięci. Sprawdź programem Memtest czy jest z nią wszystko w porządku. Być może wgrałeś złą wersję BIOS'u sprawdź dokładnie najlepiej po numerze seryjnym laptopa o ile masz taką możliwość.
  • SterControlSterControl
  • Poziom 2  
    Przecież pisalem ze windows działa bez zarzutu na LIVE CD. bios jest tylko dostępny do modelu płyty (innych nie znalazłem..) dzieki za zainsteresowanie...
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    W tym cała rzecz że w tamtym przypadku z livecd odpalaliśmy Ubuntu i ono tez działało a memtest wykazał błędy - po zmianie ramu jak ręką odjął.

    Masz fabryczne cd z systemem? Ew możesz próbować ściągnąć z sieci jakiś obraz cd z win może to cd którego używasz zawiera jakiś błąd...

    Nowa wersja BIOS'u mogła przestawić też coś w zarządzaniu energią winy miewają problemy ze sterownikami ACPI spróbuj zmienić stan ACPI w biosie (wł/wył) oraz dodatkowe opcje zarządzania energią.
  • Poziom 2  
    mógłbyś podrzuci link do aplikacji która uruchomiła by mi go z boot cd ponieważ mam tutaj strasznie wolnego neta ;/ mi sie wydaje ze to nie to bo laptop ma tyle co ciąża

    EDIT:

    Miałeś racje siadł RAM sam nie moge w to uwierzy ale keidy załączylem memtest na dzień dobry 4 błędy a teraz 9 dzieki za pomoc.
    Odradzam zakup Laptopów z płytami głównymi marki AMILO
    Pozdrawiam