Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Domofon urmet 1131 - cichy dźwięk w głośniku

pa-trick 29 Jul 2009 19:51 5078 7
Eltrox Hurton
    pa-trick
    Level 2  
    Witam jestem raczej laikiem jesli chodzi o elektronike. Moze ktos bedzie w stanie mi pomoc. Mam domofon URMET 1131, jest dosc stary ale jeszcze dziala, problem polega na tym ze w glosniku slychac bardzo cichy dzwiek (taki jaki jest podaczas naciskania przycisku jak dzwoni sie domofonem), wyciagnalem caly ten "osprzet" z bramy, odlaczylem wszytskie kable i przestalo no wiadomo nie bylo pradu, wiec postanowilem tylko zostawic tylko kablelki od pradu i zadnych innych dziwek sie pojawil. powiem tylko tyle ze dziwek ten tez slychac rowniez jak podniose sluchawke w domu. domofon dziala otwiera brame slychac romozwe i w sluchawce i w bramie. stalo sie to po burzy nie wiem co to moglo byc moze ktos mi pomoze. dzieki i pozdrawiam
  • Eltrox Hurton
    jatzek j
    Level 21  
    Siemanko . Wynika z tego , że na sieć domofonu ,, nanosi '' się częstotliwość sieci czyli 50 Hz .Mogą być dwie przyczyny . Albo uszkodzony jest zasilacz [ dioda lub kondensator filtrujący] albo najnormalniej zamokła instalacja domofonu . [czy to między przewodami czy do ,,ziemi ''] .Na początek podłączyć ,,bramę ''ze słuchawką krótkim przewodem .
  • Eltrox Hurton
    pa-trick
    Level 2  
    A jakis inny sposob. bo kabel jest puszczony w ziemi musialbym bym zrywac kostke.
    A jakim domowym sposobem moge sprawdzic ten kabel?
    Nowart
    Level 20  
    Jeśli to jest po burzy to problem nie tkwi w kablach, a w sprzęcie. Nie wiem jaki masz panel bramowy i centralę ale np. w Bastionach Laskomexu uszkadzają się podczas burzy diody w panelu lub kondensator i dioda w centralce. Faktycznie podłącz to sobie na stole krótkim kablem i wtedy wykluczysz kable ( lub nie )
    pa-trick
    Level 2  
    A wiec tak. Wymontowalem wszystko z panela rozmownego. podlaczylem go na krotko do zasilacza domofonu. Dźwiek w glosnikach dalej jest. Wiec chyba nie jest to wina kabli. A zauwazylem cos ciekawego. w przypadku gdy (oczywiscie mowa jest caly czas o podlaczonym panelu rozmownym na krotko bezposrednio do zasilacza) ze gdy sluchawaka w domu jest podniesniona dzwiek w panelu rozmownym znika a pojawia sie TYLKO w sluchawce domofonu. Natomiast gdy sluchawka jest odlożona dźwięk jest i w panelu i w sluchawce. Skoro nie jest to wina kabli więc to co to może być?

Dziękuje
    Pozdrawiam

Mam nadzieje ze ktos mi powie co to moze byc.

P.S. Czy jesli bylby to zepsuty zasilacz domofonu to w jaki (domowy) sposob bede mogl sprawdzic czy jest zepsuty.
    Dariusz Lewtak
    Level 12  
    Witam miałem taki problem. Wymieniłem tranzystory w panelu dokładnie już nie pamiętam albo BC227 albo BC 337 pomogło