Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DVD Aiwa HT-DV90 - po wymianie lasera nie czyta płyt DVD

Nussi 29 May 2004 13:48 5683 10
    Nussi
    Level 15  
    Wymieniłem laser na nowy (KDP4H), który nie był tani i dalej nie czyta płyt DVD. Przeczyta i rozpozna, że to płyta DVD wyświetlając na wyświetlaczu napis DVD, ale zatrzymuje się i wyświetla "DISC ERR". Zwykłe CD czyta ok. Co może być przyczyną.

Proszę o pomoc. :(
    Nussi
    Level 15  
    A może ma ktoś chociaż schemat ?
    Tuptuś
    Level 16  
    Miałem kiedyś taki problem ale w Technicsie przyczyną było ustawienie wysokości talerzyka od silnika napędu płyty.
    videokam
    Level 15  
    Pewien jesteś lasera? Czasami nawet nowe z Sonego wymagały niewielkiej, ale zawsze korekty
    pzdr
    marek2k
    Level 12  
    Być może po wymianie lasera potrzebna będzie korekcja kątu ustawienia silnika napędzającego płytę w stosunku prowadnicy lasera. Od dołu napędu są do tego dwie śruby regulacyjne.

U mnie ta regulacja pomogła gdy odtwarzacz nie chciał czytać niektórych płyt dvd. Odtwarzanie zatrzymało się gdy laser dochodził do zewnętrznej strony płyty. Czasami też pojawiał się 'Disc Err'

Zauważyłem że odtwarzacz jest bardzo wrażliwy na tą regulację. W moim przypadku obrót śróby o 360stopni spowodował że "nie widział" żadnej płyty - "No Disc'
    arkpot
    Level 11  
    Też mam problem z czytaniem płyt. Jeszcze na gwarancji pojawiły się problemy z czytaniem zarówno CD, VCD jak i DVD. W serwisie wymieniono laser ale problem pozostał. Z moich obserwacji wynikało, że czasami problem miał związek z czasem pracy samego zestawu( a grzeje się zdrowo). Czasami filmu nie dało się obejżeć - wystarczyło odczekać jakiś czas (15 min.) i można dalej oglądać. Problem ten częściowo rozwiązałem montując na układach scalonych serw w odtwarzaczu malutkie radiatorki. Niestety czasami płyty CD się zacinają a z VCD też są duże problemy. Na pocieszenie płyty DVD w zasadzie wszystkie chodzą bez problemu( nawet DVD+R). Dlatego też poszukuję zamiennika dla oryginalnego napędu kenwood nie wymagającego dużych przeróbek mechanicznych całego zestawu. Myślę też o zamontowaniu wentylatora odprowadzającego nadmiar ciepłego powietrza.
    akloss
    Level 12  
    a ja z innej beczki ,mianowicie co to za dioda jest? D502 w tym modelu
    oznaczenie na niej to:44 ponizej 17-smd?????????
    tda1111
    Level 11  
    to jest informacja dla tych, którzy chcieliby w przyszłości wymieniać laser w tym sprzęcie
    proszę się przyjrzeć , w środku siedzi standardowy napęd DVD taki jak w komputerach
    zamiast wymieniać laser za 300 zł lepiej wymienić cały napęd za 80 zł.
    trzeba tylko zmienić złącze zasilania , ale to jest drobiazg.
    Herub
    Level 11  
    też wpadłem na taki pomysł, ale wypróbowałem conajmniej kilka komputerowych napędów różnych producentów i żaden z nich nie zadziałał ( zawsze występowały problemy ze sterowaniem). Czy mozesz podać jakiś konkretny model napedu DVD ktory bez problemu dziala ??
    tda1111
    Level 11  
    Ponieważ coraz trudniej kupić sam odtwarzacz DVD , na giełdzie komputerowej w Warszawie mam do wyboru albo LiteOn albo LG.
    Kupuje napędy LiteOn , ponieważ z nimi mniej grzeje się zasilacz w Aiwie.Ale i tak warto dołożyć troche blachy do istniejącego radiatora
    Herub
    Level 11  
    Czy mógłbys podac jaki konkretnie model LiteOn-a dziala u Ciebie bez problemu ?? Przyznam szczerze, że próbowałem juz zarowno LG jak i LiteOn-y i nigdy nie udalo mi sie zmusic sprzetu do poprawnego dzialania :( zazwyczaj po podpieciu napędu DVD do Aiwki poprawnie działał jedynie przycisk Eject na jej panelu, na pozostale komendy wywolywane zarówno z panelu jak i z pilota napęd nie reagowal :(