Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BRIGGS&STRATON kopci na niebiesko po odpaleniu

darek101120 30 Jul 2009 18:57 17594 5
    darek101120
    Level 10  
    Witam:)

Kosiarka z silnikiem B&S Q45 wyprodukowana i używana od roki 2005.
    Co roku zmieniam olej B&S, świece NGK i filterek, co sezon nóz jest ostrzony i wywarzany nigdy nie najechałem na nic twardego typu korzeń lub kamień. W sezonie kosi jakies 30 godzin. Nigdy nie naprawiana.

- Zapala na dotyk
    - Oliwy nie bierze
    - Nigdzie sie nie poci

ale w tym sezonie jak ja odpalam po postaju tygodniowym to zakopci na niebiesko i kopci tak przez 30 sekund później przestaje. Potrafi także zakopcić jak robie przerwe w koszeniu tak na 30 min. po tej przerwie jak zapalam tez zakopci czasami ale to po 10 s juz przestaje dym lecieć. Co ciekawe to kopcenie raz po dłuższym postoju występuje a raz nie. Ciężko mi samemu ocenić czy to cos poważnego sie szykuje czy te kosiarki jak troche pochodzą tak maja. Normalnie postawil bym na uszczelniacze tylko ze oleju mi nie ubywa.

Jak ktos by wiedział dlaczego tak zakopci czasami to prosze o wyjasnienia.
    Anonymous
    Anonymous  
    darek101120
    Level 10  
    Kosiarka chodzi po plaskim terenie, jak by był olej w tłumiczku to by pokopciła z 30 min i przestala a ona kopci gdy sie zapala po dłuzszym postoju. Na 3 godziny koszenia taki dymek niediesko-biały przy zapalaniu wyleci ze 3 razy. Swieca jest lekko okopcona na czarno ale taka zawsze była.
    Anonymous
    Anonymous  
    darek101120
    Level 10  
    to słabe te silniki B&S żeby po 5 sezonach coś się zaczynało dziać z silnikiem. Mogłem kupić Honde może by lepsza była
    cezarrr79
    Level 10  
    Hondy Ci nie polecam po niemiłych doświadczeniach z maszynami budowlanymi (piły do asfaltu, pompy, zagęszczarki). Gdy zapomnisz zakręcić paliwa i dostanie się do oleju silnikowego (otwarty zawór ssący) bardzo szybko się zacierają. Naprawiałem je dwa lata w firmie budowlanej.