Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hurtowe bezstratne obracanie zdjęć [aparat Samsung S1065]

Kubbaz 31 Jul 2009 10:42 3711 7
    Kubbaz
    Level 26  
    Witam wszystkich Elektrodowiczów,

mam aparat fotograficzny Samsung S1065. Robiąc nim zdjęcia w pionie, później, po skopiowaniu plików na dysk twardy komputera, muszę je obracać (o +/- 90 stopni), żeby można było normalnie oglądać je na monitorze (żeby nie były w poprzek monitora).

O ile odbywa się to na komputerze, to wszystko jest ok, ponieważ w programie np. XnView można hurtowo obrócić (bezstratnie) wybrane zaznaczone zdjęcia (automatycznie po obróceniu pliki się zapisują).
    Natomiast problem robi się, gdy te obrócone bezstratnie na komputerze zdjęcia (o tych samych nazwach co nadał je oryginalnie aparat) skopiuję na kartę SD (do właściwego katalogu Mój komputer/Dysk wymienny/DCIM/101SSCAM/) i włożę ją do aparatu - wówczas na ekranie LCD aparatu nie ma żadnego efektu obrócenia tych zdjęć na komputerze. Dalej te, które były zrobione w pionie są wyświetlane w poprzek wyświetlacza LCD. Idąc dalej, jak chcę pokazać komuś te zdjęcia na zwykłym telewizorze, używając przewodu łączącego aparat z telewizorem, to mam problem, bo obracanie zdjęć przy użyciu Menu i funkcji wbudowanych w aparacie trwa nawet do 1 min (cały proces obrócenia zdjęcia o rozmiarze 10 MPix) i w dodatku ustawia obrócone zdjęcie (tu tworzy nowy plik z obróconą "kopią" zdjęcia) na samym końcu, co znacznie utrudnia oglądanie zdjęć w logicznej kolejności.

Czy znacie jakieś metody hurtowego i nie czasochłonnego, a zarazem bezstratnego obracania zdjęć przy użyciu programu komputerowego, tak żeby później pozostawały one obrócone po skopiowaniu na kartę SD i wyświetlone na wyświetlaczu LCD aparatu?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam,
    Kuba
    Fsoliebhaber
    Level 17  
    Obawiam się, że nie ma takiej możliwości. Gdyby aparat miał wbudowany czujnik położenia aparatu - wówczas byłoby to możliwe. Tak jak się to odbywa w niektórych lustrzankach cyfrowych.

Rozumiem, że problem jest dość uciążliwy. Ale to "wina" aparatu i zdaje się iż problemu pokonać się nie da.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Kubbaz
    Level 26  
    Problem rozwiązany.

Znalazłem płytę CD od producenta Samsung dołączoną do aparatu, a której to było oprogramowanie Digimax kompatybilne z aparatem. Za jego pomocą można dowolnie obrabiać "detalicznie" i "hurtowo" zdjęcia zrobione tym aparatem i później z powrotem wgrywać je na kartę i przetwarzać przez aparat.