Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Edimax EW-7206APg - Spore problemy z konfiguracją...

kuba114 02 Aug 2009 13:01 5487 5
  • #1
    kuba114
    Level 10  
    A więc sprawa jest taka: chce za pomocą AC EW-7206APg zrobić sobie radiowy internet w domu - rozsyłany z komputera za pomocą kabla, tak żeby można było np podpiąć pod sieć inny komputer z karta bezprzewodową (internet rozsyłany jest z mojego komputera, na którym mam neta ala neozdrada w którym muszę się logować hasłem i loginem).

    W czym problem? Ano w tym, że nie mogę się nawet dostać do ekranu konfiguracji AC. W instrukcji piszę, żebym ustawił IP i DNS automatycznie - ale jak tak zrobię to mi pisze że "Ograniczenie lub brak łączności" (bo przydziela mi adres z kosmosu jakiś, w ogóle nie zbliżony do adresu AC - nie mówiąc że maska podsieci na AC to 255.255.255.0 a mi przydziela auto 255.255.0.0) i nie mogę się dostać przez 192.168.2.1 do konfiguracji.

    Z drugiej strony jak ustawię adres ręcznie (np 192.168.2.2 i maske 255.255.255.0) to też się nie mogę dostać do konfiguracji (bo piszę że login i hasło niewłaściwe - a zrobiłem reset do ustawień fabrycznych więc powinno być admin/1234).

    A teraz po tym jak zrobiłem reset do ustawień fabrycznych to już w ogóle nie działa mi adres 192.168.2.1 (wcześniej pojawiało się okno do wpisania loginu i hasła, a teraz sobie ładuje stronę i wreszcie wywala że zły adres).

    Kabel mam na pewno dobry, bo sprawdzałem 3 różne już. Sieciówki są też dobre (do 1 podpięty jest kabel od neta a do 2 jest podpięty kabel komp--AC).

    Dodam, że już kiedyś w ten sposób robiłem neta i działało (po prostu udostępniałem neta z mojego kompa do AC a on dalej słał sygnał po domu) a teraz to już nie mogę nic zrobić.


    Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić? Bo ja już naprawdę nie wiem...

    EDIT:



    Znalazłem na forum ten temat - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1213500.html


    Pisze tam tak w ostatnim poście:

    idepopizze wrote:
    Żeby nie zapomnieć a może komuś się to przyda napiszę co zrobić żeby się do niego dostać

    Po twardym resecie AP:

    Ustaw adres komputera
    Adres IP: 192.168.0.10
    Maska podsieci: 255.255.255.0



    W opcjach przeglądarki wyłacz obsługe serwera Proxy

    Wklep w przeglądarce adres:
    http://192.168.0.1



    I mam pytanie - jak wyłączyć obsługe serwera proxy w przeglądarce? Już mi to obojętne czy Firefox czy IE - nie znalazłem niczego konkretnego na necie więc pytam tu jak to zrobić...


    EDIT2:



    Dowiedziałem się czegoś ciekawego:

    1. jak mam podłączonego neta to mogę pingować na 192.168.2.1 - czasy po ok. 10ms więc to nie liczy tego jak sieć lokalną bo wtedy by było <1ms - a co jeszcze zabawniejsze to mogę pingować nawet jak wyłącze z prądu i odepnę kabel od AP - ktoś mi powie jak? Dodam, że mój adres IP to 89.171.192.186... Ciekawe :P

    2. Jak wyłączę neta ( połączenie przez które się łączy) i ustawie ręcznie adres IP w połączeniu z AP na 192.168.2.2 (AP ma domyślnie 192.168.2.1) to jak dam ping na 192.168.2.1 to mam cały czas limity czasu rządania...

    3. A jak ustawie adres połączenia z AP na 192.168.2.2 i mam podłączonego neta to dalej mam limity czasu rządania na 192.168.2.1


    A jak wyłącze AP to moge normalnie pingować nie tylko na 192.168.2.1 ale też na 192.168.0.1 - ale na 192.168.1.1 już mam limity czasu rządania...




    A tu link do screena z mojego ipconfig /all:


    Gwoli wyjaśnienia co do screena:

    Połączenie lokalne 2 - połączenie lokalne przez które łączy się net
    Połączenie lokalne 3 - połączenie komputera i AP
    MT-NET - połączenie przez które łącze się z netem, tam wpisuje login i hasło

    Ustawienia połączeń (adres IP itp) są we wszystkich połączeniach na "automatycznie" - nic nie było konfigurowane ręcznie.


    Edimax EW-7206APg - Spore problemy z konfiguracją...
  • #2
    agorny
    Level 24  
    Wygląda na to, że nie zrobiłeś mu jednak resetu do fabrycznych.
  • #3
    kuba114
    Level 10  
    No to jak to mam niby zrobić? Robiłem reset chyba z 15 razy, a ile trzymałem przycisk to różnie - raz 2-3s, później jechałem cały czas 15s resetem - to twardy reset chyba nie trwa dłużej nie?

    Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:

    Problem rozwiązany, udało mi się wreszcie wejść do konfiguracji AP.

    Temat proszę zamknąć i dzięki za wszelką pomoc :)
  • #4
    jaku_z_jelcza
    Level 11  
    A jak kolego wszedłeś do tych ustawień?? bo ja mam ten sam kłopot, jak ustawie mu ip ręcznie to nie chce wejść, jak automatycznie to tez nie. Daje kabel zwykły lub krosowany, bez efektu. Z resetem tez już różne rzeczy wyprawiam i nic
  • #5
    waldes
    Level 11  
    to jest swietne podejscie, jak mam problem to wrzeszcze na wszystkie strony, jak jest rozwiazany to nawet sie nie chce napisac!! gratuluje podejscia do tego forum. ban by ci sie przydal Kuba
  • #6
    O_z_O_n
    Level 2  
    Witam też męczyłem się z tym problemem kilka dni i odpowiedzią jest właśnie to że po twardym resecie zmieniają się ustawienia AP należy wpisać tak jak to podpowiada idepopizze


    idepopizze napisał:
    Żeby nie zapomnieć a może komuś się to przyda napiszę co zrobić żeby się do niego dostać

    Po twardym resecie AP:

    Ustaw adres komputera
    Adres IP: 192.168.0.10
    Maska podsieci: 255.255.255.0

    W opcjach przeglądarki wyłacz obsługe serwera Proxy

    Wklep w przeglądarce adres:
    http://192.168.0.1


    Byłoby miło jak już znajdziemy rozwiązanie problemu żeby się nim podzielić z innymi a nie egoistyczne "poradziłem sobie sam temat uważam za zamknięty"

    pozdr :D