Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS

arch_x 02 Aug 2009 16:31 33607 37
Renex
    arch_x
    Level 20  
    Witam, chciałbym opisać zmianę, którą wykonałem w CB Intek M110 Plus. Jakiś czas temu znajomy poprosił mnie o pomoc w ograniczeniu szumów w swoim CB radiu. Sprawdziłem tego Inteka i faktycznie, radio miało gigantyczny poziom szumów własnych. Po skręceniu squelcha na minimum i głośności na max, głośność szumu nie pozwalała na słuchanie telewizora w pokoju obok. Sam właściciel radia mówił, że po 10 minutach słuchania rozmów w tle sporego szumu, zaczynała go boleć głowa i zastanawiał się nad wyrzuceniem radia na śmietnik. Czułość była średnia – przy antenie 90cm w samochodzie słychać było w mieście w granicach 2-3 km. W domu na prowizorycznej antenie typu 1,5m drutu + karnisz, słychać było nadawców tylko do max 1km.
    Postanowiłem wykonać tłumik wejściowy na diodach PIN, wzmacniacz na BF966 i pierwszy mieszacz na podwójnie zrównoważonym i o bardzo małych szumach własnych, układzie SA612.
    Schemat :
    Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS
    Schemat tłumika na diodach PIN i układ pierwszego mieszacza wykorzystałem z noty aplikacyjnej NE612 i z schematu monobandera SPARROW wg DK1HE i DL2FI stąd Link
    Wszystkie układy rezonansowe przeliczyłem z 3,5 – 3,6MHz na 27MHz. Układ wzmacniacza opiera się na aplikacji BF966S np z AVT2122 P. Janeczka.
    Diody PIN to BA479, pierwszy filtr rezonansowy oznaczony na schemacie 71K1-2-4 to filtr 7x7 typu 474. Z filtru 474 usuwamy ferrytowy rdzeń. Pierwszy transformator oznaczony jako F217 wykonany jest na rdzeniu RP10-U31 i zawiera 5 zwojów uzwojenia pierwotnego i 11 zwojów wtórnego. Drugi transformator w kolektorze BF966 też wykonany jest na rdzeniu RP10-U31 i zawiera 12 zwojów uzwojenia pierwotnego i 2 zwoje wtórnego.
    Transformator na wyjściu SA612 jest na rdzeniu RP10-F82 i zawiera 20 zwojów uzwojenia pierwotnego i 6 zwojów uzwojenia wtórnego. Uzwojenie pierwotne i kondensator C6 stanowią ukłąd rezonansowy dla 10,7MHz.
    Układ po zmontowaniu stroimy sondą w.ca i linkiem ze strojonymi obwodami lub oscyloskopem i linkiem. Stroimy najpierw pierwszy układ rezonansowy 7x7 474 + C12 na częstotliwość 27,180 (19kanał) na max sygnału na wyjściu. Układ samego wzmacniacza ma dwa układy rezonansowe z których jeden jest strojony. Pierwszy to uzwojenie wtórne (11 zwojów) pierwszego transformatora , która to z pojemnością GS tranzystora BF966 stanowi układ rezonansowy dla 27,400MHz (40 kanał). Drugi układ rezonansowy to uzwojenie pierwotne drugiego transformatora i C5 który to układ stroimy na maksimum przy 27,000 MHz. Wzmocnienie całości wynosi około 35dB z czego wzmacniacz w.cz ma wzmocnienie 20dB, natomiast wzmacniacza różnicowego mieszacza SA612 około 15dB.
    W załączniku jest obraz płytki i rozmieszczenie elementów do wprasowania. Wymiary należy dopasować do 90 mm x 40 mm.

W oryginalnym układzie Inteka 110, usuwamy : obcinacz diodowy, pierwszy wzmacniacz na FET KT211 i pierwszy mieszacz na dwu KT211. Nie musimy wszystkiego rozlutowywać, wystarczy przecięcie ścieżek.
    Kropka koloru czerwonego to miejsce skąd pobieramy sygnał, koloru niebieskiego to miejsce gdzie podajemy sygnał z wyjścia pierwszego mieszacza, koloru zielonego to sygnał z generatora.
    Płytkę lutujemy masą „do góry nogami” do ekranu PA. Doprowadzenie z VCO i wyjście do pierwszego filtru 10,695MHz wykonujemy przewodem w ekranie. Zasilanie +12V doprowadzamy z kolektora Q211 i R225.
    Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS
    Miałem jeszcze w planie wykonanie drugiego mieszacza na TCA440 lub A244 lub UL1203, ale osiągnięte efekty przeszły oczekiwania. Poziom szumów radia zmniejszył się bardzo mocno, czułość wzrosła do tego stopnia, że radio odbierało stacje z ok. 3-5 km na kawałku drutu zamiast anteny. Tłumik na diodach PIN wg DL2FI pracuje świetnie. Jeździłem z tydzień z radiem i nie stwierdziłem zakłóceń wynikających z intermodulacji, jak też nie występowało zatykanie toru silnym sygnałem z pobliskiego nadajnika. Bardzo dobra słyszalność nadawców przy niewielkiej głośności szumu w tle sprawia, że użytkowanie stało się przyjemnością :D
    Minusem jest to, że po montażu płytki trzeba zmienić głośnik na mniejszy, ale to nie był problem ponieważ i ja i właściciel radia używamy zewnętrznych głośników.
    Opis działania tłumika na diodach PIN w tym układzie jest na stronie 4 monobandera Sparrow w wyżej podanym linku.
    Pozdrawiam
  • Renex
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Mimo wszystko GRATULUJĘ pomysłu i samo zaparcia w poprawieniu Inteka.
    Tak naprawdę to 99% wszystkich modeli radiotelefonów CB , powinno się (już w hurtowni) przerobić tak, aby nadawały się one do użytkowania. :cry:

Fajnie byłoby jakbyś podał czułość odbiornika w µV/50Ω a poziom szumu zdefiniował w dB. :D

Wypisywanie np. :
    Quote:
    radio miało gigantyczny poziom szumów własnych. Po skręceniu squelcha na minimum i głośności na max, głośność szumu nie pozwalała na słuchanie telewizora w pokoju obok

Quote:
    Czułość była średnia – przy antenie 90cm w samochodzie słychać było w mieście w granicach 2-3 km. W domu na prowizorycznej antenie typu 1,5m drutu + karnisz, słychać było nadawców tylko do max 1km.

Quote:
    układzie Inteka 110, usuwamy : obcinacz diodowy

Quote:
    czułość wzrosła do tego stopnia, że radio odbierało stacje z ok. 3-5 km na kawałku drutu zamiast anteny

- spowodowało przeniesienie do Radiotechnika Początkujący. :cry:

Pozdrawiam.
    arch_x
    Level 20  
    Niestety, zabrakło już mi cierpliwości i nie pomierzyłem radia po zmianach. Poza tym nie jest to projekt komercyjny i poprzez łopatologiczny opis, kieruję go właśnie do początkujących, którzy chcieliby poprawić swoje radia, a nie stać ich na radia z wyższych półek. Oczywiście, przerabianie radia przez komercyjny serwis jest nieopłacalne, ale może komuś powyższy opis okaże się pomocny.
    Z taką też myślą wrzuciłem ten projekt na forum, poświęcając zresztą na zebranie wszystkiego w całość nieco czasu.
    Instrukcja Intek M110 podaje, że czułość wynosi 0,5uV dla 20dB(signal + noise) i jeżeli jest to prawdą dla tamtego odbiornika (w co bardzo wątpię), to czułość odbiornika po zmianach może wynosić dużo mniej. Sądzę, że czułość wynosiła przed zmianami powyżej 1,5uV - 2uV, a po zmianach zwiększyła się do 0,1uV - 0,5uV.
    Poziom szumu części wejściowej wynosi 1,5dB dla wzmacniacza i 4,6dB dla mieszacza (przy 20°C i Uzas=6V), czyli poziom szumu części wzmacniacza i I mieszacza wynosi około 6,5dB. Poziomu szumu całego toru AM też niestety nie mierzyłem, ale znacząco się zmniejszył.
    Pozdrawiam.
    c2h5oh
    Moderator
    Ja tylko przypomnę, że wszystkie ingerencje w radia CB są nielegalne i robicie je na własną odpowiedzialność.
    Takie przerobione radio nie ma już świadectwa zgodności i może być przyczyną wielu przykrych sytuacji.

Oczywiście każdy wie co robi i sam odpowiada za to co robi.
    sp6
    Level 23  
    Dotyczy oczywiście toru nadawczego !.
    c2h5oh
    Moderator
    sp6 wrote:
    Dotyczy oczywiście toru nadawczego !.

Świadectwo zgodności wystawiane jest na całe radio, a nie tylko na tor nadawczy.

Kończymy z uwagami prawnymi i zajmujemy się już tylko techniką :).
    cykad
    Level 11  
    Temat dużego poziomu szumów nowych modeli radii CB jest ciekawy - tak naprawdę dlaczego ten poziom jest duży ? Schemet radii Intek i TTi w samej części wejściowej jest podobny (jeśli nie identyczny) jak Alana 95 czy Alana 48 więc czemu ich chińskie kopie szumią ? Może nie trzeba przerabiać całego toru wejściowego tylko poprawić jakiś mały błąd produkcyjny ? Rozwiązał ktos może juz ten problem ?
    arch_x
    Level 20  
    Witam, w przypadku radia INTEK M110, początkowo zmniejszyłem poziom szumu własnego radia poprzez wymianę dwu diod w ograniczniku na D101 i D102. W oryginale były to jakieś no name bez oznaczeń, a wymieniłem je na diody schottkiego 1N5711.
    Następnie podstawiłem SMD R104 o wartości 1k. Na płycie nie jest wlutowany, na schemacie przy tym elemencie jest opis N/A (zapewne not available w tej wersji). Po wlutowaniu przenoszone pasmo toru odbiorczego znacząco się zawęziło co spowodowało zmianę barwy odbieranego głosu na bardzo drewniany, ale dość zrozumiały i już przy nieco mniejszym poziomie szumu. Generalnie radio miało bardzo wysoki poziom szumu własnego i sprawdzając po odłączaniu kolejnych stopni, poziom szumu zmniejszał się mniej więcej o kolejno : 20% po odłączeniu II mieszacza na MC3361, następnie o 70% po odłączeniu I mieszacza na dwu KTK211 i około 10% po odłączeniu wzmacniacza wstępnego. Poziom szumu własnego radia po tych drobnych zmianach był nadal wysoki i z uwagi na cały montaż w SMD, bardzo duże upakowanie i praktycznie brak możliwości ingerencji w druk bez silnej lupy lub mikroskopu, dałem sobie spokój z poprawianiem fabryki poprzez modyfikacje płytki i wykonałem od nowa najbardziej szumiącą część tor odbiorczego.
    Niestety, nie da się poprawić tzw „małego błędu produkcyjnego” ponieważ całe te radia są jednym wielkim błędem produkcyjnym. Mała ilość filtrów w stopniach wejściowych i co za tym idzie bardzo szerokie odbierane pasmo (np. w tym M110 od 23MHz-34MHz)daje w efekcie słabą selektywność radia. Używanie w stopniach wejściowych i mieszaczach tranzystorów polowych, znacząco zmniejsza ilość użytych części, ale niestety one szumią. Tranzystory bipolarne w tych miejscach spotkamy np. w Alanie 9001 czy Prez. Jacksonie.
    Szczątkowo działające ARW, brak odseparowanego Noise Blockera jak np. w wspomnianym Alanie9001 czy Jacksonie, podróbki części masowo używanych do montażu, brak ekranowania modułów wewnątrz, plastikowe obudowy CB itd., dopełniają ten obraz.
    W zasadzie jedyną metodą kupienia CB z niskim poziomem szumów własnych jest kupowanie w miejscu gdzie to radio pozwolą nam podłączyć do zasilania i sprawdzić jaki jest poziom szumu własnego odbiornika przy odłączonej antenie, SQ wyłączonym i głośności na maksimum. Im szumy własne są mniejsze tym lepiej.
    cykad
    Level 11  
    Ja zaczęłem właśnie grzebać na płytce SMD w CB itt770 i nawt nie spodziewałem się że tak dobrze to idzie. Porównuję to radio z dotychczas posiadanymi:President GRANT, ALAN 28, GAMMA I-AM, Pan Hardy.
    Przy niepodłączonej antenie i RF Gain rozkreconymi na maxa poziom szumu jest podobny w tych radyjkach (ITT770, Presidet GRANT, ALAN 28) czyli jest bardzo głośno. Tylko że zmniejszenie RF Gain w GRANCIE i ALANIE 28 radykalnie zmniejsza poziom szumów a nie za bardzo zmniejsza słyszalność stacji, natomiast w ITT770 szumy zmniejszaja się tak jak słyszalność stacji. Co ciekawe - jak przełącze z AM na FM to w ITT praktycznie nie ma różnicy w poziomie szumu - natomiast w innych CB szum na FM jest kilkakrotnie głośniejszy (i tak chyba własnie być powinno). Najgorsze to to że ITT przy odbieraniu stacji właściwie zachowuje swój poziom szumów -słyszę kogoś na tle szumu - natomiast w innych radyjkach kiedy zaczyna ktoś nadawać szum znika.
    Ja w ITT 770 robiłem test zwierając pierwszy filtr kwarcowy 10.7M - szumu praktycznie nie ma. Trudno mi się zgodzić z kolegą arch_x w kwestii małej ilości filtrów w stopniach wejściowych (maja nawet więcej jak inne radyjka)
    i w kwesti wyższości bipolarów nad polowymi w mieszaczach - wg. mnie to bardzo względna kwestia zależna od aplikacji. ITT770 ma obudowę metalową , ekrany w środku, topologię ALANA 95 czy Alana 48 więc czemu k...a szumi ? :) Jeśli to problem chińskich elementów aktywnych (KT211) więc można je wymienić. Sprawdziłem cewki (próba destrukcyjna) - są bardzo porządne. Dotychczas zamieniłem wzmacniacz w.cz na BF996 i pierwszy mieszacz na SN 612. Zrobiłem na bezpośrednio na płycie .
    Wywaliłem RF gain na diodach i zrobiłem go poprzez zmianę napięcia na bramce drugiej. Praktycznie nie ma zmian - szumi dalej. Dlatego też problemu upatrywałbym bardziej właśnie w filtrach. Aby minimalizowac problem dopasowania, filtrów wyjście SN612 połaczyłem od razu do filtru kwarcowego 10,7M (obciążony od strony wejscia impedancją wyjściową SN612 1,8k) - nie pomogło-problem jest więc w filtrze wejściowym lub filtrze wyjściowym wzmacniacza w.cz.araz spróbuję wstawić obrazek będzie się łatwiej pisało

Dodano po 11 [minuty]:

Tu jest link do stopnia wejściowego ITT 770 https://obrazki.elektroda.pl/0_1257279140.jpg I zastanawiam się co teraz dalej modyfikować - może całkiem wywalić ten filtr wejściowy w czerwonej ramce ?
    arch_x
    Level 20  
    Cykad napisał :
    Quote:
    I zastanawiam się co teraz dalej modyfikować - może całkiem wywalić ten filtr wejściowy w czerwonej ramce ?

Proponuję nie ruszać tego filtru, to jeden z ciekawszych elementów tego radia, wygląda na filtr pasmowo przepustowy typu T i zapewne jako całość jest w ekranie. Od pasma przepuszczania cewek L101 i L102 i zestrojenia tegoż właśnie filtru zależy co znajdzie się na wejściu pierwszego wzmacniacza na Q101. Strojenie takich filtrów bez analizatora jest czasochłonne i mam nadzieję, że nie ruszałeś żadnej cewki. W modyfikacji opisanej powyżej wykorzystałem kilka obwodów rezonansowych, tak zestrojonych że nachylenie krzywych przepuszczania całego wzmacniacza jest bardzo strome i obejmuje pasmo od 26,700MHz do 28,000MHz.
    Ściągnąłem manual z cbtricks i niestety te radyjka TTI 770 mają bardzo słabe parametry odbiornika. Przede wszystkim odstęp 10dB (S+N)/N przy 0,7uV czułości w trybie AM Mode jest parametrem bardzo słabym, a pamiętajmy, że w praktyce rzadko jest nawet to prawdą. Mówi nam to, że szum i sygnał po zdekodowaniu będą tylko 3 razy wieksze od szumu, lepiej poszukać innego radia o np. 20dB (S+N)/N co da nam 10 krotnie wyższy poziom sygnału z szumami od szumu.
    W tym TTI największy efekt może przynieść właśnie usunięcie jedynie I mieszacza na dwu KTK211 i zastąpienie go aplikacją wzmacniacza podwójnie zrównoważonego na SA612. Wtedy Cewki L107 i L108 mogą pozostać. Do wyjść 1 i 3 cewki L107 dołączamy wejścia SA612, do wyjść 4 i 6 L108 dołączamy wyjścia SA612. R109 i C118 usuwamy. Nie ruszamy niczego w układzie zaznaczonym czerwoną linią, przed włączeniem radia do zasilania, L101 sprzęgamy linkiem z generatorem i stroimy na maksimum napięcia na R101 przy 27,180MHz. Następnie włączamy zasilanie radia i stroimy L107 na maksimum napięcia na wyjściach 1 i 3 filtra. Wyłączamy zasilanie, sprzęgamy linkiem L108 z generatorem i stroimy na 10,8MHz. Powinno być nieco lepiej, ale cudów nie oczekujmy. To proste i tanie radia.
    Poziom szumu też jest bardzo różny w zależności od miejsca, pory itp. Może po prostu w miejscu gdzie włączasz to radio jest dość wysoki.
    Bardzo często też w samochodach alternatory nie posiadają kondensatorów przeciwzakłóceniowych, a niezablokowane kondensatorami szczotki w alternatorach, trąc o pierścienie ślizgowe dają efekt zbliżony do szumu.
  • Renex
    cykad
    Level 11  
    zastanawiam się czy sam mieszacz na SN612 nie wystarczy - czy konieczny jest jeszcze przedwzmacniacz ? (Widziałem takie polecane mody radii polegające na usuwaniu wzmacniacza w.cz.) Spotkałem ogłoszenie jakiegoś serwisu że wstawia sam mieszacz na 2x BF 264 (jak w alanie 28) co podobno zapewnia rewelacyjne paramery. Zaczynam myślec nad wstawieniem czegoś takiego. A co do samego radyjka ITT 770 to dzwoniłem do serwisu pytając czy sa w stanie usunąć te szumy - kazali sprawdzić czy cewka L108 nie jest wlutowana odwrotnie (powinna być napisami do kwarcu) bo często bywa wlutowana odwrotnie. Jakoś nie mam wiary że chińczyk w tanim radiu zadał sobie trud i stroił ten filtr T wobuloskopem jak należy - w samej instrukcji jest zapis że cewki od L101 do L108 stroi się na maksimum sygnału i mninimum zniekształceń - chyba mało dokładna metoda. Pracuję w serwisie w firmie sprowadzającej masowo tani sprzęt chiński. I sądzę że zasady są podobne - każda dostawa jest innej jakości a w każdej dostawie jest bardzo duże zróżnicowanie jakości towaru zależne od egzemplarza.
    Po prostu dużo zależy od tego jak się trafi. Ale są towary chińskie które jak wziąć na warsztat i głównie wyregulować i poustawiać to są jeszcze w miarę porządne. Bo jest to kopia porządnego produktu - tylko kiepsko wykonana kopia. Często jest jakoś drobna pierdoła która psuje cały efekt.
    Wracając do tematu to ja cewki L108 juz nie mam - jeśli nie mogę mieć pewności czy jest poprawnie wlutowana to wolałem ją całkiem wywalić - filtr kwarcowy (tak, pierwszy filtr jest kwarcowy a nie ceramiczny) podpiełem bezpośrednio do jednego wyjścia - impedancyjnie jest dopasowany (1,8k). Cewkę L107 podpiełem tak jak radzi kolega arch_x tylko że ona ma dwa punkty rezonansowe bo ma dwa kondensatory (na pierwotnym i wtórnym) - chyba wywalić ten C110 ?
    Już mam włożony BF 966 jako wzmacniacz wejściowy - tylko że chyba od strony wejścia nie ma dopasowania impedancyjnego - impedancja wyjściowa tego filtru T wynosi zapewne 50 Om a jest obciążona rezystorem 470 Om. To jeszcze muszę zmienić. Bo na razie niestety szumi bez zmian. A czy nie może być zaszumiony sygnał z heterodyny ?

Dodano po 14 [minuty]:

Kolego arch_x jeszcze jedno pytanie do Ciebie - napisałeś: "Pierwszy to uzwojenie wtórne (11 zwojów) pierwszego transformatora , która to z pojemnością GS tranzystora BF966 stanowi układ rezonansowy dla 27,400MHz (40 kanał)" - a jak nie stanowi dla tej częstotliwości ? Jak to zestroić ?
    sp6
    Level 23  
    A spróbujcie przy odbiorze odpiąć napięcie od nadajnika.Wszak wiadomo , że przy odbiorze płynie napięcie przez stopień końcowy nadajnika i z racji chińskich tranzystorów
    może stopień PA wnosić szumy do części odbiorczej.
    arch_x
    Level 20  
    Trochę szkoda tej L108 ponieważ na uzwojeniu wtórnym poprzez odczep dopasowywała impedancję pierwszego filtru kwarcowego i była jednocześnie obwodem rezonansowym dla 10,8MHz. Można coś odtworzyć na 7X7 np. typ 223 jest podobny. Zostawić nawinięte wtórne 11+11 i kondensator 39pF, dowinąć pierwotne 11 zwojów.
    Przy filtrze L107 proponuję nie usuwać żadnych kondensatorów po stronie pierwotnej jedynie dostroić część wtórną do 27,180MHz.
    Szkoda usunięcia tego Q101 ponieważ akurat jako I wzmacniacz w układzie OB zapewniał duże wzmocnienie i jednocześnie dopasowanie do niskiej impedancji filtru wejściowego i wysokiej filtru L107 i jest to najczęściej spotykany układ wejściowy w radiach.
    Do zestrojenia BF966 i cewki potrzebny będzie generator podający 27,180MHz i oscyloskop. Do kolektora BF966 i zasilania podłączamy rezystor 1-5K i regulując ilością zwoi ustalamy na maksimum przebiegu na tym rezystorze, po strojeniu rezystor zastępujemy filtrem. Ostatecznie możemy posłużyc się sondą w.cz i drugim radiem CB ustawionym na 20 kanał. Ja stroiłem za pomocą generatora, sztucznej anteny, linku i oscylokopu.
    Nawiasem mówiąc trochę dziwnie jest zestrojony ten filtr pasmowo przepustowy w czerwonej ramce powyżej. Pułapka częstotliwościowa na C108 i L106 ustawiona jest w/g podanej indukcyjności i pojemności na 22,63MHz, pojedyncze obwody rezonansowe L105+C106+C99 i L104+C104+C98 stroją się na 17,37MHz, L103+C102+C97 na 15,25MHz, ale prawdopodobnie dla 50omów impedancji ma tak być.
    W tym radiu nic już więcej bym nie robił, oprócz wykonanej już wymiany I wzmacniacza i I mieszacza nie zaszkodzi sprawdzić wskazówkę SP6.
    Pozdrawiam.
    cykad
    Level 11  
    dzięki kolego arch_x za cenne wskazówki. Właśnie zaczęłem składać sobie generator - widzę że bez niego nic nie zrobię (a i tak zawsze chciałem coś takiego mieć). Tak wczoraj się troszkę bawiłem radyjkiem i mam podejrzenie że problem szumów może brać się z zasilania. (Ty kolego dałeś oddzielny stabilizator). Zadałem Ci pytanie kolego dwa posty wyżej odnośnie Twojej konstrukcji - mógłbyś odpowiedzieć ? A skąd bierzesz filtry 7x7 ? ich praktycznie nie można już dostać. Na razie kończę generatorek więc będzie troszkę przerwy z zabawą z radyjkiem - ale zaglądaj tu czasami kolego arch_x.
    cykad
    Level 11  
    Kolego arch_x. Mam propozycję dla Ciebie. Sprezentuję Ci te radio i nawet wyślę na swój koszt. Tylko za to że pobawisz się nim i może uda Ci się dojść co szumi i podzielisz się tą wiedzą. Oczywiście jest to niezobowiązujące - jeśli stwierdzisz tak jak ja że masz tego radia dość to po prostu wrzucisz je do kosza. A jak Ci się uda coś z niego zrobić to będziesz miał ładne radyjko. Bo nadawanie ma ładne. Co Ty na to ?
    (Ja juz sobie odpuściłem - kupuję Unidena 520)
    arch_x
    Level 20  
    Odnośnie powyższej konstrukcji z tego wątku odpowiedziałem już poprzednio, że do zestrojenia BF966 i cewki potrzebny będzie generator podający (nie 27,180MHz pomyliłem się), ale 27,400MHz(40kanał) i oscyloskop. Do kolektora BF966 i zasilania podłączamy rezystor 1k do 5k i regulując ilością zwoi cewki F217RP4, ustalamy na maksimum przebiegu na tym rezystorze, a po strojeniu, rezystor zastępujemy filtrem wlutowując go w płytkę. Ostatecznie możemy posłużyć się sondą w.cz i drugim radiem CB ustawionym na 40 kanał. Zależnie od rodzaju rdzenia pierścieniowego który zastosujemy różna będzie ilość zwoi cewki. W sumie mamy tylko do regulacji ilość zwoi, może to byc od 7-8 zwoi do 20-30 zależnie od rodzaju rdzenia, u mnie przy zastosowanym rdzeniu było to 11 zwoi.
    Ogólnie, całość stroimy tak: pierwszy filtr na 71K1-2-4+C14+C12 na 27,180MHz(środek pasma 19kanał), drugi filtr cewka F217RP4 + BF966 na maksimum amplitudy przy 27,400MHz(40 kanał), trzeci filtr na F217RP3+C5 na 27,000MHz(1kanał). Takie zestrojenie powoduje już spadek -6dB na 26,900MHz i 27,500MHz, a -40dB na 25,000MHz i 30,000MHz.
    Filtry 7x7 są do nabycia jeszcze w AVT. Co prawda po 3 zł, ale są. Przypadkowo namierzyłem sporo tych filtrów w firmie APROVI (mają swoją stronę). Nie ma tego w katalogu, ale można zamówić telefonicznie. Mają następujące typy i to po 0,50zł/1szt : 201,226,227,235,328,414,415,416,418,425,434,435,458,460,473,473A,474,477,487,541,542.
    Uniden 520 - bardzo dobry wybór. Instrukcja obsługi jest na elektrodzie tutaj. Niezłe parametry odbiornika, ale niestety tylko AM, nie ma FM. Po zakupie sprawdź czy masz kondensator przeciwzakłóceniowy przy alternatorze. Jak nie ma - kup, koszt parę złotych.
    Dołóż filtr na zasilaniu radia - rdzeń o wysokim AL, φ20-30 mm i nawiń do pełna drutem φ1,5, do tego kondensatory na wejściu i wyjściu zasilania z filtra około 10nF. Porządnie zrób też umasienie radia.
    Co do pomierzenia tego TTI, dziękuję, ale mam już kilka podobnych, albo dobrze nadających, albo odbierających. Pomierzenie, a już poprawienie fabryki jest bardzo czasochłonne i proponowałbym złożenie tego i odsprzedanie. W sumie radio jest bardzo designerskie.
    Pozdrawiam i przepraszam za małą OTkę.
  • Helpful post
    rafal_rx
    Level 25  
    arch_x wrote:

W tym TTI największy efekt może przynieść właśnie usunięcie jedynie I mieszacza na dwu KTK211 i zastąpienie go aplikacją wzmacniacza podwójnie zrównoważonego na SA612. Wtedy Cewki L107 i L108 mogą pozostać. Do wyjść 1 i 3 cewki L107 dołączamy wejścia SA612, do wyjść 4 i 6 L108 dołączamy wyjścia SA612. R109 i C118 usuwamy. Nie ruszamy niczego w układzie zaznaczonym czerwoną linią, przed włączeniem radia do zasilania, L101 sprzęgamy linkiem z generatorem i stroimy na maksimum napięcia na R101 przy 27,180MHz. Następnie włączamy zasilanie radia i stroimy L107 na maksimum napięcia na wyjściach 1 i 3 filtra. Wyłączamy zasilanie, sprzęgamy linkiem L108 z generatorem i stroimy na 10,8MHz. Powinno być nieco lepiej, ale cudów nie oczekujmy.

Witaj! Chciałem ten temat jeszcze nieco pociągnąć. Po pierwsze, to przeprowadziłem już modernizację tego radia wymieniając Q101, 161 i 162 na 2sc2999, oraz diodę detekcyjną D161 na BAT85. Efekt jest bardzo pozytywny. Próbowałem również wymieniać filtr 455kHz, nawet wstawić dwa szeregowo, ale zmiany są niewarte zachodu. W planach jeszcze mam poprawienie ANL.

Natomiast po tych zabiegach zaczęła mi przeszkadzać zbyt duża czułość - wzrosła po wymianie Q101. I tu pytanie: co zmienić, aby zmniejszyć nieco wzmocnienie? Czy nie lepiej zastosować BFR93A?

I druga sprawa. Jestem prawie zdecydowany zrobić mieszacz na 612. Przeczytałem dokładnie opis. Ale mam parę wątpliwości. Czy wystarczy wejścia podłączyć bezpośrednio do L107, a wyjścia do L108 i VCO przez D105, czy tę diodę wyrzucić i bezpośrednio lub przez kondensator? Jakie inne trudności mogę napotkać?
    W razie niepowodzenia czym zastąpić KTK211 (jakbym uszkodził przy wylutowywaniu).
    arch_x
    Level 20  
    Proponuję wymienione 2SC2999 jako Q101 pozostawić. Nie zmniejszać wzmocnienia stopnia wejściowego, ale wstawić (zapewne niewlutowany w tej wersji schematu i oznaczony N/A) rezystor SMD R104 o wartości 1K. Zmieni to charakterystykę przenoszenia filtru na L4, ale znacząco zmniejszy się poziom szumów. Rezystor R104 oznaczony czerwoną elipsą.

Jeżeli już zmienione są tranzystory z KTK211 na 2sc2999 w I mieszaczu to proponuję pozostawić tak, jak jest i dodatkowo filtr 455(jeżeli jest noname) wymienić na 455HT firmy Murata (znany portal aukcyjny - koszt 12 zł/szt).
    Z perspektywy użytkowania powyższej modyfikacji od prawie roku, tłumik na diodach PIN nie działa zupełnie poprawnie. Przy odległości do 100m od pracującego nadajnika słyszalne są zniekształcenia od przesterowania stopnia wejściowego, automatyczna regulacja wzmocnienia działa szczątkowo, ale ogólnie komfort pracy z tym radiem podniósł się znacząco.
    W przypadku realizacji I mieszacza na SA612, sygnał z VCO można podać przez kondensator ceramiczny 100pF.
    Pozdrawiam.
    rafal_rx
    Level 25  
    arch_x wrote:
    Proponuję wymienione 2SC2999 jako Q101 pozostawić. Nie zmniejszać wzmocnienia stopnia wejściowego, ale wstawić (zapewne niewlutowany w tej wersji schematu i oznaczony N/A) rezystor SMD R104 o wartości 1K. Zmieni to charakterystykę przenoszenia filtru na L4, ale znacząco zmniejszy się poziom szumów. Rezystor R104 oznaczony czerwoną elipsą.

W TTI wygląda to nieco inaczej. Czym zastąpić można te KTK211?

arch_x wrote:

Jeżeli już zmienione są tranzystory z KTK211 na 2sc2999 w I mieszaczu to proponuję pozostawić tak, jak jest i dodatkowo filtr 455(jeżeli jest noname) wymienić na 455HT firmy Murata (znany portal aukcyjny - koszt 12 zł/szt).

W TTI są tranzystory polowe w pierwszym mieszaczu. Co do filtra drugiej pośredniej, to wlutowałem elementy z podstawki precyzyjnej i w nie wkładam filtry. Wymiana na węższy IT +/-2kHz wnosi niewiele (można się skusić o ile radio ma clarifer). Szczególnie jeśli słucha się rozstrojonych stacji na CH19 :bday: Ten HT znów wydaje mi się lekko za szeroki. Budowanie przełącznika filtrów w radiostacji CB używanej w aucie nie ma sensu.

arch_x wrote:
    W przypadku realizacji I mieszacza na SA612, sygnał z VCO można podać przez kondensator ceramiczny 100pF.

W zasadzie po wymianie tranzystora we wzmacniaczu w.cz. i przeróbce przedwzmacniacza AM i wymianie diody detekcyjnej pozostaje mi poprawa pierwszego mieszacza lub/i filtra 10.695MHz.
    bolo28
    Level 11  
    Witam,
    Ponieważ jestem bardzo początkującym elektronikiem mam kilka pytań odnoście uruchomienia układu ograniczającego szumy własne w radiu intek m-110. Czy strojenia układu można dokonać przy użyciu zwykłego woltomierza? Czy konieczny jest do tego generator częstotliwości? Czy kolega mógłby opisać łopatologicznie w jaki sposób dokonać strojenia układu (gdzie i co podpiąć, i w jaki sposób stroić poszczególne układy rezonansowe). Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam
    pietach
    Level 22  
    Quote:
    Wymiana na węższy IT +/-2kHz wnosi niewiele

Ta, to poczekaj do wiosny jak propagacja ruszy - wtedy zapewne okaże sie że ta zmiana na węższy jednak było dobrym pomysłem
  • Helpful post
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    pietach wrote:
    Quote:
    Wymiana na węższy IT +/-2kHz wnosi niewiele

Ta, to poczekaj do wiosny jak propagacja ruszy - wtedy zapewne okaże sie że ta zmiana na węższy jednak było dobrym pomysłem
    Ten filtr ma 200KHz szerokości w paśmie zaporowym :) 20x za szeroko żeby dawał dobre efekty.
    Michał
    arch_x
    Level 20  
    @bolo28
    Układ można zestroić przy pomocy zwykłego woltomierza i do tego niezbędna będzie sonda w.cz., schematów sondy w sieci jak i na elektrodzie jest całe mnóstwo. Do strojenia najlepszy byłby generator i oscyloskop, ale można zrobić to też przy pomocy drugiego radia cb, tłumika minimum 20dB i linku spinającego wyjście tłumika z strojonym układem. Niezbędna w tym przypadku będzie wiedza co robimy i dlaczego.
    Skoro jak piszesz, jesteś bardzo początkującym elektronikiem, a wbrew pozorom przeróbka toru wejściowego radia nie jest taka zupełnie prosta, proponuję pozostawienie radia w takim stanie jakie jest, a zlokalizowanie przyczyny. Może być tak, że w okolicy gdzie mieszkasz jest bardzo duży poziom szumu i wtedy nic z tym nie zrobisz. Najpierw sprawdź poziom szumów własnych odbiornika przy zablokowanym gnieździe antenowym i regulatorze głośności na max. Jeżeli z głośnika wydobywać się będzie głośny szum to mierząc jego poziom i zaczynając kolejno blokowanie od wzmacniacza m.cz do układów wejściowych ustalisz, która część toru odbiorczego ma największy wpływ na poziom szumu.
    Adres stronki z danymi filtrów II p.cz. Link
    Proponuję na początek, zamiast przerabiać radio, skupić się na porządnej antenie - takiej min 1.5m. Przy krótkich antenach typu kikut, pirat czy podobne, poziom sygnału jest bliski szumom własnym odbiornika, ARW jest na max i w efekcie mamy odsłuch przyprawiający o ból głowy, lub odcinamy SQ i wtedy nic nie słyszymy lub bardzo bliskich nadawców.
    Jeżeli opis strojenia z powyższych postów z tego wątku nic Ci nie mówi to szczerze odradzam własnoręczną modyfikację toru wejściowego tego radia.
    Pozdrawiam.
    bolo28
    Level 11  
    arch_x
    Wielkie dzięki, postaram się zrobić tak jak napisałeś, a może i skuszę się na modernizację.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    SP8JZ
    Level 33  
    arch_x wrote:

W tym radiu nic już więcej bym nie robił, oprócz wykonanej już wymiany I wzmacniacza i I mieszacza nie zaszkodzi sprawdzić wskazówkę SP6.
    Pozdrawiam.

Heh, no nieźle sobie z tym poradziłeś, Zastanawia mnie tylko dlaczego SP5IT, ANJ i inni krótkofalowcy powyżej nikt nie wspomniał Ci o dorobieniu Filtru SCAF stosowanym przez krótkofalowców. Jest to pasmowo-przepustowy filtr audio. Stosowany jest właśnie do usunięcia szumów powyżej i poniżej żądanej częstotliwości w przypadku, kiedy szerokość filtru p.cz. jest zbyt duża. Zrobiłem tak właśnie w urządzeniu President Herbert LCD. Jego starsza wersja LED posiadała właśnie coś takiego pod przyciskiem HI-Cut, nowsza wersja urządzenia zaś posiada jej substutut i w porównaniu do starego Herberta jest żenującą prowoizorką w postaci dołączanego przez procesor równolegle do masy kondensatora w torze audio pod przyciskiem HI-Cut. Zrobiłem sobie coś takiego bo radio sporo ma zalet i sporo kosztuje, a producent tylko okaleczył odbiornik no i odbiór był strasznie zaszumiony wysokimi tonami. Wywaliłem więc ten kondensator i w jego miejsce wstawiłem filtr SCAF. Filtr jest załączany przyciskiem HI-Cut. Dzięki temu odbiór jest nieskazitelnie czysty (podobnie jak w starym Herbercie), a jego barwa jest podobna jak przy odbiorze SSB więc polecam Ci coś takiego sobie zrobić.

Jakby ktoś potrzebował, to ten tranzystor załącza funkcję HI-Cut (kondensator w kółku jest zwierany do masy). Filtr SCAF na MAX293:
    Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS
    Art. Śr
    Istnieje też coś podobnego stosowanego w ALAN 48+ Excel jako mała płytka wewnątrz urządzenia załączana przyciskiem ESP, a na płytce pisze "DC to DC & ESP". Możesz spytać czy mają w jawczycach)
    (dodałem fotkę fabrycznego)

A na znanym serwisie aukcujnym można kupić wąskie filtry na 10,7:
    Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS Zmniejszenie szumów w CB INTEK M110 PLUS
    Trymer reguluje pasmo, kiedy przyjdą dam zanć jak chodzą.
    arch_x
    Level 20  
    Witam, przekopałem zasoby i niestety mam trochę różnych MAXów ale 293 nie mam. Postaram się zdobyć MAX 293, zaprojektuję płytkę do filtra SCAF i sprawdzę jak się sprawuje. Mam nadzieję, że te MAXy nie są drogie bo np. kompletny oryginalny DSP niestety kosztuje kilkaset funtów:cry:
    Powyżej wykonana modyfikacja w założeniu miała być w miarę prosta, ale i tak po rozebraniu i pierwszych próbach całość wykonania zajęła jakieś 2-3 tygodnie. Po wykonaniu wskutek zwężenia pasma przenoszenia toru wejściowego i jednocześnie poprawienia jego czułości, znacząco zmniejszył się poziom uciążliwego szumu tła słyszalnego w głośniku. Ogólnie w warunkach miejskich poziom szumu tła jest bardzo wysoki i może osiągać nawet kilka mikrowoltów a w tych warunkach nawet najwęższe filtry niewiele pomogą, ale poza miastem poprawa będzie znaczna.
    Nie wiem czy dobrze interpretuję wskazania oscyloskopu - zakresY=500mV, podstawa wyzwalana, wyzwalanie poziomem -12,5mV, podstawa 1ms czyli 1KHz, zoom 50Hz/dz. Z tego wynika, że szerokość tego filtru 10,7 ma około 20Hz dla -6dB, a 50Hz dla -20dB.
    Akurat do INTEKa M110 nie nadają się ponieważ I pcz ma 10,695MHz.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    SP8JZ
    Level 33  
    Kiedyś robiłem próby z Herbertem w AM z filtrem SSB od Jacksona i jakoś to chodziło i już nie wnikałem ile jakie radio ma. Ale wydaje mi się, że na znanej stronie aukcyjnej można zapytać czy nie zrobiłby kilku sztuk na 10,695 (zadaj pytanie sprzedającemu).
    Nie zaszkodzi zadzwonić do jawczyc za tym DSP. Są uprzejmi.
    Zciągnij sobie te programy DSP. Są przeznaczone do pracy na pasmach amatorskich. Wykorzystują kartę dźwiękową PC, fajna zabawa Link. Aplikacja Chroma Sound. Będziesz miał zarys efektu jaki uzyskasz budując SCAF.

PS.
    arch_x wrote:

Witaj! Chciałem ten temat jeszcze nieco pociągnąć. Po pierwsze, to przeprowadziłem już modernizację tego radia wymieniając Q101, 161 i 162 na 2sc2999, oraz diodę detekcyjną D161 na BAT85. Efekt jest bardzo pozytywny. Próbowałem również wymieniać filtr 455kHz, nawet wstawić dwa szeregowo, ale zmiany są niewarte zachodu. W planach jeszcze mam poprawienie ANL.

Dlaczego kolega użył BAT85 ?
    W naszych stronach na CB latają wieści typu:
    2SC2999 i Schotki 1N6263. Link
    Możesz coś napisać o tych diodach PIN BA479, kwestia szumów itp. ? Czemu są połączone przez cewkę, a nie tak jak tradycyjnie zasilanie-dioda-dioda-masa ?

Ale jakoś nie zabardzo czaję jak Ty mierzysz ten filtr ? Masz jakiś generator przestrajany? Chyba coś źle robisz. Pozdrawiam
    Dogu
    Level 17  
    SP8JZ wrote:
    arch_x wrote:

Pozdrawiam.

Heh, no nieźle sobie z tym poradziłeś, Zastanawia mnie tylko dlaczego SP5IT, ANJ i inni krótkofalowcy powyżej nikt nie wspomniał Ci o dorobieniu Filtru SCAF stosowanym przez krótkofalowców. Jest to pasmowo-przepustowy filtr audio. Stosowany jest właśnie do usunięcia szumów powyżej i poniżej żądanej częstotliwości w przypadku, kiedy szerokość filtru p.cz. jest zbyt duża. Zrobiłem tak właśnie w urządzeniu President Herbert LCD. Jego starsza wersja LED posiadała właśnie coś takiego pod przyciskiem HI-Cut, nowsza wersja urządzenia zaś posiada jej substutut i w porównaniu do starego Herberta jest żenującą prowoizorką w postaci dołączanego przez procesor równolegle do masy kondensatora w torze audio pod przyciskiem HI-Cut. Zrobiłem sobie coś takiego bo radio sporo ma zalet i sporo kosztuje, a producent tylko okaleczył odbiornik no i odbiór był strasznie zaszumiony wysokimi tonami. Wywaliłem więc ten kondensator i w jego miejsce wstawiłem filtr SCAF. Filtr jest załączany przyciskiem HI-Cut. Dzięki temu odbiór jest nieskazitelnie czysty (podobnie jak w starym Herbercie), a jego barwa jest podobna jak przy odbiorze SSB więc polecam Ci coś takiego sobie zrobić.

Jakby ktoś potrzebował, to ten tranzystor załącza funkcję HI-Cut (kondensator w kółku jest zwierany do masy). Filtr SCAF na MAX293:
    Art. Śr
    Istnieje też coś podobnego stosowanego w ALAN 48+ Excel jako mała płytka wewnątrz urządzenia załączana przyciskiem ESP, a na płytce pisze "DC to DC & ESP". Możesz spytać czy mają w jawczycach)
    (dodałem fotkę fabrycznego)

A na znanym serwisie aukcujnym można kupić wąskie filtry na 10,7:
    Trymer reguluje pasmo, kiedy przyjdą dam zanć jak chodzą.

małe OT. wiecie może gdzie się generalnie wpiąć z filtrem Scaf w Alanie 18 lub podobnych...

pozdrawiam
    arch_x
    Level 20  
    @Dogu
    Filtr wpinasz tak jak jest rozrysowane na środkowym schemacie w części którą wkleiłeś. Sygnał pobierasz sprzed wzmacniacza m.cz i podajesz z filtru SCAF na potencjometr regulacji głośności.

@SP8JZ
    Cytat z poprzedniego postu pochodzi od innego usera - rafal_rx. Odnośnie tłumika na diodach PIN to pomysł zaczerpnąłem z konstrukcji monobandera SPARROW. Tutaj link do tego projektu Link. Schemat który wykorzystałem znajduje się na stronie 26. Opis działania na stronie 4 - w części Receiver.

Pozdrawiam