Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
HeluKabel Akademia WiedzyHeluKabel Akademia Wiedzy
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan Micra K11 99 - nie można uruchomić

02 Aug 2009 23:43 14360 7
  • Level 2  
    Przede wszystkim chcę serdecznie powitać wszystkich użytkowników forum:)
    Bardzo proszę o radę ew pomoc w rozwiązaniu problemu z moją Micrunią. Do tej pory elektryka działała bez zarzutu jednak autko przekazałem żonie - ona niewiele jeździ więc ostatnie tygodnie samochód stał w garażu.Niby dobrze ale ostatnie opady deszczu sprawiły,że w tym garazu było jak w saunie.Przy próbie uruchomienia sotkało nas niemiłe zdziwienie. Po podniesieniu maski z przerażeniem zobaczyłem jakby pleśń w całej komorze,podejrzewam ,że to jakaś reakcja oleju z wodą.W każdym razie wysuszyłem wszystko sprawdziłem kostki, bezpieczniki, przekaźniki wszelkie możliwe styki i nic.
    Nie ma iskry i paliwo nie dochodzi. Po telefonicznych konsultacjach z mechanikiem ustaliliśmy ,że może to być moduł w aparacie zapłonowym podobno kiedy jest niesprawny odcina dopływ paliwa. Immo do dziś zachowywało się normalnie czyli mrugało do chwili przekręcenia kluczyka - potem gasło.Ale dziś zauważyłęm, że mruga co prawda ale lekko się żarzy po przekręceniu kluczyka też.I teraz zaczynam wątpić czy to aparat czy może immo bo już raz kilka lat temu było naprawiane po zalaniu.....A może komputer fiksuje od tego podłączania i rozłączania kostek?
    Aparat wyjąłem i daję do naprawy......ale dalej nie będę wiedział czy to jest to - auto stoi za granicą - naprawiam w Polsce.
    Sądzicie ,że komputer też może być niesprawny?
    Sorka za przydługawy opis - jesli ktoś ma podobne doświadczenia bardzo proszę o podpowiedź. Pozdrawiam
  • HeluKabel Akademia WiedzyHeluKabel Akademia Wiedzy
  • Level 2  
    Witam ponownie ..... no i kicha - dalej uruchomic się nie daje. Immo i komputer sprawdzany na innym samochodzie - działa.Aparat zapłonowy także.Nadal nie swieci się w ogóle "check kontrol".Oczywiście sprawdzałem bezpieczniki itd ale wygląda ,że komputer nie dostaje zasilania. Może ktoś wie gdzie podłączyć /do którego pinu/ prąd bezpośrednio?Albo który przekaźnik podaje prąd na komputer?
    Pozdrawiam
  • HeluKabel Akademia WiedzyHeluKabel Akademia Wiedzy
  • Level 2  
    Piszę aby zamknąć temat. Zrobiłem. Po przewodach doszedłem gdzie licho było. I działa. Trzeba przyznać ,ze demontaż i montaż elementów tapicerki deski rozdzielczej czy osprzętu silnika to w tym autku sama przyjemność. Jeśli ktoś byłby zainteresowany szczegółami proszę pytać.Pozdrawiam.
  • Level 10  
    jestem zainteresowany co było przyczyną twoich kłopotów?
    pozdrawiam
  • Level 2  
    Odelot wrote:
    jestem zainteresowany co było przyczyną twoich kłopotów?
    pozdrawiam

    Krótko mówiąc - przerwany przewód zasilający kompa.Między skrzynką bezpieczników / tą obok aparatu zapłonowego/, a pierwszą kostką - jak to zwykle bywa izolacja z czasem twardnieje i chyba pod wpływem drgań albo i sam może gdzieś poruszyłem pękła, a przewód wewnątrz skorodował. Ja zrobiłem obejście żeby wtyczki nie kupować i działa bez zarzutu. Ale szukać trzeba po kolei od baterii. Brak zasilania kompa nie pozwala na podanie prądu na zapłon i nie zadziała pompa paliwa.Charakterystyczne jest to,że check control W OGÓLE nie świeci.Pozdrawiam
  • Level 1  
    poszykuję schematu instalacji elektrycznej do nissana micry z 1999r.
  • Level 9  
    Witam,
    mam maly problem, nie moge uruchomic micry k11 97. Po podjechaniu pod brame zgasla.

    Objawy.
    1.) po przekreceniu kluczyka nic sie nie dzieje.
    2.) Swiatla dzialaja, awaryjne tez.
    3.) bezpieczniki wszystkie ok choc na samym poczatku byl 1 ten od silnika przepalony wymienilem nic sie nie stalo.

    proby
    1.) w samochodzie jest instalacja gazowa i jest tam taki stycznik limino, do ktorego na krotko dalem plus i wlaczylo sie wszystko ale bylo cos tak jak powinno poniewaz wlacznikiem do swiatel wlylaczala sie stacyjka.:)
    2.) wszystkie bezpieczniki sa ok.
    3.) staralem sie przejrzec wszystkie kable niby ok.
    4.) moja diagnoza tak jak by nie dochodzil prad do kabiny na stacyjke.

    znalazlem cos podobnego na tym forum http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/54...an-micra-k11-zespol-nietypowych-dolegliwosci/ nie rozumiem tego co napisal "nissanmaniac" "Weż małą żarówkę na kablach (5W, nie większą) dotknij jednym końcem plusa na aku, a drugim cienkiego plusa na alternatorze. Jeśli zaświeci - czyli zrobi wzbudzenie to po odpeleniu silnika z nią, powinna zgasnąć, i powinieneś miec już ładowanie - wtedy będziesz wiedzieć że problemem może byc kostka stacyjki. " jak to plus do plusa i zarowka ma niby zaswiecic?? troche sie boje ze cos sie spali;)
    wydaje mi się że jest to kostka stacyjki, moje pytanie teraz brzmi: czy immo jest połączone ze stacyjką czy nie??
    Kamil
  • Level 9  
    witam problem rozwiazany. Kostka stacyjki w srodu sie mechanicznie rozwalila i popalila. pozdrawiam