Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konica Minolta Di 470 - problem z wyjęciem modułu bębna

swistak1984r 03 Sie 2009 12:10 1424 5
  • #1 03 Sie 2009 12:10
    swistak1984r
    Poziom 16  

    Mam taki dość dziwny problem z w.w. urządzeniem. Odkręcam 2 śrubki co trzymają moduł i nie mogę go wysunąć z urządzenia, tak jakby się trzymał gdzieś na trzpieniu co wchodzi w bęben. Czy jest jakiś sposób żeby "awaryjnie" go wyjąć z kopiarki? Cały tył mam już rozebrany a on nadal się trzyma tam jakoś. Ktoś się już spotkał z czymś takim?

    0 5
  • #2 03 Sie 2009 15:10
    marcin4
    Poziom 19  

    jeśli masz dawce to z tyłu od strony napędu trzeba rozwalić taki biały plastik wtedy modół wyjdzie razem z ośką!! miałem takie dwa przypadki!! za drugim razem rozwierciłem modół bęna włożyłem pręta metalowego udeżając w ośke- Udało się !!

    pozdr

    0
  • #3 03 Sie 2009 15:29
    swistak1984r
    Poziom 16  

    Hmmm...u mnie nie ma żadnego białego plastiku z tyłu. Jest tylko taki czarny mocowany na 2 śrubki i w nim jest łożysko i to wszystko jest założone na pręt, ktory jak nim obracam to obraca się bęben. Czy to mam jakos uszkodzić, żeby wyjąć bęben? A co do rozwiercania to zdejmuje z przodu ten bolec co trzyma bęben z przodu od strony klapy rozwiercam ten otwór i tam ładuje jakiś pręt i uderzam w niego i ten bolec co wchodzi w bęben wybiję wtedy?

    0
  • #4 03 Sie 2009 18:09
    Boracz
    Poziom 19  

    Zanim zaczniesz coś rozwalać to spróbuj tak:

    Odkręć śrubki trzymające wkład a potem zrób kilka(naście) kopii na odkręconym wkładzie i spróbuj go wyciągnąć.

    0
  • #5 03 Sie 2009 19:44
    marcin4
    Poziom 19  

    tak jak kolega wyżej pisze też próbowałem! nie pomogło! plastik może i jest czarny z tego co pamiętam to ja miałem biały!! mieści się w tym zespole coo napędza bęben!!
    za drugim razem wyjąłem ten bolec co trzyma bęben rozwierciłem otwór na ok 10 mm i równoceśnie kolega ciągną mi moduł a ja udeżyłem prętem w ośke co napędza bęben. poszło!! moduł oczywiscie zniszczony ale miałem z di 450.
    bęben też uszkodzony ale zamieniłem dekle z zużytego bębna i śmiga do dziś!!

    pozdr

    0
  • #6 10 Sie 2009 15:03
    swistak1984r
    Poziom 16  

    Problem rozwiązany. Jedyne zniszczenia jakie zostały zrobione to tylko łożysko na którym jest ten bolec co w chodzi w bęben. Bolec zapiekłe się wewnątrz bębna a podczas rozwiercania łożyska wszystko dostało temperatury i puściło.

    0