Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBwayPCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

King Star model: KC-235 na PCB: KL-200A2YY TX spalony element - wartość?

30 Maj 2004 20:33 6160 21
  • Poziom 18  
    King Star model: KC-235 na PCB: KL-200A2YY TX spalony element - wartość?
    Mam padnięty zasilacz rozebrałem go i te tranzystory po stronie wysokiego napięcia (230V) były spalone wiec je wymieniłem. Mostek prostowniczy tez dałem nowy bo się spalił przy układzie scalonym KIA494 spalił się rezystor wymieniłem go i dałem nowy układ scalony TL494.

    Jeden kondensator elektrolityczny był wybrzuszony wiec tez go wymieniłem. Podłączyłem to do prądu chciałem go włączyć, ale nie reaguje. TL494 jest zasilany napięciem 38V, a ze stabilizatora KA7805 wychodzi dokładnie +5V. Nie wiem co jeszcze się zepsuło macie jakieś pomysły?
    Wszystkie tranzystory i diody przykręcone do radiatorów są dobre każdego sprawdzałem.

    Jedyna uwaga to to, że w miejscu gdzie się spalił rezystor było coś obok cała płytka wokół niego jest spalona, ale po rozebraniu zasilacza nic tam nie było. Widziałem tylko 2 otworki. Być może chociaż wątpię w to coś tam było, ale się spaliło doszczętnie nie pozostawiając po sobie śladu. Jest to podłączone do 11 nóżki układu scalonego i jakiegoś rezystora i tranzystorka.
  • PCBwayPCBway
  • Poziom 16  
    1. Na pewno musisz wymienić kondensator elektrolityczny, który jest w przetwornicy Stand-By po stronie sieci. Jak go wymienisz to będziesz miał niższe napięcie zasilania TL494 (max to 45V więc musisz zbić do np. 25V, a ten kondensator elektrolityczny za to odpowiada).
    2. Sprawdż dwa tranzystory sterowane z TL494 (one sterują cewkę separującą w sterowaniu bazami tranzystorów mocy).
    3. Sprawdż wszystkie diody prostownicze na stronie niskiego napięcia. Najlepiej je wylutuj.
    Powodzenia
  • PCBwayPCBway
  • Poziom 18  
    Wszystkie kondensatory elektrolityczne po stronie 230V wymieniłem na nowe jednak to nic nie dało nadal jest napięcie ok 33V. Wszystkie tranzystory też są dobre diody również nie wiem o co może chodzić dodam jeszcze że oryginalny tam był układ scalony KIA494, a ja dałem TL494, ale niby jest to samo...

    Edit: 31 Maj 2004 20:06
    Wiec nadal mi nie działa ten zasilacz wsadziłem z powrotem ten oryginalny układ scalony i nic.

    Układ scalony TL494 jest zasilany napięciem 32V nóżka 12. Na nóżkach od 13-15 jest napięcie +5V (wszystkie są razem połączone). Na nóżkach 8 i 11 jest napięcie stałe 2,5V na nóżce 4 jest 3,4V, a jak włączę zasilacz rośnie do 3,7V na nóżce 16, 7, 9, 10 jest 0V czyli masa.

    Czy ktoś ma jakieś pomysły czemu to nie działa?
  • Moderator
    Witam ! ... jest szansa że Ci pomogę lecz musisz napisać dokładnie na jakich dużych tranzystorach po stronie pierwotnej oraz na jakich diodach jest strona wtórna i jakie układy na tej płytce wystepują . Jeszcze jedno czy nie ma na nim osobnej małej płytki oraz czy nie ma na płycie oznaczenia KC-ATX 98:13 . Pozdrawiam :wink:
  • Poziom 18  
    Na płytce jest napisane tylko takie coś:

    KL-200A2YY TX
    Co do tranzystorów to po stronie 230V jest jeden C5027 oraz dwa C4106 jednak te były spalone i wsadziłem z innego zasilacza ATX dwa C2335. Teraz po stornie niskiego napięcia.

    Jest stabilizator KA7805 (+5V), który jest dobry i działa bo na wyjściu jest +5V, oraz PHP45N03LT, dwie diody mocy (okrągłe) oraz SBL1040CT (dwie diody w obudowie TO220.

    Zasilacz oparty na układach scalonych KIA494, oraz jakiś układ KIA339P. Dodam jeszcze że oba rezystory które łączą 8 nóżką (TL494) i 12 nóżka oraz ten co łączy 11 nóżkę z 12 nóżka doszczętnie się spaliły wymieniłem ja na nowe o wartości 2K2.

    Po stronie sieci na kondensatorach elektrolitycznych jest napięcie ok 290V...
  • Moderator
    ... mam dwa spostrzeżenia cytuję "Po stronie sieci na kodziach jest napięcie ok 290V" ma być około 310V sprawdź czy równo na nich spada napięcie po wyłączeniu . Następnie sprawa wymienianych tranzystorów : C4106 skoro były zwarte to w ich pobliżu masz opory i powinny być uszkodzone .Czy masz napięcie PG i jakie po za sterowaniu zasilacza ?
  • Poziom 18  
    Kodensatory elektrolityczne właśnie sprawdzam, a co do tego PG to co to jest?
  • Poziom 16  
    Power Good. Informacja dla płyty głównej że napięcia w zasilaczu ustabilizowały się. do tego najczęściej jest używany lm339. Sprawdź rezystory, diody i kondensatory w obwodach baz tranzystorów mocy po stronie sieci.
  • Poziom 18  
    Co do kondzi to niby równo spada napięcie. Ale mam jeszcze jedną żecz


    "Dodam jeszcze że oba rezystory które łączą 8 nózką (tl494) i 12nóżka oraz ten co łaczy 11nóżke z 12nózką dostrzętnie się spaliły wymieniłem ja na nowe o wartości 2,2k"

    Te oporniki się gotują zwłasza jeden jest bardzo gorący aż parzy.
  • Moderator
    ... a czy jesteś pewien ich wartości ponieważ czasami są to wartości 2,7K
  • Poziom 18  
    Nie jestem pewien ten spalony rezystor miał wartość 2K2, a ten drugi wyglądał na dobry i tez miał wartosc 2K2 wiec takie dałem.
    I mógłbym sie dowiedzieć jak zmierzyc to PG gdzie jest to wyjscie?---------------------
    31 Maj 2004 23:48
    Dobra juz wiem co to jest PG i jak to zmierzyć wiec mam 0V moze 0,1V po właczeniu go...
  • Moderator
    ... jeśli drugi byl 2,2K to jest w porządku PG masz obok układu LM393 przeważnie kolor siwy (przewód). Jak się ma sprawa C4106 w jego pobliżu opory (WAŻNE)?
  • Poziom 18  
    Co do oporów to na obu trazystorach miedzy baza(1) a emiterem(3) jest rezystancja 2,7k. Miedzy kolektorem(2) a emiterem(3) jest dioda bo w jedna strone jest rezystancja w w druga jej niema. miedzy bazą(1) a kolektorem(2) jest rezystancja ok 100k. Co do tego pg to nie ma zadnego napiecia wymienie ten układ KIA 339P wsadze tam LM 339
  • Moderator
    ... a nie ma tam jeszcze rezystorów o wartościach np. 1/2.2/4.7/omów ? Jeszcze jedna sprawa układ xx393 jest typu 8 DIP czy 16 DIP oraz czy PG jest realizowane na nim czy na tranzystorze ?Myślę że nie zapomniałeś wymienić elektrolit przy spalonym TL494 oraz sprawdziłeś oba tranzystorki przy tych spalonych oporach koniecznie je dobrze pomierz ponieważ dostają one albo jeden z nich przejście dodatkowe jakie pokaże Ci miernik ale po ich wylutowaniu .
  • Poziom 18  
    Ten KIA339 jest 16 nózkowy i wydaje mi sie ze jest walniety bo sie troche grzeje tak jakby jeden wzmak operacyjny siadł. Jutro go wymienie i odpisze czy zasilacz działa.

    Teraz mam inne pytanie kumpel dał mi swój zasilacz: Solar Power Model: SPX 235W. I co jest z nim nie tak otóż jak zewre przowód startujacy z masa to zasilacz rósza bo sie wentylatorek kręci. ALe jak zasilacz pozotawie w stanie standby czyli podłącze tylko 220V i nic wiecej to bardzo głośno słychać syczenie. Wiecie moze co sie mogło stać? Pewnie jakiś kondensatorek bedzie do wymiany bo jest za duza czestotliwość oscylacji lub czegos innego. Jeśli tak to gdze go szukać?? po stronie sieci?
  • Poziom 23  
    W Solar Power pada kondensator elektrolit po wtórnej (chyba 220µF/35V). Taki niedaleko kabli, najczęściej lekko pochylony :). Ale wywal ten zasilacz na złom, bo to najgorsze modele. W Stand-by dają na wyjściu trochę napięcia i czasem płyta główna nie wyłącza się do końca. Możesz go ew. przerobić na AT zwierając zielony kabelek do masy.

    W tym co poprzednio opisywałeś koniecznie wymień tranzystorki 945 tak jak pisał TONI_2003
  • Poziom 18  
    Zapomniałem dodać nawet jak nie włacze zasilacz zwierajac zielony do masy to wentylator sie kręci wolno ale sie kręci i słychać syczenie
    ---------------------
    01 Cze 2004 16:14
    wymieniłem na nowy 220µF/25V taki tam był wsadziłem nowego 220µF. Już nie syczy tylko tak strzela wetylator sie nie kreci, dałem 1000µF i nadal nic nadal pstryka (już nie syczy!)...
    ---------------------
    01 Cze 2004 16:20
    Ten kondensator elektrolit jest przy wejsciu do stabilizatora KA7805
    ---------------------------
    01 Cze 2004 17:36
    Narazie dam sobie spokuj z tym zasilaczem solar power, pierw zrobie tego co na początku. Otóz wymieniłem KIA339P na nowy LM339 i nadal nic prak PG po właczeniu zasilacza. Tranzystory C945 wszystkie dałem z innego zasilacza sa na 100% dobre, Jedyne co mnie zastanowia to jest tam jakis układ bo napewno nie tranzystor bo na płytce zasilacza jest oznaczenie US4 pisze na nim cos takiego PL431 jeszcze raz sprawdze oporniki po stronie sieci
    ----------------------
    01 Cze 2004 18:38
    Udało sie znalazłem walniete dwa oporniki, zero śladu uszkodzenia, a jednak. Po stronie sieci z kodów kreskowych odczytałem wartość 1Ω, a on miał 1K, a ten drugi kompletną przerwe. Dziekuje TONI_2003, goscu i innym którzy pomogli.

    Ale teraz wrócmy do szarej rzeczywistości i musze naprawic jeszcze tego Solara.
    Tu jest o tyle dobrze, że on działa tylko coś pstryka po wymianie tego elektrolitu jeszcze.
    A i sa minimalne napiecia na wyjsciach +5V i +12V na innych podejrzewam też. Wygląda na to ze przetwornica cały czas działa tylko z bardzo mała czestotliwością przes co słychać te pyknięcia i obecnosc stałego na wyjściu
  • Poziom 23  
    To prawda. W tym modelu (Solar Power) przetwornica działa cały czas. Zauważ, że nie ma tam oddzielnej przetworniczki dla St.By! Niestety "cykać" będzie cały czas. Ten typ tak niestety ma. Za jakiś czas padnie znowu ten 220uF, bo jest przeformowywany. No i tak jak wspominałem w St.By będziesz miał minimalne napięcia na wyjściach. Na +5V jest ok 0,5V, a na +12V jest ok 1,2V. I nic z tym nie zrobisz. Taka konstrukcja.
  • Poziom 18  
    Na dobra jezeli tak jest to trudno ale moze lepiej dać wieksza pojemność niż 220uF moze dać 1000uF pochodzi dłuzej czy to nic nie da
  • Moderator
    ... no wiec jeśli chodzi o KA431 to jest tak zwana sterowana dioda zenera i przy niej jest zasada taka na nodze nr. 1 musi być 2,5V jeśli nie to szukaj na jej oporach lub wymiana .Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    :arrow: TONI_2003 dzięki ze mi powiedziałeś co to jest za układ scalony na pewno mi się to kiedyś przyda ta informacja. Ale ten zasilacz już mi działa. Teraz mam problem z Solarem i już wiem co jest walnięte tylko mam pytanie czy jak dam większą pojemność tego kondensatora co padł to zasilacz dłużej pochodzi?
  • Moderator
    Myślę, że to nie wina pojemności lecz raczej niezbyt udanego rozwiązania samego zasilacza. Jedynie co można chyba zrobić to dać to kondensator elektrolityczny na większe napięcie oraz na 105°C. Jakie tam masz w tej chwili napięcie (gdy zasilacz pracuje)?