Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Akumulator i przetwórnica

Patrykdom 03 Aug 2009 22:47 4771 16
    Patrykdom
    Level 10  
    Witam. W związku z wakacjami i różnymi wyjazdami pod namiot postanowiłem znaleźć jakieś źródło prądu. I tutaj proszę o dobrą rade co kupić.
    1.Jaki akumulator (ile Ah i czy żelowy)?
    2.I jaki prostownik do tego?
    3.Jaka przetwórnica (na tym ma być jedna żarówka jakaś 25w albo jakaś słabsza jak jest i czasem ładowarka do telefonu) ?\
    4. I niestety kryzys ;/ czy w 300zł się zmieszczę?

PatrykDom

Ps. Jeśli zły dział to proszę uprzejmie o przeniesienie
    mr.Sławek
    Level 32  
    Przetwornica sie pisze.
    300zl to sam akumulator.
    kamil7165
    Level 12  
    Średniej jakości akumulator (oczywiście niewielki można kupić nawet za 100- 150zł). Prostownik można sklecić z kilku części, a przetwornice znajdziesz na elektrodzie.
    Patrykdom
    Level 10  
    mr.Sławek wrote:
    .
    300zl to sam akumulator.

wystarczy chyba kilkanaście ah a nie kilkadziesiąt ?
    Rzuuf
    Level 43  
    Zacznij od bilansu energetycznego: ile godzin chcesz czerpać energię i w jakiej ilości.
    Oto przykład: decydujesz się na pobór mocy 10W i chcesz, aby zapas energii w akumulatorze wystarczył Ci na 12 godzin. Ponieważ NIE WOLNO rozładowywać akumulatora "do dechy", więc przyjmujesz zapas 15 godzinny, to razy 10W daje 150Wh (watogodzin).
    Jeśli akumulator jeat 12V, to jego pojemność musi być wieksza, niż 12Ah (amperogodzin).
    Akumulator żelowy ma jedna istotną zaletę: jest niewylewny, więc w warunkach turystycznych może być dość bezpieczny. Jeśli jednak wybierasz się w świat własnym pojazdem, to może lepiej jest korzystać z akumulatora w tym pojeździe. Poza niewylewnością, pozostałe własności akumulatora żelowego są takie same, jak "zwykłego" akumulatora kwasowego.
    Żarówka jest jednym z najmniej wydajnych żródeł światła, pomyśl o lampce z diodami LED, ich sprawność jest ok. 10 razy większa, niż żarówki. Lampka LED o mocy 5W da Ci wiecej światła, niż żarówka 25W.
    Przetwarzanie 12V na 230V aby z tego cokolwiek zasilać, jest marnotrawstwem. Dla ładowania telefonu możesz użyć typowej ładowarki samochodowej (z 12V).
    Patrykdom
    Level 10  
    kamil7165 wrote:
    Średniej jakości akumulator (oczywiście niewielki można kupić nawet za 100- 150zł). Prostownik można sklecić z kilku części, a przetwornice znajdziesz na elektrodzie.

Dzięki. A czy mógłbyś napisac dokładnie ile ah ten aku?
    Aha i jestem zielony w czymś takim jak "sklecanie prostownika" :/

Dodano po 9 [minuty]:

Rzuuf
    potrzebuje to na obóz i nie moge ładować komórki z auta ponieważ mam 15 lat :P w obozie jest prąd ale tylko w 2 miejscach i chodzi o to ze jak zostawie tam iphona albo coś w tym stylu to nie jest zbyt bezpieczne a 2 sprawa że jeśli jest 8 gniazdek prądu a 200 ludzi to ...... Na tym ma iść żarówka (białe światło osłabia mój wzrok), ładowarka do telefonu, ładowarka do mp 3 ładowarka do aparatu, i jakiś wzmacniacz 10w (czasem). Wiem teraz wszyscy zapytaja jak ja chce ładować aku skoro telefonu nie moge . Ja na to mam sposoby jak w nocy to podłączyć ponieważ w tym roku mieli coś takiego koledzy.
    kamil7165
    Level 12  
    Wystarczy wejść np. na stronę centra i wybrać sobie odpowiedni. I tak np. akumulator motocyklowy za 116 zł ma parametry:

Numer handlowy: YB10L-B2
    Napięcie: 12 V
    Pojemność: 11 Ah
    Prąd rozruchu: 90 A
    Polaryzacja: prawy plus
    Odpowietrznik: prawy
    Gwarancja: 12 miesięcy
    Wymiary: 136mm (długość), 91mm (szerokość), 146mm (wysokość)
    k4be
    Level 31  
    Motocyklowy za drogi i nieodpowiedni. Trzeba AGM (sprzedawcy na allegro piszą 'żelowy' chociaż to nie żelowy).
    Patrykdom wrote:
    potrzebuje to na obóz i nie moge ładować komórki z auta ponieważ mam 15 lat :P
    A czemu uważasz, że do ładowarki samochodowej potrzeba samochód? :)
    Banasiewicz02
    Level 31  
    sprawny akumulator samochodowy na złomie kupisz za około 20-40zł zależnie od widzimisię złomiarzy,przetwornice najtańszą używaną 150 watt na allegro za 50zł wyrwiesz,do tego zwykły samochodowy prostownik używany za 30-40zł i generalnie możesz nawet telewizje oglądać na 14 calowym kineskopowcu przez jakiś czas ;)
    wookk
    Level 13  
    Banasiewicz02 wrote:
    sprawny akumulator samochodowy na złomie kupisz za około 20-40zł zależnie od widzimisię złomiarzy

W zyciu nie kupisz sprawnego akumulatora w takiej cenie (tym bardziej na zlomie). Szkoda tych 20-40zl.
    Banasiewicz02
    Level 31  
    wookk wrote:
    Banasiewicz02 wrote:
    sprawny akumulator samochodowy na złomie kupisz za około 20-40zł zależnie od widzimisię złomiarzy

W zyciu nie kupisz sprawnego akumulatora w takiej cenie (tym bardziej na zlomie). Szkoda tych 20-40zl.

Tak się składa, że jeżdze regularnie co miesiąc i za takie pieniądze(gdy nie mam zuzytych akumulatorów na wymianę)kupuje właśnie akumulatory. Jeżdżę z testerem zdolności rozruchowej oraz aerometrem ;)
    Patrykdom
    Level 10  
    Halo Jest tu jeszcze ktoś kto by doradził w sprawie w/w aku?
    Patrykdom
    Level 10  
    Najbardziej zastanawiam się nad tym (jak już mówiłem nie znam się i patrzę na Ah) :

http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?...3a%20Zasilania&kat=AKUMULATORY&nazwa=%AFelowe

tylko teraz proszę o kilka rad :

1.Czy to jest odpowiedni aku?
    2. Jeśli tak to proszę o jakiś tani prostownik do niego
    3. I Jakąś przetwornice na której pójdzie żarówka 25w, ładowarki do kom.itp, głośniki komputerowe o mocy 12w.
    Rzuuf
    Level 43  
    Ponownie przywołuję BILANS ENERGETYCZNY!

W akumulatorze 12V/33Ah można zgromadzić energię 12x33=396Wh. To oznacza, że pobierajac z niego moc 40W po niecałych 10 godzinach będzie wyczerpany DO ZERA, i trzeba go będzie ładować ok, 10 godzin, prądem ok. 3,5A, do napięcia końcowego w zakresie 13,8 ... 14,4V. Ładowanie wyższym napięciem grozi ZNISZCZENIEM akumulatora.
    Dla zasilania żarówki 25W nie potrzebujesz przetwornicy - dołączasz wprost żarówkę 25W/12V do akumulatora. Również wprost do akumulatora dołączasz ładowarkę dla komórki, ale UWAGA! - tu ważna jest biegunowość!
    Głośniki "same" nie grają, dostają moc ze wzmacniacza (masz wzmacniacz?), który dla oddania mocy 2x12W musi pobrać ok. 35W.
    Jeśli chcesz robić dyskotekę + żarówka 25W, to akumulator wyczerpie się po mniej, niż 6 godzinach.
    Tani prostownik zrobisz sam: kupujesz transformator sieciowy o mocy ok. 50W, o napięciu 16V, do tego mostek prostowniczy 5A, układ scalony LM7815 i tyrystor na 10A/50V i montujesz prostownik samodzielnie, to tylko kilka elementów, - tak jest najtaniej. Schemat był kilkakrotnie na Elektrodzie, sam dawałem! Poszukaj pod hasłem "prostownik".
    Darrieus
    Level 38  
    Doradzam a raczej odradzam akumulator w ogóle , taki 11Ah waży 5kg, 5kg więcej na obozie to jednak dużo.

Obóz to obóz, radio na 2 paluszki i świeczka, a nie akumulator, ipody, komórki i żarówki :P
    Komórkę możesz włączać 2 razy na dzień żeby odebrać smsy i zadzwonić do przyjaciela, wytrzyma ci 2 tygodnie bez ładowania....